Jagodzianki

Szukasz sprawdzonego przepisu na pyszne jagodzianki?
Zapraszam!

Czas przygotowywania: 10 minut
Wyrastanie: 3 x 20-30 minut
Czas pieczenia: 25 minut

Ilość jagodzianek: 5 klasycznych

Składniki:
• szklanka mąki z czubem (pszenna tortowa) – 220 g
• 2 żółtka jaj
• łyżka masła – 20 g

• pół szklanki mleka – 120 ml
• 2 łyżki cukru
• pełna łyżka mąki
• saszetka suszonych drożdży – 7 g

• 5 łyżek jagód

Drożdże, cukier, mleko i łyżkę mąki umieść w docelowej misce i wymieszaj. Przykryj ściereczką na 15-20 minut i odstaw w ciepłe, nieprzewiewne miejsce, aż mieszanka zacznie „pracować”.

Przygotuj łyżkę masła oraz żółtka. Wyjmij je wcześniej z lodówki, by nagrały temperatury pomieszczenia a masło zmiękło.

Do miski z rozczynem dodaj żółtka, masło i mąkę. Wyrabiaj ręcznie chwilę, aż ciasto zacznie odchodzić w całości od ścianek miski. Uformuj kulę i ponownie przykry ściereczką na 20-30 minut. Ciasto powinno podwoić objętość.

Wyjmij ciasto z miski i połóż na stolnicy lekko obsypanej mąką. Rozciągnij ciasto na gruby sznurek. Podziel na 5 równych kawałków i uformuj z nich kule. Każdą chwilę wyrabiaj i wyrównaj.

Spłaszcz lekko na placek średnicy 10 cm. Na środek każdej bułki kładź łyżkę umytych i osuszonych jagód. Zamykaj je w bułce. Lekko wydłuż kształt każdej sztuki i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Papier możesz wcześniej lekko wysmarować olejem. Bułeczki przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 20-30 minut.

Chwilę przed planowanym pieczeniem nagrzej piekarnik do 170 stopni. Bułeczki odkryj. Możesz każdą lekko wysmarować z wierzchu mlekiem. Wstaw formę z bułkami do piekarnika na 25 minut. 

5l

1l

4l

Po wystudzeniu jagodzianek na kratce możesz lekko prószyć je cukrem pudrem 😉 .. I smacznego!!

14 myśli na temat “Jagodzianki”

    1. Jolu, to jest ciasto drożdżowe.. by wyrosło potrzebuje czasu.. Nie musisz wówczas patrzeć jak rośnie 😉 Możesz w tym czasie np. poczytać książkę.

  1. Udało mi się zmieścić dwie łyżki jagód.. zrobię jeszcze raz na niedzielę😋😋😋

        1. Tak Kasiu, ale wcześniej je rozmroź.. najlepiej, by naturalnie się rozmroziły. Potem odlej ewentualną wodę, ponieważ mogą mieć trochę glazury.

          1. Dziękuję
            Dziś robię ponownie
            Zrobiłam z dwóch porcji i załapałam się na 1 😐
            To dziś chyba z 3 😂

          2. Ha ha.. ja czasem muszę sobie Kasiu odkładać do spiżarki, bo jak wychodzę na chwilę, to znikają bardzo szybko 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *