Tarta z mascarpone i owocami

Świetna, letnia propozycja na deser. Bardzo maślana i krucha tarta, krem z bitej śmietany i mascarpone oraz pyszne, świeże owoce sezonowe 🙂

Czas przygotowywania: 60 minut

Ilość porcji: tarta o średnicy około 24 cm

Składniki na ciasto kruche:
• 1 żółtko
• 100 g masła
• 170 g mąki pszennej tortowej
• 1 łyżka cukru pudru

Składniki na krem:
• 200 g śmietanki 30 %
• 1 łyżka cukru pudru
• 100 g serka mascarpone
+ około 300 gramów sezonowych owoców: malin, borówek, jagód..

Składniki na ciasto kruche umieść w misce i ręcznie wygnieć ciasto do połączenia składników. Uformuj kulę, owiń w folię i umieść w lodówce na minimum 30 minut.

Po tym czasie nagrzej piekarnik do 170 stopni a ciastem oblep od wewnątrz tartę – również krawędzie wewnętrzne. Ciasto jest bardzo maślane i ciężko będzie je rozwałkować. Wyrównaj palcami wnętrze tarty i umieść ją w piekarniku na 35 minut.

Po wyjęciu tarty odstaw ją do całkowitego ostygnięcia.
Po tym czasie dobrze schłodzoną śmietankę ubij na sztywno mikserem, tak jak w tym przepisie. Dodaj cukier puder. Krem miksuj jeszcze minutę i dodaj serek mascarpone – również schłodzony. Całość miksuj jeszcze chwilę na małych obrotach.

Krem wyłóż na tartę. Na koniec ułóż na niej owoce. Przed podaniem trzymaj w lodówce.

2l

4l

5l

Smacznego 🙂

12 myśli na temat “Tarta z mascarpone i owocami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *