Pasztet drobiowy do smarowania

Bardzo prosty i szybki do zrobienia – pasztet do smarowania.
Gotowany z wątróbki drobiowej.

Fantastyczny do smarowania na kanapki 😉

Przy diecie ketogenicznej polecam dać tylko odrobinę cebuli a więcej masła 🙂

Łączny czas przygotowywania:
 około 40 minut
Ilość porcji: około 800 g pasztetu

Składniki:
• 800 g wątróbki drobiowej (kurczak lub indyk)
• 1 duża cebula
• 4 łyżki masła np. klarowanego
• pół szklanki wody
• 5 łyżek octu winnego
• przyprawy: po płaskiej łyżeczce pieprzu oraz soli, łyżka słodkiej papryki

Cebulę obierz i poszatkuj. Umieść w garnku razem z łyżką masła. Podsmażaj na średniej mocy palnika przez pięć minut.

W tym czasie przygotuj wątróbkę ( u mnie z indyka).  Przepłucz ją pod zimną wodą i oczyść z żyłek. Pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do cebuli. Wlej pół szklanki wody. Dodaj przyprawy i ocet.

Gotuj całość, bez przykrywki na średniej mocy palnika, przez 15 minut. Co kilka minut zamieszaj. Na 5 minut przed końcem gotowania dodaj również resztę masła.

Garnek zdejmij z palnika. Całość miksuj na gładką masę bez grudek np. przy użyciu ręcznego blendera.

Pasztet przelej do naczyń np. słoików i odstaw do wystudzenia. Po przestudzeniu trzymaj zamknięty, w lodówce do 10 dni. 

1l

2l

3l

Aby pasztet ładnie się prezentował, możesz udekorować go pierzynką z masła i kolorowego pieprzu.

Kilka łyżek masła rozpuść w małym rondelku razem z pieprzem. Wylej na studzący się pasztet.

Smacznego 🙂

 

24 myśli na temat “Pasztet drobiowy do smarowania”

  1. Cześć. Bardzo apetycznie. Pytanie za 100 punktów. Rozumiem, że pasztet można jeść od razu po wystudzeniu, a nie dopiero po 10 dniach, te 10 dni to termin ważności ??? Sorry za pytanie, ale ja laik jestem w kuchni. Wolę się upewnić.

    1. 🙂 Witaj! Można jeść po wystudzeniu. Polecam go najpierw schłodzić przynajmniej 1h w lodówce. Tak, 10 dni to taki minimalny termin ważności. Nie wiem, czy można dłużej, bo u mnie w domu wyjadają go szybciutko ;-).. i nigdy więcej nie wytrzymał 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *