Szybkie i doskonałe Spaghetti

Aby zrobić pyszne spaghetti najważniejsze jest dobre mięso, bazylia i pomidory.. oraz idealnie ugotowany makaron 🙂

Ilość porcji: 8

Składniki:
• 500-600 g mielonej wieprzowiny – np. łopatka*
• 700 ml przecieru z pomidorów**
• 4 ząbki czosnku
• 1 cebula
• 2 pieczarki
• garść bazylii (lub 2 łyżki suszonej)
• 3 łyżki oleju np. z pestek winogron
• po łyżeczce: pieprzu i oregano

• 500 g – paczka makaronu do spaghetti

*Polecam samodzielne mielenie wybranego przez siebie kawałka mięsa. Jeśli nie masz w domu maszynki, szukaj sklepów w których na miejscu zmielą dla Ciebie mięso. Masz pewność, że nie zawiera ono dodatków innych tłuszczy i pochodzi z jednego kawałka.

**Użyłam przecieru ze szklanej butelki (nie mylić z koncentratem). Jeśli wolisz możesz użyć pomidorków z puszki lub sparzyć swoje pomidory bez skóry.

Zacznij gotować makaron według instrukcji na opakowaniu. Ja po odlaniu makaronu zalewam go – jeszcze na sitku – przez chwilę zimną wodą. Do miski zaś wlewam łyżkę oliwy i rozprowadzam ją po nitkach, by się nie kleiły.

Zmielone mięso dobrze wymieszaj z pieprzem i oregano.

Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzej olej i wyciśnij w prace czosnek. Obierz i pokrój na dowolne kawałki pieczarki i cebulę i dodaj po chwili razem z mięsem. Mieszaj drewnianą łyżką, by pooddzielać od siebie kawałki mięsa.

Po kilku minutach dodaj bazylię oraz pomidory. Mieszaj przez kilka minut.. i gotowe 😉

Jak widać nie jestem zwolenniczką maksymalnego siekania wszystkich składników. Lubię wyczuwać strukturę poszczególnych warzyw podczas jedzenia. Oczywiście wybór należy do Ciebie..

1l

Do ozdobienia dania możesz użyć natki pietruszki i innych świeżych ziół.

Smacznego 😉

14 myśli na temat “Szybkie i doskonałe Spaghetti”

  1. Ja uwielbiam spaghetti. Ostatnio upodobałam sobie robienie z pomidorami z puszki. W ogóle jestem makaronożercą pod każdymi postaciami.

  2. Klasyka i prostota zawsze mi smakuje, ale czasem jak chcę zaszaleć to robię dla męża prawdziwe włoskie spaghetti z tarowaną marchewką, pietruszką i winem, którego sam sos zajmuje 3 godziny 🙂

  3. Zdecydowanie moje ulubione danie, choć muszę się przyznać, że do tej pory robiłam je z gotowych słoików (wiem, wiem, wstyd!). Czas to zmienić, zapisuję ten przepis! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *