Sernik czekoladowy jak z bajki

Bardzo intensywnie czekoladowy i aksamitny w smaku. To niezwykły sernik, za to bardzo prosty w przygotowaniu.

– bez spodu
– bez jajek
– bez glutenu
– szybki i prosty

Czas przygotowywania: 20 minut
Czas pieczenia: 70 minut

Ilość porcji: tortownica o średnicy 18 cm


Składniki:
500 g dobrego mielonego twarogu np. Piątnica
• 100 g śmietanki 30 %
• 1 serek waniliowy – 200 g
• tabliczka gorzkiej czekolady 60-70% – 100 g
• 3 czubate łyżki kakao
• łyżka mąki/skrobi ziemniaczanej
• 5 łyżek cukru pudru

Dodatkowo:
Posypka lub wiórki z czekolady do dekoracji oraz papier do pieczenia i odrobina masła do wysmarowania tortownicy.

Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Zapnij obręcz o i wysmaruj formę od środka masłem.

W rondelku umieść kakao, śmietankę, cukier puder i pokruszoną czekoladę. Ustaw średnią moc palnika i podgrzewaj całość mieszając łyżką. Trzymaj masę na planiku, aż zrobi się gładka i jednolita. (Krem może się zagotować).

W misce wymieszaj twaróg mielony z serkiem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodaj ciepły krem czekoladowy i dobrze wymieszaj całą masę. Ja użyłam do tego ręcznego blendera.

Na dno piekarnika połóż naczynie (np. keksówkę) wypełnione do połowy gorącą wodą. Dzięki temu sernik nie będzie pękał w czasie pieczenia. Sernik piecz na środkowej półce 70 minut w temperaturze 180 stopni. 

Po upieczeniu, sernik zostaw na 15 minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.

Po wystudzeniu sernik wyjmij z tortownicy, obsyp wiórkami lub posypką czekoladową. Sernik najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce 😉

1l

2l

3l

Uwaga:
Aby nadać sernikowi akcentu Świątecznego możesz dodać do masy kilka kropel aromatu pomarańczowego.. pasuje idealnie 🙂

Smacznego!

58 myśli na temat “Sernik czekoladowy jak z bajki”

    1. Ewo, średnica jest mała, 18 cm. Jeśli chcesz zrobić duży sernik, pamiętaj, by podwoić ilość składników 🙂

    1. Aniu, dziękuję Ci. Wpisz sobie w Google „serek waniliowy Rolmlecz” Dokładnie taki użyłam 🙂

  1. A mnie nie smakował , nie ta konsystencja ,coś w nim jest takigo co nie odpowiada moim gustom.

    1. Teresko, ważne że spróbowałaś 🙂 Ja unikam aromatów, i tu podejrzewam, że brakowało Ci smaku takiego właśnie wiodącego smaku np. migdałowego lub pomarańczowego.

  2. A ja mam 2 pytanka ☺ 1.jakie ustawienia piekarnika- góra / dół czy termoobieg? (zawsze mam z tym problem…) 2.ile piec tę podwójną porcję w większej tortownicy? Będzie na Święta ☺postanowione!

    1. Droga Ulu, pieczesz góra dół na środkowej półce. Podwójna porcja piecze się maksymalnie 100 minut. Tutaj zależy wszystko od formy. Napisz proszę jakiej chcesz użyć (wymiary) a podam Ci przybliżony czas pieczenia.

      1. Aniu,dziękuję za ekspresową odpowiedź :-* a co do formy, to myślę o tortownicy o śr.26 cm…będzie trochę tych mordek do wykarmienia tym cymesem… 😉

        1. Czyli sernik nie pójdzie tak bardzo w górę. Dlatego też nawet przy podwójnej porcji nie powinien się pic dłużej niż 1,5 godziny 🙂

  3. Oh uwielbiam czekoladowe ciasta, a juz w ogóle jeśli to ma.byc sernik czekoladowy. Chyba zrobię w przyszlym tygodniu, bo az ślinka cieknie na sam widok. Mam nadzieje ze do tej pory nie urodze, a zostały mi 4 dni do porodu – teoretycznie 🙂
    Jeśli mi wyjdzie z Pani przepisu, to dodam u siebie na stronie i wszystkim polecę 😛 pozdrawiam.

    1. Ojej, Moniko! Dziewczynka, czy Chłopiec.. ja miałam termin na 24.12 ale udało mi się „przetrzymać” i urodziłam Synka 4.01 :-).. 9 lat temu 🙂 Koniecznie daj znać jak Ci wyszedł serniczek. Musze dodać, że jest mało słodki.

  4. Witam. Jestem beztalenciem kulinarnym ale postanowiłam się zmierzyć z tym serniczkiem i upiec na święta i mam 2 pytania 🙂 po pierwsze rozumiem że na spod oprócz masła nie daje nie? Żadnych herbatniki czy czegoś w tym rodzaju? A po drugie to proszku do pieczenia też nie? Z góry dziekuje 🙂

    1. Witaj Kasiu. Sernik nie posiada spodu, więc nic nie musisz układać (chyba, że chcesz wyłożyć dno np. herbatnikami lub startymi na tarce biszkoptami – wówczas pamiętaj o tym, by ostrożnie nakładać na taki „spód” masę serową). Nie, do sernika nie dodajemy proszku do pieczenia 🙂 Jeśli lubisz słodsze serniki możesz dodać trochę więcej cukru pudru.

      1. Witam 🙂
        no cóż, potwierdziło się tylko, że jestem beztalenciem. Zrobiłam podwójną porcję, nie wiem co źle zrobiłam, ale zważył mi się. Najpierw myślałam, że nie upiekł się, wstawiłam raz jeszcze do piekarnika, pewnie też bez sensu, no cóż….pozostaje mi się pozachwycać się zdjęciami Pani sernika 🙂

        1. Droga Kasiu.. nie zakładaj od razu, że zrobiłaś coś źle. Prawdopodobnie jest to wina sera. Najczęściej serniki „ważą się”, gdy użyjemy słabego sera (rzadki, kwaśny, źle przechowywany itp).

  5. Zrobiłam. Samodzielnie. Pierwszy raz w życiu. Wspaniały. Mocno czekoladowy. Obłędny. Porcja z 1 kg sera i podwojonych składników. Pieczony 90 minut. Idealny.

  6. Upiekłam go w małej keksówce. Tylko takie naczynie mam w domu. Dopiero zaczynam piec ciasta. Trochę się bałam, bo użyłam czekolady mlecznej, ale udało się. Jestem z siebie bardzo dumna. Jak mam dodać zdjęcie??

  7. Jeśli ktoś lubi PRAWDZIWĄ gorzką czekoladę, niezbyt słodkie ciasta, to ten serniczek jest właśnie dla takich smakoszy🙂😊😊 dla mnie BOMBA !!!

  8. Konsystencja błota. Najgorszy sernik jaki jadłam w życiu, chyba trzeba lubić tego typu smaki…

      1. Użyłam twarogu sernikowego President,zawsze go używam do sernika. Zależy kto co lubi…

        1. Akurat ja Kasiu za nim nie przepadam. A próbowałaś kiedyś np. Piątnicy? Powinnaś zauważyć różnicę jakości.

  9. Jak dla mnie President jest najlepszy,skoro Pani nie zna,nie próbowała to proszę spróbować. Nie każdemu musi smakować sernik z Pani przepisu i szukanie na siłe przyczyny nic nie zmieni. Pozdrawiam

    1. Dokładnie.. nie każdemu musi i nie każdemu smakuje. Nie każdy też jest mistrzem pieczenia i ma monopol na dobry smak. Zawsze staram się pomóc znaleźć przyczynę ewentualnych niepowodzeń. Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *