Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Ciasteczka marcepanowe

Ciasteczka marcepanowe

Ciasteczka marcepanowe z prostego ciasta maślano kruchego z dodatkiem masy marcepanowej, to przepis, który polecam na Święta. Zachęcam do pieczenia tych uroczych ciasteczek w kształcie choinek. 

Czas przygotowania: 1 godzina
Czas chłodzenia ciasta: 2 godziny
Czas pieczenia jednej serii: 15 minut
Liczba porcji: 36 sporych ciastek

Kaloryczność kcal: 115 w 1 ciastku [ więcej ]
Dieta: wegetariańska

Składniki [ więcej ]

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej - 320 g
  • 200 g masła - 1 klasyczna kostka
  • 100 g cukru pudru - około pół szklanki
  • 1 saszetka budyniu waniliowego bez cukru - około 40 g
  • 1 duże jajko - około 63 g po rozbiciu
  • 100 g masy marcepanowej - domowa lub sklepowa
  • 75 g płatków migdałowych + płaska łyżka miodu

Ciasteczka marcepanowe
Ciasteczka marcepanowe, 1

Ciasteczka marcepanowe, 2

Krok 1: Wymieszaj składniki sypkie

Do miski wsyp 320 gramów mąki pszennej tortowej lub ewentualnie uniwersalnej oraz 100 gramów cukru pudru i jedną saszetkę budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru, czyli około 40 gramów proszku. Całość wymieszaj dokładnie np. przy pomocy rózgi kuchennej lub przesiej przez sitko do drugiego naczynia.  

Wymieszaj składniki sypkie

Krok 2: Dodaj masło i jajko

Do składników sypkich wbij jedno, duże jajko oraz dodaj 200 gramów zimnego masła (pokrojone na mniejsze kawałki lub starte na tarce, na dużych oczkach).

Porada: Masło można zamienić na kostkę roślinną do pieczenia, zaś jajko na około 40 gramów kwaśnej śmietany. Dla smaku można też dołożyć nasiona wydłubane z jednej laski wanilii lub łyżkę esencji albo pasty waniliowej.

Dodaj masło i jajko

Krok 3: Dodaj marcepan

Składniki wyrabiaj dłońmi lub mikserem z hakami do ciasta kruchego. Postaraj się to zrobić szybko. Wolę wyrabiać ciasto ręcznie w dużej misce, ale możesz też zrobić to na dużej desce, na czystym blacie lub na stolnicy. Do ciasta dodaj 100 gramów marcepanu. Możesz użyć sklepowej masy marcepanowej lub sięgnąć po mój przepis. 

Dodaj marcepan

Krok 4: Wyrób ciasto

Z ciasta uformuj kulę. Zawiń ją w przezroczystą folię spożywczą i umieść w lodówce na dwie godziny.

Porada: Ciasto można odłożyć do lodówki nawet na całą noc. Po wyjęciu zrobi się jednak znacznie twardsze. Należy odłożyć je na blat, by ponownie lekko zmiękło.

Wyrób ciasto

Krok 5: Wycinaj po schłodzeniu

Zacznij już nagrzewać piekarnik. Ustaw 175 stopni z opcją pieczenia góra/dół lub 160 stopni z funkcją termoobiegu. 

Schłodzone ciasto umieść na stolnicy lub na czystym blacie. Blat trzeba dodatkowo oprószyć mąką. Odkrawaj po kawałku ciasta. Ucięty kawałek rozwałkuj na placek grubości minimum 4-5 mm. Przy pomocy wykrawaczki w kształcie choinki lub listka (u mnie rozmiar 7 x 8 cm) wycinaj ciasteczka. 

Wycinaj po schłodzeniu

Krok 6: Wyłóż na blaszkę

Cienką blaszkę wyłóż arkuszem papieru do pieczenia. Między ciasteczkami zachowaj niewielkie odległości, ponieważ tylko odrobinę rosną jeszcze w piekarniku. Po wycięciu pierwszych ciastek zagniataj resztki ciasta, dodawaj kawałek świeżego i ponownie wałkuj na placek. Wycinaj kolejną porcję ciasteczek. Resztki ciasta po wycinaniu warto odkładać do lodówki. 

Ciastka piekę w kilku turach. Używam zatem dwóch blaszek i dwóch arkuszy papieru do pieczenia. Gdy jedna partia się piecze, szykuję już drugą, by umieszczać je na zmianę w nagrzanym piekarniku.

Wyłóż na blaszkę

Krok 7: Dodaj płatki migdałów

Każde ciasteczko posmaruj odrobiną miodu. Używam do tego pędzelka kuchennego. Dzięki temu płatki migdałów będą się trzymały ciastek podczas pieczenia i po upieczeniu. Na ciasteczka z miodem wykładaj płatki migdałów. 

Dodaj płatki migdałów

Krok 8: Upiecz ciastka

Blaszkę z ciasteczkami umieść w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Wybierz środkową półkę w piekarniku. Jeśli do pieczenia ciasteczek marcepanowych nie używasz cienkiej blaszki z wyposażenia piekarnika, tylko mniejszych blaszek (tak jak ja), to kładź je na nagrzanej kratce z wyposażenia. Ciastka piecz około 15 minut (do lekkiego zarumienienia). Ciasteczka można od razu wyjmować z piekarnika i wkładać do komory kolejną partię.

Upiecz ciastka

Ciasteczka marcepanowe, 11

Ciasteczka marcepanowe, 12

Upieczone i przestudzone ciasteczka warto oprószyć cukrem pudrem. Jeśli ciastka z marcepanem nie zostaną zjedzone w dniu pieczenia, to po przestudzeniu należy zawinąć je luźno w papier śniadaniowy, a następnie w zwykłą torbę, woreczki śniadaniowe i przechowywać np. w chlebaku lub w szafce kuchennej. Lepiej jednak umieścić je w specjalnym pudełku do przechowywania wypieków/puszce. Świeżość zachowają przynajmniej przez pięć dni, a może i dłużej.
Smacznego. 
Średnia 4.9 / 5 (126 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Ciasteczka marcepanowe

W magicznym klimacie zbliżających się Świąt, każdy z nas pragnie otoczyć się pięknem, ciepłem i radością tworzenia czegoś wyjątkowego. A co może być bardziej czarującego i domowego niż pachnące, własnoręcznie wykonane ciasteczka z marcepanu, które nie tylko rozpieszczają podniebienie, ale i wprowadzają nas w świąteczny nastrój swoim niebanalnym wyglądem? Te małe, marcepanowe cuda w kształcie choinek stanowią kwintesencję świątecznego klimatu. Dopełnione aromatyczną, złocistą piękną dekoracją z płatków migdałów, stają się niczym małe dzieła sztuki, które chciałoby się kontemplować równie długo, jak konsumować. Skład ciasta dla tych wyjątkowych choinek jest niezwykle prosty i prawdopodobnie większość z Was ma te składniki na wyciągnięcie ręki. Mąka pszenna, cukier, masło, masa marcepanowa, jajko i skrobia składają się na tę perfekcyjną harmonię smaków. Ale to, co tkwi w tych skromnych produktach, jest niczym alchemia. Składniki przemieniają się bowiem w małe ciepłe skarby, które mogą przekazać więcej niż tysiąc słów. Ciasteczka z marcepanu są nie tylko śliczne, ale i pyszne. Piekąc ciasteczka marcepanowe w kształcie choinek, przenosimy się w czasie do najwcześniejszych wspomnień z dzieciństwa, kiedy to z niecierpliwością czekaliśmy na moment, kiedy rodzice pozwolą nam zasmakować w pierwszych świątecznych wypiekach. Ten radosny rytuał pieczenia i dekorowania ciastek to nie tylko przyjemność działań kulinarnych, to budowanie mostu między tradycjami a współczesnością, między pokoleniami. A co z zamiarem sprawienia wyjątkowego prezentu? Wyobraźcie sobie twarze bliskich, kiedy wręczacie im nie byle jakie ciasteczka, a świąteczne, jadalne choinki, czyli właśnie ciastka marcepanowe. Emocje, jakie towarzyszą takiej chwili, walczące ze sobą wrażenie zaskoczenia i wzruszenie, są bezcenne i zostaną w sercu obdarowanego na długo. W ten sposób prosty gest dzielenia się wypiekami zmienia się w jadalny wyraz miłości i troski. Zapraszam po mój autorski przepis na super urocze ciastka z marcepanem w kształcie choinek. Te ciasteczka marcepanowe z migdałami zwrócą uwagę gości przy świątecznym stole. Domowe ciasteczka z marcepanem pachną i wyglądają wyjątkowo kusząco. Na moje ciasteczka marcepanowe przepis, więc każdy sobie z nim poradzi. To kruche ciasteczka marcepanowe, które bardzo szybko znikną ze stołu. Zapewne na ciasteczka marcepanowe przepisy są też inne, ale ja polecam oczywiście moją wersję. Piękno w pieczeniu ciasteczek marcepanowych w kształcie choinek nie leży tylko w ich smaku czy estetyce, ale również w procesie ich tworzenia, który jest źródłem autentycznych, ludzkich emocji. To radosna kreacja, która zarówno sprawia radość twórcy, jak i odbiorcy, mocno osadzona w duchu nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia. Bardzo gorąco polecam też przepis na super pyszne ciasteczka świąteczne z okienkiem. Na Święta i nie tylko polecam też upiec przepyszny sernik puszysty. Polecam Ci też szybki przepis na gofry z ciasta francuskiego