Wielkanocna babka czekoladowa

Jeśli chcesz upiec proste i niezwykle efektowne ciasto na Wielkanoc, ale i na co dzień, musisz koniecznie upiec tę czekoladową babkę 🙂

Czas przygotowywania: 30 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Ilość porcji: 8-10 kawałków z tortownicy o średnicy 20 cm

 

Składniki:
• 100 g masła
• 100 g kakao (u mnie 50 g kakao i 50 g gorzkiej czekolady)
• 100 g cukru
• 100 ml mleka

• 3 jajka rozmiar s/m
• 150 g mąki
• czubata łyżeczka proszku do pieczenia

opcjonalnie
• kilka kostek białek czekolady*
• cukier puder do oprószenia

Masło, kakao, cukier i mleko podgrzewaj kilka minut w dużym rondelku lub garnku do połączenia składników. Nie gotuj. Odstaw na bok do ostudzenia.

W misce wymieszaj jajka na kogel mogel – widelcem lub mikserem. Wlej do masy czekoladowej (gdy zanurzysz w niej palec nie może Cię już parzyć). Ucieraj masę mikserem kilka sekund.

Do rondla przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i uciekaj mikserem do dwóch minut.

Formę na babkę wysmaruj resztą masła i lekko obsyp mąką lub bułką tartą. Wylej całe ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni – najlepiej z termoobiegiem. Piecz ciasto około 30 minut do suchego patyczka.

*Po wylaniu ciasta do formy możesz zanurzyć w nim w kilku miejscach kostki białej czekolady.

1l

3l

4l
Lekko oprószona cukrem pudrem wygląda bajecznie 🙂
Smacznego!


9 myśli na temat “Wielkanocna babka czekoladowa”

      1. Wyszła super! Syn zaglądał do piekarnika i woła: Mamo, wyrosła dwa razy większa niż była. Zjemy po obiedzie. Razem z tatą. Masz wiernych fanów w postaci mojej rodziny. Dziękuję za przepis, pachnie babką w całym mieszkaniu. Pozdrawiam

        1. Asiu.. dziękuję Ci za ten wpis. Przez chwilę poczułam się jak bym była tam z Wami w domu 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *