Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Oponki bez sera

Oponki bez sera

Niebiańskie, rozpływające się w ustach oponki wiedeńskie. Są tłuste i słodkie - zdecydowane. Pyszne domowe oponki z ciasta parzonego bez dodatku drożdży, sody czy proszku do pieczenia. 

Najciekawsze jednak jest to, że szykowane z ciasta parzonego bez dodatku drożdży smakują tak, że nie czuć tłuszczu. Tak więc uważajcie na nie, bo można ich zjeść bardzo, bardzo dużo. Gorąco polecam również mój najlepszy przepis na oponki serowe

Podsumowując są to pączusie:
- smażone na oleju
- bez dodatku drożdży
- bez potrzeby wyrastania
- z ciasta parzonego i jajek

Czas przygotowania: 40 minut
Czas smażenia: 40 minut
Liczba porcji: 40 oponek

Dieta: wegetariańska

Składniki na oponki

  • 200 g mąki pszennej - pełna szklanka z czubem
  • szklanka wody - 250 ml
  • 100 g dobrego masła - pół kostki
  • 2 łyżki cukru
  • 5 średnich jaj

Składniki na lukier

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • sok z połowy cytryny

Oponki bez sera

Do zrobienia domowych oponek potrzebujesz jeszcze: minimum 500 ml oleju roślinnego do smażenia, szeroki garnek, szczypce do przekręcania i wyjmowania pączków, kilka arkuszy papieru do pieczenia oraz pędzelek cukierniczy 
Pamiętaj, że szklanka ma u mnie zawsze pojemność 250 ml. 
W wersji wegetariańskiej oponki smażymy wyłącznie na oleju roślinnym. 

Oponki bez sera, 1

Przepis na oponki bez sera

Do garnka wlej wodę, dodaj masło oraz cukier. Całość zagotuj - masło powinno się całkowicie rozpuścić. Garnek zdejmij z palnika. Od razu wsyp mąkę i mieszaj łyżką aż masa będzie gładka.  

Oponki bez sera, 2

Odstaw ciasto na kilka minut, by lekko przestygło. W tym czasie możesz przygotować sobie garnek z olejem do smażenia pączków oraz pociąć papier do pieczenia. Wystarczą kwadraty 10/10 cm. U mnie wyszło około 40 pączków, więc i 40 kwadratów.

Gdy ciasto lekko przestygnie możesz zacząć wbijać do niego jajka. Jedno po drugim. Każde jajko osobno wmieszaj w masę. Ja czasem przez chwilę miksuję na koniec ciasto. Po miksowaniu ponownie mieszam je, by zrobiło się całkowicie gładkie.

W garnku zacznij podgrzewać olej. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego, z tylką lub bez. Wystarczy nawet zwykły rękaw z obciętym końcem. Wyciskaj oponki o średnicy około 5-6 cm. Uwaga - warto przed wyciskaniem oponek wysmarować pędzelkiem każdy kawałek pergaminu. Będzie on potem łatwiej schodził.
Oponki bez sera, 3

Temperatura oleju powinna wynosić około 180 stopni. Możesz wycisnąć odrobinę ciasta do garnka. Jeśli zacznie skwierczeć, to znaczy że można już smażyć oponki. Kładź je papierem do góry. Tyle ile zmieści się w garnku na jeden raz.
Oponki bez sera, 4

Już po 10 sekundach możesz spróbować zdjąć szczypcami papier. Po chwili zaś przewrócić na drugą stronę. Oponki smażą się bardzo szybko. Powinny być rumiane z obu stron. Gotowe odkładaj na ręcznik papierowy.

Jak zrobić domowy lukier:
W małym rondelku umieść sok z cytryny. Wsyp cukier puder. Ustaw małą moc palnika. Mieszaj całość kilka minut, aż lukier zrobi się gładki. Każdą oponkę smaruj lukrem z jednej strony. Najlepiej pędzelkiem spożywczym.
Oponki bez sera, 5

Oponki bez sera, 6

Zapraszam sprawdź też mój przepis na tradycyjne faworki oraz najlepsze ptysie :)
Smacznego.
Średnia 4.9 / 5 (602 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Oponki bez sera

Zazwyczaj smażymy oponki drożdżowe lub oponki z serem. Moja babcia robiła tylko oponki z serem.. które zresztą uwielbiam zajadać. Tym razem zapraszam Was na super przepis na oponki wiedeńskie z parzonego ciasta. Oponki z ciasta parzonego są miękkie, puszyste i wilgotne - uzależniające!

Oponki wiedeńskie

Czy jest to przepis na oponki tradycyjne? Dla mnie tak. Moja Mama smażyła właśnie takie. Część ciasta szła do zrobienia ptysiów a część na oponki. Tak więc mogliśmy zajadać ptysie z pieczarkami. Na deser zaś oponki polane pysznym lukrem. Jeśli tak jak ja lubicie słodkości, to polecam również moje pozostałe ciasteczka i desery. Polecam też przepis na oponki z serka mascarpone