Ciasto drożdżowe z parasolką z jabłka

Idealne ciasto drożdżowe bez wyrabiania. Nie za słodkie, lekkie i aromatyczne. Po prostu ideał 🙂

Czas przygotowywania: 10 minut
Wyrastanie: 1h
Czas pieczenia: 55 minut

Ilość porcji: tortownica średnicy 24 cm

Składniki:
• 3 szklanki mąki pszennej tortowej
• szklanka ciepłego mleka
• pół kostki miękkiego masła – 100 g
• pół szklanki cukru
• dwie saszetki suszonych drożdży – 14 g
• 3 żółtka jajek
• 1 jabłko

Mało oraz jajka i mleko wyjmij wcześniej z lodówki.

Wszystkie składniki oprócz jabłka umieść w misce. Pamiętaj, by użyć samych żółtek. Białka odłóż do innego przepis np. na biszkopt anielski 🙂

Wymieszaj składniki, przykryj ściereczką lub ręcznikiem papierowym i odstaw w ciepłe, nieprzewiewne miejsce. Ja bardzo często włączam piekarnik na 50 stopni, chwilę nagrzewam i do takiego ciepłego pieca wkładam ciasto do wyrośnięcia.

Po godzinie ciasto przełóż do tortownicy wysmarowanej masłem. Wyrównaj lekko jego powierzchnię.

Jabłko dobrze umyj i wytrzyj. Przekrój na pół wzdłuż gniazda nasiennego. Wydrąż je. Połówki kładź skórką do góry i pokrój w cienkie plasterki. Układaj je promieniście na cieście.

Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piecz do 55 minut, do suchego patyczka. Po wypieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika. Po około 10 minutach możesz już wyjąć ciasto 🙂

1l

2l

4l

5l

Życzę smacznego 🙂

 

16 myśli na temat “Ciasto drożdżowe z parasolką z jabłka”

    1. Mogą Elu, użyj wówczas 35-40 g świeżych drożdży i wcześniej wymieszaj je z cukrem, odrobiną ciepłego mleka i mąki, by zaczęły pracować (wystarczy 15 minut). Składniki za zaczyn uszczknij z listy 🙂

  1. Mój Mąż uwielbia ciasto drożdżowe, dawno robiłam więc wypróbuje ten przepis bo wygląda rewelka! Mam nadzieje, że moje też będzie tak pięknie wyglądać 🙂

    1. Super Kasiu.. Pamiętaj, by użyć wysokiej tortownicy. Ciasto i tak będzie uciekać poza nią i stworzy „parasolkę”. Ważne jest, by ostrożnie zdejmować obręcz. Parasolka z ciasta będzie wtedy ładnie się prezentować.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *