Kanapkowy duet z awokado i twarogu

Wiecie, że jestem wielką miłośniczą awokado. Wymyślam więc i szukam dla niego nowych zastosowań.

Tym razem mam dla Was pyszną propozycję na kanapkowe masło z awokado, cytryną i pietruszką. Masło jest bardzo kremowe, aksamitne, lekkie, o cytrynowej nucie. Idealne dla Dzieci.

Coś wspaniałego 🙂

Czas przygotowywania: do 15 minut
Ilość porcji: około 350 g masła

Składniki:
• jedno duże dojrzałe awokado (lub dwa małe)
• 5 g świeżej natki pietruszki – tylko listki
• 2 łyżki soku z cytryny
• 5 łyżek oliwy z oliwek*
• 100 g serka naturalnego typu bieluch
• płaska łyżeczka cukru
• szczypta pieprzu i soli

4l

*Oliwa ma intensywny, charakterystyczny smak. Jeśli wolisz neutralne smaki sięgnij po olej z pestek winogron lub olej ryżowy.

Awokado przetnij na pół po całości przez skórę. „Odkręć” od siebie obie połówki. W jednej zostanie pestka. Wyjmij ją. Łyżką wydrąż miąższ z obu połówek – prosto do miski.

Umyte i osuszone listki pietruszki umieść w misce z awokado. Dodaj serek naturalny i oliwę oraz pozostałe składniki.

Przy pomocy ręcznego blendera połącz wszystko na gładką masę. Gotową masło możesz oprószyć dodatkowo świeżo zmielonym pieprzem i ozdobić natką pietruszki.

2l

3l

5l

Masło jest bardzo kremowe. Idealnie komponuje się ze świeżym pieczywem.  Polecam również jako dip i sos do sałatek 🙂

Podoba Wam się?

Smacznego!

8 myśli na temat “Kanapkowy duet z awokado i twarogu”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *