Sernik kawowy dalmatyńczyk

Słodki, kawowy.. rozpływający się w ustach..
Dla dzieci polecam kawę rozpuszczalną zastąpić kawą zbożową np. Inką.

– bez spodu
– bez jajek
– bez glutenu
– tylko 5 składników

Czas przygotowywania: 10 minut
Czas pieczenia: 90 minut
Ilość porcji: tortownica o średnicy 18 cm 
Składniki:
1 kg dobrego mielonego twarogu np. Piątnica
• kostka masła – 200 g
• 1 szklanka cukru
• 1/3 szklanki mąki/skrobi ziemniaczanej
• 4 łyżki kawy rozpuszczalnej w granulkach lub sypkiej

Dodatkowo:
Posypka, wiórki z czekolady do dekoracji

Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. (Ja miałam ceramiczny spód, więc nie użyłam papieru). Zapnij obręcz. 

W rondelku umieść sypką kawę, cukier oraz masło. Ustaw średnią moc palnika i podgrzewaj całość mieszając łyżką. Kawa nie łączy się dobrze w tłuszczu, więc  masa nie jest jednolita i w serniku powstaną kropki z kawy. Kropki będą bardziej widoczne, jeśli użyjesz kawy rozpuszczalnej w granulkach. Ważne, by masło rozpuściło się w całości.

W misce wymieszaj twaróg mielony z mąką ziemniaczaną. Dodaj ciepłą masę z rondelka i dobrze wymieszaj całość łyżką lub mikserem na małych obrotach.

Na dno piekarnika połóż naczynie (np. keksówkę) wypełnione do połowy gorącą wodą – najlepiej wrzątkiem. Dzięki temu sernik nie będzie pękał w czasie pieczenia. Sernik piecz na środkowej półce, 90 minut w temperaturze 150 stopni. 

Po upieczeniu, sernik można od razu wyjąć z pieca. Sernik nie rośnie.. nie opada.

Po wystudzeniu sernik wyjmij z tortownicy. Udekoruj np. wiórkami z czekolady. Sernik najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce 😉

Uwagi i porady:
• Jak pisałam wcześniej – kawę instant można zastąpić kawą inką. Wówczas sernik mogą jeść również Dzieci.
• Sernik jest słodki. Jeśli wolisz mniej słodkie wypieki, dodaj pół szklanki cukru zamiast całej.
• Jeśli użyjesz większej tortownicy (np. 23-24 cm), sernik będzie niższy. Należy wówczas skrócić czas pieczenia nawet o 30 minut.
• Jeśli chcesz by sernik miał jednolity kolor (bez kropek z kawy), przed dodaniem jej do rondelka z masłem rozpuść kawę we wrzątku – wystarczy 1/3 szklanki.

Smacznego!

18 myśli na temat “Sernik kawowy dalmatyńczyk”

  1. przecież taki sernik to najlepsza i najsmaczniejsza rzecz! Ale mi narobilas ochoty…. wyczuwam dzis czas spedzony w kuchni 😀
    Pozdrawiam!

  2. Taki sernik to najlepsza i najbardziej pyszna rzecz na świecie! Narobiłaś mi takiej ochoty ze wyczuwam dziś czas spędzony w kuchni…
    pozdrawiam!

  3. Aniu, jaki inny twaróg moge użyć??? Uwielbiam Towj blog i Twoje wypieki ale nie mam dostępu do polskich produktów ???

    1. Agnieszko, a mają ricottę? Napisz co jest dostępne a dam Ci znać, którą opcję wybrać 😉

          1. Dziekuje bardzo a do innych swoich pysznych serników tez polecalabys ricotte ?

          2. Tak Agnieszko. W Polsce jest droższa, dlatego też rzadziej pojawia się w przepisach. Po upieczeniu bywa również bardziej krucha, więc ciasta nie są tak ścisłe. Właśnie piekłam niesamowity sernik z ricotta 🙂 Postaram się niedługo dodać do przepisów.

  4. Czy ktoś już robił ten sernik? Mam zamiar upiec w weekend, ale potrzebuję się upewnić, że warto.

    1. Robiłam dwa razy. Za drugim razem dałam mniej cukru tak o 1/3 szklanki i wtedy był taki jak lubię najbardziej! Pyszny!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *