Anielski biszkopt z morelami

Anielski biszkopt to ciasto omlet przeniesiony do piekarnika. Przepis jest bardzo prosty a składników niewiele. Warto spróbować 😉

Czas przygotowywania: 5 minut
Czas pieczenia: 20 minut

Ilość porcji: niewielka blaszka lub keksówka

Składniki:
• 5 białek z jajek
• 2 łyżki cukru pudru
• 4 łyżki mąki
• 8 moreli

dodatkowo: olej roślinny do wysmarowania blaszki, cukier puder do oprószenia ciasta

Piekarnik ustaw na 180 stopni.

Białka ubij na sztywno mikserem. Stopniowo dodawaj cukier puder ciągle ubijając białka. Zmniejsz obroty miksera do minimum lub użyj szpatułki, by delikatnie wmieszać w białka mąkę.

Blaszkę od środka wysmaruj olejem i wyłóż ciasto. Wyrównaj powierzchnię. Umyj, wysusz i wypestkuj morele. Układaj połówki skórką do ciasta. Blaszkę wstaw do piekarnika na 20 minut.

Nie wyjmuj ciasta od razu, tylko zostaw na kilka minut z lekko uchylonymi drzwiami piekarnika.

2l

3l

Po wystudzeniu możesz oprószyć ciasto cukrem pudrem. Biszkopt jest puszysty, bardzo delikatny i słodki. Morele zaś kwaśne i rozpływające się w ustach.

Ps. A co zrobić z żółtkami? Polecam ciasta drożdżowe i bułeczki z owocowym nadzieniem 🙂

Smacznego!

20 myśli na temat “Anielski biszkopt z morelami”

  1. Uwielbiam biszkopty, są takie proste w przygotowaniu, a jakie pyszne! Tylko szkoda, że takie kaloryczne 🙁 ;D hehehe. A te zdjęcia…. oj jadła bym !! :)))

    1. Olu, polecam. Jako, że to ciasto nie ma żółtek jego struktura jest specyficzna.. taka gąbeczka 😉

  2. Nie przepadam za biszkoptami ale ten rzeczywiście wygląda anielsko…i te morele…:)

  3. Uwielbiam Aniu twój blog i kocham cie za pomoc dla mnie w przygotowaniu czegoś pysznego każdego dnia!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *