Botwinka zabielana z kurczakiem

Prosta zupa z buraczanych nowalijek – botwinka zabielana, gotowana na kurczaku 🙂

Czas przygotowywania: 1h 30 minut
Ilość porcji: 8

Składniki:
• 2 nogi kurczaka
• 1,5 – 2 litrów wody
• duży pęczek botwiny
• płaska łyżka soli i cukru
• płaska łyżeczka pieprzu
• sok z połówki cytryny
• pęczek koperku
• 100 ml śmietany 18 %

Opłucz nogi kurczaka i umieść w dużym garnku. Zalej wodą, dodaj sól i pieprz i gotuj 40 minut pod przykrywką.

W tym czasie opłucz botwinę. Jeśli buraczki są spore, obierz je i pokrój w kawałki. Botwinę poszatkuj. 

Po 40 minutach wyjmij nogi z rosołu na talerz, by ostygły. W rosole umieść botwinę. Dodaj sok z cytryny i cukier i gotuj zupę 20 minut. W czasie gotowania zdejmij mięso z nóg (skórę i kości wyrzuć). Mięso dodaj do zupy.

Pod koniec dodaj poszatkowany koperek. Do miseczki przelej trochę zupy z garnka oraz dodaj odrobinę zimnej wody. Dodaj śmietanę, wymieszaj i powoli wlewaj do zupy. Zamieszaj i wyłącz botwinę.

1l

2l

Zupę podawaj z gotowanymi ziemniakami.
Smacznego!

14 myśli na temat “Botwinka zabielana z kurczakiem”

  1. Uwielbiam botwinkę 🙂 najlepsza to ta co moja mama robi :). Ale mama daleko to muszę sama pokombinować 🙂 Tylko jeszcze nowych buraczków nie widziałam u mnie 🙂

  2. Lubię gotować zupy, ale jakoś nigdy nie odważyłam się jeszcze ugotować czegoś buraczanego (poza barszczem z mrożonki). Muszę koniecznie spróbować tego przepisu. Pozdrawiam:)

    1. A buraki w ogóle lubisz Paulino? Ja chyba lubię wszystkie zupy, ale na pewno są takie, które mnie nie powalają.. np. fasolowa. Wiele osób nie lubi też żurku 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *