Zakwas buraczany

Prosty przepis na zakwas buraczany do barszczu wigilijnego i nie tylko 🙂

Czas przygotowywania: do 20 minut
Czas zakwaszania: 7-10 dni
Ilość porcji: zakwas na barszcz dla 4 osób – słoik pojemności 700 ml

Składniki:
• 500 g buraków ćwikłowych (3 małe)
• 4 ząbki czosnku (u mnie pół główki)
• 350 ml letniej wody
• przyprawy: duży liść laurowy, 6 ziaren pieprzu, 4 ziela angielskie, łyżeczka soli


Buraki umyj i cienko obierz. Pokrój na 4 części i jeszcze na plasterki. Czwartą część ułóż w czystym słoiku o pojemności 700 ml.

Dalej dodaj trochę przypraw i czosnek (ząbki nie muszą być obrane, ale ja zawsze obieram). Kolejna warstwa buraków i przyprawy. Liść laurowy umieszczam na środku.

Na koniec dociskam buraki i zalewam przegotowaną, ostudzoną wodą wymieszaną z solą (Zasada jest taka, że na litr wody przypada łyżka soli). Patyczkiem do szaszłyków usuwam bąbelki powietrza w słoiku. Słoik zamykam i oddałam do chłodnego, suchego i ciemnego pomieszczenia na 7-10 dni.

Otwieram w dniu gotowania barszczu 🙂
Zakwas z większą ilością czosnku jest gotowy już po 4 dniach. Im dłużej zakwas się robi, tym będzie ostrzejszy. Należy wówczas uważać z jego ilością podczas dodawania do do wywaru.

Przepis na barszcz tutaj 🙂 Bardzo prawdopodobne, że do barszczu z przepisu w linku wykorzystasz tylko połowę zakwasu. Resztę możesz przelać do butelki, czy małego słoika i szczelnie zamknięty trzymać w lodówce nawet kilka tygodni.

2l

To do dzieła 🙂

16 myśli na temat “Zakwas buraczany”

    1. Zakwas należy trzymać w lodówce, w szczelnie zamkniętym słoiku. Napisałam w opisie, że wytrzyma kilka tygodni, ale zazwyczaj taki zakwas potrafi przetrwać nawet kilka miesięcy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *