Zielone naleśniki – przepis podstawowy

Cudownie zielone, pyszne, cieniutkie i bardzo uniwersalne naleśniki szpinakowe. Przepis podstawowy i sprawdzony.

Czas przygotowywania: 10 minut
Czas leżakowania ciasta: 10 minut
Czas smażenia: 20 minut

Ilość naleśników: 15 sztuk średnicy 24 cm

Składniki:
• 3 jajka
• 250 g mąki pszennej
• 100 g świeżego szpinaku baby
• 200 ml wody
• 250 ml mleka

Zobacz też film na moim kanale YouTube :-)

Szpinak opłucz i umieść w podłużnym naczyniu. Mleko i wodę wymieszaj w osobnym naczyniu. Część przelej do naczynia ze szpinakiem. Przy użyciu ręcznego blendera zmiksuj szpinak na gładką masę.

Szpinak przelej do większej miski. Dodaj jajka, olej, resztę mleka z wodą, oraz mąkę. Miksuj całość chwilę do połączenia składników na gładki, rzadkie ciasto. Odstaw na 10 minut.

Nagrzej patelnię – najlepiej do naleśników. Zamieszaj ciasto i małą chochlą odmierz porcję na naleśnika. Wylej na patelnię tylko tyle ciasta, by masa przykryła powierzchnię patelni. Naleśniki mają być cienkie.

Po 30 sekundach przewracaj na drugą stronę i też czekaj kolejne 30 sekund do zdjęcia naleśnika z patelni. Tutaj może Ci się przydać płaska łopatka do przewracania naleśników.

1l

Uwagi
– Zanim zaczniesz smażyć pamiętaj, że Twój pierwszy naleśnik nie wyląduje w koszu, jeśli cierpliwie poczekasz aż patelnia dobrze się nagrzeje.
– Po dodaniu oleju do ciasta, nie ma potrzeby za każdym razem natłuszczać patelni. Naleśniki nie będą przywierały.
– By uniknąć wysuszenia usmażonych już naleśników przykryj je bawełnianą ściereczką.
3l

Naleśniki możesz przekładać dowolnym nadzieniem… zarówno na słodko, jak i na wytrawnie, ponieważ ciasto ma neutralny smak. Tym razem u mnie był to serek z wanilią 🙂

Smacznego!

8 myśli na temat “Zielone naleśniki – przepis podstawowy”

    1. Dziękuję i zachęcam do zrobienia.. sam kolor, który jest naturalny jest zabójczo kuszący 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *