Babka kokosowa
Babka kokosowa to bardzo wilgotne, aromatyczne ciasto z dodatkiem wiórków kokosowych, a do tego pieczone na oleju. Przepis sprawdzi się nie tylko na Wielkanoc, ale i na każdą inną okazję.
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 45 minut
Liczba porcji: około 1130 g babki
Kaloryczność kcal: 420 w 100 g babki
[ więcej ]
Dieta: wegetariańska
Składniki na babkę kokosową [ więcej ]
- 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej - 240 g
- 5 bardzo dużych jajek - około 320 g po rozbiciu
- 150 g cukru drobnego - około pół szklanki
- 1 szklanka wiórków kokosowych - 100 g
- 200 ml oleju roślinnego np. rzepakowego - 4/5 szklanki
- 200 ml mleczka kokosowego - najlepiej gęstego
- 2 łyżeczki proszku po pieczenia
Składniki na dekorację
- domowy lukier, wiórki lub płatki kokosowe, czekoladowe jajeczka
Babka kokosowa
Zacznij już nagrzewać piekarnik: opcja pieczenia góra/dół; środkowa lub nieco niższa półka w piekarniku; temperatura: 170 stopni. Z termoobiegiem ustaw o 10 stopni mniej. Forma z kominem o pojemności minimum 1500 ml.
Do osobnej miski przesiej razem 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej (240 gramów) oraz dwie płaskie łyżeczki proszku do pieczenia. Wsyp też szklankę, czyli 100 gramów (jeśli masz wagę, to najlepiej kieruj się wagą wiórków) jak najdrobniejszych wiórków kokosowych. Całość dokładnie wymieszaj.
Porada: Gorąco polecam zakup jak najświeższych wiórków, które będą miały możliwie najdłuższą datę ważności. Takie wiórki są wilgotniejsze i smaczniejsze. "Stare" i suche wiórki mogą wpływać na strukturę gotowej babki.
Do większego, szklanego lub metalowego naczynia wsyp około pół szklanki drobnego cukru, czyli 150 gramów (może być troszkę mniej lub więcej). Wbij pięć bardzo dużych jajek (jajka trzymane w temperaturze pokojowej). Cukier z jajkami ubijaj mikserem na wysokich obrotach tak długo, aż cukier całkowicie rozpuści się w jajkach. Pod koniec ubijania ma powstać puszysta i jasna masa. Ubijanie może trwać nawet 10 minut (z dobrym mikserem do 5 minut). Zmniejsz obroty miksera do średnich. Do puchu jajecznego wlewaj powoli olej. Po wlaniu 200 ml oleju możesz wyłączyć mikser.
Porada: W tym przepisie bardzo istotne jest maksymalne napuszenie jajek z cukrem. Dzięki temu babka pięknie wyrasta, jest wilgotna i puszysta jednocześnie.
Do misy ze słodkim puchem jajecznym dodaj 200 gramów (w tym przypadku odpowiada to 200 ml) mleczka kokosowego oraz mieszankę składników sypkich. Całość mieszaj delikatnie szpatułką, aż ciasto zrobi się jednolite. Osoby wprawione mogą użyć miksera ręcznego na najniższych oborach (miksujemy ciasto tylko chwilę, by nie przebić pęcherzyków powietrza). Ciasto nie powinno być bardzo gęste. Wyjdzie raczej jak ciepły budyń.
Porada: Do mleczka kokosowego można przed wymieszaniem dodać dodatkowo odrobinę ulubionego aromatu np. pomarańczowy lub migdałowy. Jeśli chodzi o mleczko kokosowe, to sama daję zawsze gęste mleczko (białą masa) z puszki. Jeśli Twoje jest rzadkie, to daj go nieco mniej.
Foremkę bardzo dokładnie wysmaruj od środka miękkim masłem lub kostką roślinną. Staraj się dotrzeć do każdego zakamarka. Posmaruj też komin formy. Wsyp bułkę tartą lub mieszankę bułki i wiórków kokosowych. Obtocz nią cały środek, a nadmiar wysyp. Do upieczenia babki najlepsza będzie forma z kominem o pojemności około 1500 - 2000 ml.
Ciasto wyłóż równomiernie do foremki.
Formę z babką umieść w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (grzanie góra/dół). Wybierz nieco niższą niż środkową półkę. Ciasto piecz około 45-50 minut (krócej lub dłużej). Po około 40 minutach pieczenia sprawdź przy pomocy drewnianego patyczka, czy babka kokosowa jest już gotowa. Jeśli po wyjęciu z ciasta patyczek jest suchy, to możesz śmiało wyłączyć piekarnik. Nie obawiaj się, że babka się nie dopiekła i staraj się nie wydłużać za mocno czasu pieczenia. Ciasto pieczone za długo może się przesuszyć i nie będzie już tak wilgotne. Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika. Po 5 minutach otwórz drzwi i wyjmij babkę z pieca. Po lekkim przestudzeniu (10 minut) wyjmij babkę z formy i przełóż np. na kratkę do studzenia wypieków.
Porada: Formę z babką umieszczasz w piekarniku na nagrzanej już, cienkiej blaszce z wyposażenia piekarnika lub na kratce. Blaszka lub kratka powinny być umieszczone na takim poziomie, by położona na nich forma z wypiekiem znajdowała się mniej więcej na środku komory (nie za blisko górnych i dolnych grzałek).
Przestudzoną babkę oprósz cukrem pudrem lub udekoruj lukrem oraz np. czekoladowymi jajeczkami w cukrowej skorupce i wiórkami lub płatkami kokosowymi.
Aby zrobić lukier: Do miseczki wlej 3 łyżki soku z cytryny, z pomarańczy lub nawet zwykłą wodę. Dodaj również 10 łyżek cukru pudru. Polecam po dodaniu do miseczki ośmiu łyżek cukru rozetrzeć całość i sprawdzić konsystencję lukru. Całość rozcieraj, aż lukier zrobi się idealnie gładki. Dekoracje jadalne układasz na lukrze jeszcze zanim ten całkiem zastygnie.
Upieczoną i przestudzoną babkę kokosową (również z lukrem) zawiń luźno w papier śniadaniowy i trzymaj w torbie spożywczej w suchym i chłodnym pomieszczeniu. Babka z wiórkami kokosowymi zachowa świeżość przynajmniej przez trzy dni.
Smacznego.