Prawdziwe domowe nuggetsy z kurczaka

Chrupiąca panierka i soczysty kurczak w środku.. takie powinny być nuggetsy. Będą takie, jeśli podążysz za tym przepisem 😉

Ilość nuggetsów: około 18 sztuk

Składniki:
• 500 g udźca z kurczaka po oczyszczeniu – nie piersi!
• 2 jajka
• 2 łyżki mąki
• 6 łyżek bułki tartej
• łyżeczka słodkiej papryki
• pół łyżeczki soli
• olej kokosowy lub rzepakowy do smażenia

Do nuggetsów najlepsze jest mięso z udźca, nie pierś. Udźce (około 4 sztuk) umyj, zdejmij skórę, odetnij kości i tłuszcz. Pokrój na paski tej samej wielkości.

Przygotuj trzy miseczki. Do jednej wsyp mąkę, do drugiej wbij i wymieszaj na kogel mogel jajko z solą i papryką, do trzeciej wsyp bułkę tartą.

Nagrzej sporą patelnię z grubym dnem. Wlej olej w takiej ilości, by przykrył całe dno.

Kawałki kurczaka obtaczaj kolejno w mące, jajku i na koniec w bułce tartej. Smaż po 3 minuty z obu stron na złoty kolor.

Po zdjęciu z patelni kładź je najpierw na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawaj z warzywami, ziemniakami, kaszą, czy ryżem.

2l

3l

Kilka rad:
Nuggetsy przewracaj na drugą stronę i zdejmuj przy pomocy szczypiec, nie nakłuwaj ich widelcem.
Gotowe nuggetsy podgrzewaj w razie potrzeby w piekarniku lub na suchej patelni – nie w mikrofalówce.
Na patelnię kładź razem zbliżone wielkością i grubością nuggetsy, by usmażyły się w takim samym czasie.

Daj znać, czy masz ochotę na takie paluszki mięsne.
A może zrobisz je dla swoich Dzieci?
Moje je uwielbiają!

Ania

9 myśli na temat “Prawdziwe domowe nuggetsy z kurczaka”

  1. Jadłem takie właśnie z udek, są soczyste, mięciutki, dużo smaczniejsze niż z piersi, są pyszne

      1. Olu, nuggetsy najlepiej podgrzewać właśnie w piekarniku na środkowej półce 160 stopni przez 10 minut, lub na wyższej półce z grzałką od góry na małej mocy przez 5-10 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *