Pancakes śniadaniowe

Super placko naleśniki dla czterech osób. Idealnie puchate, proste i uzależniające.

Weekendowe śniadanie jak marzenie 🙂

Czas przygotowywania: 25 minut + smażenie
Ilość placków: 8 sztuk o średnicy 15 cm

Składniki:
• 3 średnie jajka
• 3 łyżki jogurtu naturalnego
• 2 łyżki cukru
• pół płaskiej łyżeczki sody
• szklanka mleka
• 3 łyżki oleju (ryżowy, z pestek winogron..)
• pełna szklanka mąki pszennej

Dodatki: słodki ser, świeże owoce, bita śmietana, syrop klonowy, domowe konfitury

Potrzebne będą: patelnia o średnicy 15 cm, chochla do nakładania ciasta, łopatka do przewracania placków, dwie miski, mikser

Jogurt wymieszaj z sodą, by chwilę „pobuzował”.
Do miski wbij jajka i dodaj cukier. Ubijaj chwilę przy użyciu miksera na gładki krem. Dodaj kolejno olej, ciepłe mleko, mąkę oraz jogurt z sodą.

Jeszcze chwilę mieszaj ciasto na placki, by wszystkie składniki się połączyły (mikser na średnich obrotach). Odstaw ciasto na 10 minut. W tym czasie możesz przygotować ulubione dodatki 🙂

Nagrzej dobrze małą patelnię. Przy użyciu chochli nakładaj na patelnię porcję ciasta na grubość 0,5 cm. Zmniejsz moc palnika do średniej i smaż placka do momentu, gdy całą jego powierzchnię pokryją bąbelki – do 1 minuty. Przy użyciu łopatki przewróć placka na drugą stronę. Po 30 sekundach możesz go zdjąć na talerz.

W ten sposób usmaż wszystkie placki. Powinno wyjść równo 8 sztuk 🙂

2l

3l

Uwagi i porady:
• Placki wylewamy na suchą patelnię. Po dodaniu do ciasta oleju, nie ma potrzeby natłuszczania patelni.
• Pisze o smażeniu placków, jest to jednak bardziej pieczenie ich na patelni. Nie ma potrzeby umieszczania na talerzu ręcznika papierowego. Placki nie są tłuste.
• Do ciasta wlej olej o neutralnym smaku. Dobrze się sprawdzi również olej kokosowy. Musisz do jednak wcześniej podgrzać, by stał się płynny.
• Placki po wylaniu na patelnię powinny urosnąć przynajmniej do wysokości 1 cm.
• Pojawienie się bąbelków na powierzchni placka jest sygnałem do przełożenia placka na drugą stronę. Możesz  poczekać jeszcze 10 sekund i dopiero przewrócić go na drugą stronę. Będzie wówczas bardziej zarumieniony.
• Należy uważać na to, by nie dodać do ciasta więcej sody. Będzie ona wówczas odczuwana w plackach. Jeśli tak się stanie polecam użyć takich dodatków jak: syrop klonowy, słodki ser, dżemy truskawkowe lub śliwkowe (nie kwaśne).

4l

5l

Smacznego dla Was 😉

20 myśli na temat “Pancakes śniadaniowe”

    1. Nie wiem jakich jajek używałaś?? Dobre jajka od „szczęśliwej kurki” za wsi lub zerówki – do tego świeże – absolutnie nie będą wyczuwalne.

  1. A mi nie wyszły 🙁 wcale nie rosły na patelni. Nigdy nie uda mi się zrobić puszystych pancakes’ów 🙁

    1. Przykro mi.. Czy dałaś ciastu odpocząć przed smażeniem? Być może temperatura ciasta była nierówna. Spróbuj jeszcze raz. Tym razem ubij osobno białka i wmieszaj je w ciasto przed smażeniem 🙂

  2. Smaczne śniadanko, wszyscy się najedli i komentarz dzieci: „Mamo to było mniamuśne” – becenne. Polecam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *