Ciasteczka wielkanocne
Ciasteczka wielkanocne to niezwykle proste, szybkie i przepyszne ciastka maślane kruche. Polecam je piec i dekorować razem z dziećmi. To również super pomysł na prezent.
Czas przygotowania: 10 minut
Czas chłodzenia ciasta: 2 godziny
Czas pieczenia jednej blaszki: 17 minut
Liczba porcji: 32 spore ciastka
Kaloryczność kcal: 100 w 1 ciastku
[ więcej ]
Dieta: wegetariańska
Składniki na ciasto [ więcej ]
- 2 szklanki mąki pszennej uniwersalnej - 320 g
- 200 g ziemnego masła - 1 klasyczna kostka
- 100 g cukru pudru - około pół szklanki
- 2 łyżki zimnej śmietany kwaśnej 18 % - około 40 g
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej - do 20 g
- 1 żółtko średniego jajka - około 20 g
- do 1/3 łyżeczki esencji np. pomarańczowej
Składniki na zdobienie
- gęsty lukier z odrobiną barwnika
- jajeczka czekoladowe z cukrowej skorupce
- wielkanocne posypki cukrowe
Ciasteczka wielkanocne
W misce umieść razem wszystkie składniki na ciasto na ciasteczka: 2 szklanki mąki pszennej uniwersalnej, czyli 320 gramów; 200 gramów ziemnego masła, pokrojonego w kostkę; 100 gramów cukru pudru; 2 łyżki zimnej śmietany kwaśnej; 1 łyżkę skrobi ziemniaczanej; 1 żółtko średniego jajka; do 1/3 łyżeczki esencji np. pomarańczowej lub cytrynowej.
Porady: Masło można zamienić na kostkę rośliną do pieczenia. Mąkę uniwersalną można zamienić na mąkę tortową. Zamiast skrobi ziemniaczanej można dać łyżkę proszku budyniowego bez cukru.
Składniki wyrabiaj dłońmi lub mikserem z hakami do ciasta kruchego. Postaraj się to zrobić szybko. Z ciasta uformuj kulę. Zawiń ją w przezroczystą folię spożywczą i umieść w lodówce na dwie godziny lub w zamrażarce, na jedną godzinę.
Porada: Ciasto można odłożyć do lodówki nawet na całą noc. Po wyjęciu zrobi się jednak znacznie twardsze. Należy odłożyć je na blat, by ponownie lekko zmiękło, a następnie uplastycznić lekko w dłoniach.
Zacznij już nagrzewać piekarnik. Ustaw 185 stopni z opcją pieczenia góra/dół lub 175 stopni z funkcją termoobiegu.
Dobrze schłodzone ciasto umieść na stolnicy lub na czystym blacie. Blat trzeba dodatkowo oprószyć mąką. Odcinaj po kawałku ciasta. Ucięty kawałek rozwałkuj na placek grubości 6 mm. Przy pomocy okrągłej wykrawaczki o średnicy 6 cm wycinaj ciasteczka.
Cienką blaszkę wyłóż sprawdzonym arkuszem papieru do pieczenia. Ciasteczka układaj obok siebie na blaszce zachowując między nimi większe odległości. Przy pomocy zaokrąglonej końcówki np. drewnianej łyżki, wykonaj wgniecenia w każdym ciastku. Dzięki temu łatwiej jest potem je ozdobić (np. większymi dekoracjami, czy dropsami, które umieszczasz w zagłębieniu) a do tego ciastka odrobine się jeszcze rozpłaszczają.
Po wycięciu pierwszych ciastek zagniataj resztki ciasta, dodawaj kawałek świeżego i ponownie wałkuj na placek. Wycinaj kolejną porcję. Jeśli idzie Ci wolno i ciasto mocno zmiękło, to resztki ciasta po wycinaniu warto odkładać do lodówki lub nawet do zamrażarki.
Ciastka wielkanocne piekę w kilku turach. Używam zatem dwóch blaszek i dwóch arkuszy papieru do pieczenia. Gdy jedna partia się piecze, szykuję już drugą, by umieszczać je na zmianę w nagrzanym piekarniku. Blaszkę w oczekującymi na pieczenie ciastkami trzymam w lodówce.
Blaszkę z ciastkami wielkanocnymi umieść w piekarniku nagrzanym do 185 stopni. Wybierz środkową półkę w piekarniku. Jeśli do pieczenia ciastek nie używasz cienkiej blaszki z wyposażenia piekarnika, tylko mniejszych blaszek (tak jak ja), to kładź je na nagrzanej kratce z wyposażenia.
Ciasteczka piecz około 15-17 minut (do lekkiego zarumienienia) lub krócej jeśli wycinasz cieńsze ciastka bez robienia zagłębień. Obserwuj je cały czas w piekarniku, by za mocno się nie przypiekły. Ciasteczka można od razu wyjmować z piekarnika i wkładać do komory kolejną partię. Poczekaj, aż ciasteczka całkiem przestygną i dopiero zdejmuj je z blaszki.
Każde ciastko pokryj grubszą warstwą gęstego lukru z odrobiną ulubionego barwika. Od razu wyłóż też wielkanocne ozdoby, czyli dropsy, jajeczka w czekoladzie lub posypki. Ciasteczka można też pokryć roztopioną czekoladą.
Porada: Lukier do ciastek szykowałam " na oko". Polecam najpierw wlać do miseczki np. dwie łyżki wrzątku, a potem stopniowo dodawać cukier puder i rozcierać go, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Jeśli chodzi o sam barwnik, to niezależnie od tergo, czy jest on w żelu, czy w proszku.. do lukru dajemy go odrobinkę.
Jeśli kruche ciasteczka wielkanocne nie zostaną zjedzone w dniu pieczenia, to po przestudzeniu należy zawinąć je luźno w papier śniadaniowy, a następnie w zwykłą torbę, woreczki śniadaniowe i przechowywać np. w chlebaku lub w szafce kuchennej. Lepiej jednak umieścić je w specjalnym pudełku do przechowywania wypieków/puszce. Świeżość zachowają przynajmniej przez trzy dni, a może i dłużej.
Smacznego.