Cynamonki z jabłkami
Cynamonki z jabłkami to przepyszne zakręcone bułeczki drożdżowe z jabłkowym farszem i cynamonową posypką. Przepis jest prosty, a ślimaczki z jabłkami zachwycają smakiem.
Czas przygotowania: 30 minut
Czas wyrastania ciasta łącznie: 1 godzina 40 minut
Czas pieczenia: 35 minut
Liczba porcji: 1840 g ciasta - forma 25 x 38 cm
Kaloryczność kcal: 300 w 100 g ciasta
[ więcej ]
Dieta: wegetariańska
Składniki na ciasto drożdżowe [ więcej ]
- 650 g mąki pszennej uniwersalnej - około 4 szklanki
- 100 g prawdziwego masła - pół klasycznej kostki
- 1 szklanka lekko ciepłego mleka - 250 ml
- 140 g cukru drobnego - około pół szklanki
- 4 żółtka średniej wielkości jajek - do 70 g
- 40 g świeżych drożdży lub 14 g drożdży instant
- 1/4 płaskiej łyżeczki soli
Składniki na jabłkowy farsz
- 1 kg kwaśnych jabłek - około 4 większe sztuki
- 1 saszetka cukru wanilinowego - 16 g
Składniki na posypkę z cynamonem
- 2 łyżki cynamonu - około 15 g
- 2 łyżki cukru brązowego - do 30 g
Składniki na prosty krem
- 150 g serka mascarpone
- 60 g cukru pudru - około 4 pełne łyżki
- 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 2 łyżki gorącej wody - 20 ml
Cynamonki z jabłkami
Przygotuj wszystkie składniki na ciasto drożdżowe. W osobnych miskach trzymaj odmierzoną mąkę, cukier, mleko...
Zacznij od rozczynu. W dużej misce (używam jednego naczynia) umieść 40 gramów świeżych drożdży. Wsyp dwie łyżki jasnej mąki pszennej uniwersalnej, czyli około 20-25 gramów mąki (mąkę bierzesz z odmierzonej wcześniej porcji 650 gramów). Dodaj też łyżkę cukru drobnego, czyli około 10 gramów cukru (również bierzesz z przygotowanego wcześniej cukru). Na koniec wlej jeszcze całą porcję, czyli około 250 ml lekko ciepłego mleka (u mnie mleko krowie pełnotłuste). Całość rozcieraj łyżką, aż w płynie nie będzie już widać kawałków drożdży i grudek mąki.
Naczynie z rozczynem przykryj ściereczką lub folią przezroczystą i odstaw w ciepłe miejsce na 15-20 minut. Rozczyn bardzo mocno buzuje i ładnie się pieni.
Porada: Jeśli masz tylko suszone drożdże instant, to w ostateczności możesz ich użyć. Teoretycznie nie wymagają one szykowania z nich rozczynu, ale można to zrobić. Zamiast 40 gramów drożdży świeżych dodajesz zatem około 14 gramów drożdży suszonych instant. Dodajesz je tak samo, jak te świeże i rozcierasz z pozostałymi składnikami. Taki rozczyn nie potrzebuje więcej niż 10 minut, by można go było użyć.
Do miski z rozczynem wsyp całą mąkę pszenną (650 gramów minus 20-25 gramów, które poszło do rozczynu). Od razu dodaj sól i dodaj też 4 żółtka jajek. Kolejno dodaj 100 gramów bardzo miękkiego lub roztopionego i przestudzonego masła oraz pozostały cukier. Wszystkie składniki wymieszaj najpierw dokładnie drewnianą łyżką.
Miskę z ciastem przenieś pod mikser z hakami do ciasta drożdżowego. Ciasto wyrabiaj tak nie krócej niż 5 minut. Możesz też wyrobić masę ręcznie. Ciasto po wyrabianiu powinno być formowalne, zwarte i elastyczne. Ciasto zostaw w tej samej misce. Przykryj je ściereczką bawełnianą lub folią. Odstaw do wyrastania na minimum godzinę. Wybierz ciepłe i nieprzewiewne miejsce (temperatura do 35 stopni). Po 60-80 minutach powinno ładnie urosnąć.
W trakcie wyrastania ciasta upraż jabłka. Użyłam szarej renety, ale polecam też takie odmiany jak: Antonówka, Złota Reneta (słodsza); Geveva, Gloster, Boskoop, a nawet Ligol. Świetnym pomysłem jest też mieszanie ze sobą kilku odmian. Obierz kilogram jabłek i usuń gniazda nasienne. Jabłka pokrój w kostkę nie większą niż 2 cm. Kawałki jabłek umieść w garnku z grubym dnem. Przykryj je przykrywką i praż na niskiej mocy palnika przez około 10-15 minut. W razie potrzeby wlej 1-3 łyżek wody. Jabłka nie muszą się całkiem rozpaść i zmięknąć.
Pod koniec (na 2-3 minuty przed wyłączeniem) dodaj do garnka jeszcze saszetkę cukru wanilinowego lub nasionka wydłubane z jednej laski wanilii. Sprawdzi się też łyżeczka pasty lub esencji waniliowej. Podprażone jabłka przełóż do szklanej miski, by szybciej przestygły.
Porady: Możesz też sięgnąć po gotowe prażone jabłka. Użyj ich wówczas około 650-700 gramów. Można też dodać płaską łyżeczkę cynamonu lub/oraz szczyptę mielonego kardamonu, goździków lub imbiru.
Wyrośnięte ciasto wyłóż na oprószony mąką blat lub deskę. Ciasto rozwałkuj na placek o grubości około 2 cm. Na całej powierzchni rozprowadź uprażone i przestudzone (mogą być lekko ciepłe) jabłka.
Porada: Wyłożone jabłka można oprószyć cienką warstwą cynamonu.
Ciasto zwijaj ciasno w długi rulon.
Ostrym nożem krój plastry szerokości około 3 cm. Wyszło mi 14 kawałków.
Spód formy o wymiarach 25 x 38 cm wyłóż papierem do pieczenia. Środek i boki posmakuj dodatkowo odrobiną masła. Delikatne ślimaczki (są bardzo elastyczne i miękkie) układaj obok siebie w przygotowanej blaszce/foremce.
Formę ze ślimaczkami odstaw do wyrośnięcia, (tak samo jak kulę ciasta) tym razem już tylko na 20 minut. Pod koniec wyrastania możesz już zacząć nagrzewać piekarnik. Ustaw 180 stopni z opcją pieczenia góra/dół. Na zdjęciach poniżej widać cynamonki z jabłkami przed i po wyrastaniu.
Wyrośnięte cynamonki posyp mieszanką cynamonu i brązowego cukru.
Porada: Przed posypką bułeczki można posmarować jeszcze żółtkiem roztrzepanym z mlekiem (1 małe żółtko + 2 łyżki mleka).
Formę ze ślimaczkami umieść na środkowej półce w nagrzanym piekarniku (najlepiej na kratce z wyposażenia piekarnika). Cynamonki drożdżowe z jabłkami piecz około 35-40 minut. Po upieczeniu lekko uchyl drzwiczki, a po paru minutach możesz już wyjąć całą formę i odłożyć bułeczki do przestudzenia.
Ślimaczki drożdżowe z jabłkami można pokryć lukrem lub szybkim kremem z mascarpone. Aby go zrobić, najpierw rozetrzyj 60 gramów cukru pudru z sokiem z cytryny i ciepłą wodą. Dodaj 150 gramów serka mascarpone (serek wyjmij wcześniej z lodówki). Całość dokładnie wymieszaj lub też użyj blendera ręcznego, by krem zrobił się idealnie gładki. Gęstym kremem posmaruj bułeczki.
Porada: Serek mascarpone można zamienić na serek Philadelphia.
Zapach świeżo pieczonych cynamonowych ślimaczków z jabłkami wypełni Twój dom przytulnością i ciepłem, jakiego nie da się porównać z niczym innym! Przygotuj się na momenty pełne smaku i radości, gdy po kawałek tych domowych wypieków sięgną wszyscy domownicy, podziwiając Twoje pyszne, jadalne dzieło.
Przestudzone ślimaczki drożdżowe z jabłkami zawiń luźno w papier śniadaniowy, a następnie umieść w przezroczystej torbie spożywczej lub w worku strunowym. Trzymaj je w chłodnej szafce do czterech dni.
Smacznego.