Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Ciasto z brzoskwiniami

Ciasto z brzoskwiniami

Maślane, puszyste i wilgotne.. Takie jest właśnie najlepsze ciasto z brzoskwiniami na lato. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na szybki placek z brzoskwiniami.

- tylko kilka składników
- można też użyć brzoskwiń z puszki
- ciasto ucierane bez ubijania osobno białek

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 50 minut
Liczba porcji: forma 24 x 24 cm - 1500 g ciasta

Kaloryczność kcal: 230 w 100 g ciasta
Dieta: wegetariańska

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej - 320 g
  • kostka prawdziwego masła - 200 g
  • 5 średnich jajek
  • około 3/4 szklanki cukru - 170 g
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 brzoskwinie - około 800 g

Ciasto z brzoskwiniami

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Forma do pieczenia: blaszka o wymiarach 24 x 24 cm i wysokich rantach lub tortownica o średnicy 24-25 cm.
Pieczenie: 180 stopni, środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół
Czas pieczenia: około 50 minut.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ nawet mąka może mieć inną ilość kalorii niż ta, której użyłam ja. W kaloriach nie uwzględniłam posypki z cukru pudru. 

Jajka koniecznie wyjmij wcześniej z lodówki, by osiągnęły równą temperaturę pomieszczenia. Zanim zaczniesz szykować ciasto polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów w przepisie.

Ciasto z brzoskwiniami, 1

Ciasto z brzoskwiniami przepis

Możesz już zacząć nagrzewać piekarnik do 180 stopni, środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół. Z termoobiegiem ustaw 170 stopni. 

Do średniej wielkości szklanego lub metalowego naczynia wsyp około 3/4 szklanki drobnego cukru. Będzie to 170-180 gramów cukru. Wbij pięć średniej wielkości jajek. Cukier z jajkami ubijaj mikserem na wysokich obrotach przez kilka minut. Cukier powinien całkowicie rozpuścić się w jajkach. Pod koniec ubijania ma powstać puszysta i jasna masa.

Kostkę prawdziwego masła, czyli 200 gramów roztop w mikrofalówce, w rondelku na minimalnej mocy palnika lub w kąpieli wodnej. Przestudź je, by nie było gorące. Tak samo możesz użyć i roztopić olej kokosowy. 

Do miski z puchem jajecznym zacznij wlewać masło lub ewentualnie olej w tej samej ilości co masło (kujawski, ryżowy lub z pestek winogron). Masło lub olej wlewaj cienką strużką. Puch cały czas ubijaj na wysokich obrotach. 

Możesz w tym momencie dodać też kilka kropel ulubionego olejku zapachowego do ciast (śmietankowy, waniliowy, rumowy, cytrynowy..). Po chwili wyłącz mikser. Do miski wsyp mieszankę sypkich składników (mąka i proszek do pieczenia). Dwie szklanki mąki pszennej - najlepiej tortowej typ. 450 to około 320 gramów mąki. Całość wymieszaj powoli, ale dokładnie szpatułką z sylikonową łopatką lub drewnianą łyżką. 

Ciasto z brzoskwiniami, 2

Gotowe do pieczenia ciasto przelej do formy i wyrównaj jego powierzchnię. Użyłam blaszki o wymiarach 24 x 24 cm. Idealna będzie też tortownica o średnicy 24 lub 25 cm. Formę od wewnątrz wysmaruj odrobiną oleju lub masła i obsyp bułką tartą.

Porada: Możesz też wyłożyć swoją foremkę papierem do pieczenia. Wówczas nie smarujesz już formy tłuszczem i bułką tartą. 
Ciasto z brzoskwiniami, 3

Dojrzałe brzoskwinie umyj pod zimną, bieżącą wodą. Możesz użyć od 800 gramów, nawet do kilograma brzoskwiń. Będą to trzy średniej wielkości brzoskwinie. Owoce pokrój na kawałki o wielkości nie większej niż 2 cm. Szypułki i pestki wyrzuć. Kawałki brzoskwiń (u mnie ze skórką) rozłóż po całej powierzchni ciasta. 

Porada: Możesz też sięgnąć po 800 gramów brzoskwiń z puszki. Pamiętaj o tym, by bardzo dokładnie odsączyć je z syropu. Jeśli owoce z puszki są bardzo słodkie, to do ciasta możesz dać o około 20 gramów mniej cukru, niż podaję w składnikach. 
Ciasto z brzoskwiniami, 4

Formę z ciastem z brzoskwiniami umieść na środkowej półce, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ustaw opcję pieczenia góra/dół. Ciasto piecz do 50 minut. Po około 45 minutach sprawdź, czy ciasto jest już upieczone. Ostrożnie uchyl drzwi piekarnika i wbij w ciasto drewniany patyczek do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy, to znaczy, że placek z brzoskwiniami jest już upieczony. 

Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika. Polecam zablokować drzwiczki rękawicą kuchenną, by zrobić tylko małą szparkę. Po 10 minutach otwórz drzwi do połowy a po chwili wyjmij ciasto z pieca. Uwolnij je z foremki i przełóż na kratkę do przestudzenia.

Ciasto z brzoskwiniami, 5

Ciasto z brzoskwiniami, 6

Po przestudzeniu ciasto z brzoskwiniami oprószyłam lekko cukrem pudrem. Placek brzoskwiniowy można też upiec z kruszonką. To moja najlepsza kruszonka do ciast. Z dodatkiem kruszonki ciasto piecze się u mnie tak samo długo, więc do 50 minut. 

Smacznego. 

Średnia 4.8 / 5 (1258 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Ciasto z brzoskwiniami

Domowe ciasta cieszą się u nas największym powodzeniem. Bardzo rzadko zdarza mi się kupować coś w cukierni. Czasem są to jakieś drożdżówki lub pączki, ale tylko wtedy gdy nie mam czasu upiec swoich a jadę do Znajomych lub na jakaś wycieczkę rowerową. To pyszne i bardzo proste do upieczenia ciasto z brzoskwiniami jest bardzo popularne i lubiane przez wszystkich. To takie samo ciasto co ciasto z truskawkami. Jest idealne do takich właśnie owoców. Dokładnie tak samo można bowiem upiec to ciasto z jagodami lub borówkami. Maliny oraz morele też się tutaj sprawdzają. Ciasto z brzoskwiniami świeżymi jest najpyszniejsze, ponieważ świeże owoce po zapieczeniu pachną i smakują rewelacyjnie. Takie brzoskwinie nie są też tak słodkie, jak te z puszki. Jednak można też zaszaleć i szykować je nawet zimą. Ciasto z brzoskwiniami z puszki też będzie bardzo smaczne. Trzeba jednak pamiętać o tym, by dobrze odsączyć połówki brzoskwiń z syropu. Zwróć też uwagę na to, że brzoskwinie z puszki mogą być dość słodkie. Sugeruję zatem, by do ciasta dać o minimum 20 gramów mniej cukru. 

Szybkie ciasto z brzoskwiniami

Tak, to bardzo szybkie do zrobienia ciasto z brzoskwiniami. Wystarczy zerknąć na składniki i widać od razu, że zapewne wszystko czego potrzebujesz do wypieku masz już w swoich kuchennych zapasach. Ciasto z brzoskwiniami przepis z masłem będzie najbardziej aromatyczne, puszyste i mięciutkie. Masło można jednak zastąpić olejem kokosowym lub też zwykłym o wadze takiej samej co masło, czyli 200 gramów. Placek z brzoskwiniami to jedno z pyszniejszych ciast na lato. Jego wykonanie nie wymaga specjalnych umiejętności oraz sprzętu, więc każdy sobie z nim poradzi. Jeśli ktoś chciałby pominąć w składnikach proszek do pieczenia lub chociaż ograniczyć jego ilość do jednej, płaskiej łyżeczki, to może śmiało to zrobić. Trzeba wówczas oddzielić żółtka od białek i upić białka z cukrem na bezę. Taką bezę trzeba wmieszać na koniec delikatnie w pozostałe składniki. Można też ubić osobno miękkie masło z połową cukru a osobno białka z druga połową cukru. Wtedy już nie trzeba wcale dawać proszku do pieczenia. Zapraszam też po przepis na sernik z brzoskwiniami, który jest przepyszny. A gdyby przyszła Ci ochota na sernik bez pieczenia, to polecam mój przepis na sernik na zimno z brzoskwiniami. Powodzenia i smacznego.