Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Sos Alfredo

Sos Alfredo

Sos Alfredo to niezwykle wykwintny i pyszny sos o kremowej teksturze i intensywnym smaku parmezanu. Zapraszam po popularny przepis na najprostszy sos do makaronu i nie tylko. 

- tylko 3 bazowe składniki
- szybki i prosty sposób na obiad
- najlepszy do makaronu fettuccine

Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania makaronu: 12 minut
Liczba porcji: około 470 g sosu

Kaloryczność kcal: 370 w 100 g sosu
Dieta: wegetariańska

Składniki na sos Alferdo

  • 370 ml śmietanki kremówki 30 % - niecałe 1,5 szklanki
  • 100 g startego drobno sera parmezan
  • 60 g masła - około 4 płaskie łyżki
  • 1-2 małe ząbki czosnku - można pominąć
  • przyprawy: po 1/4 płaskiej łyżeczki soli i białego pieprzu; szczypta gałki muszkatołowej

Makaron do sosu

  • 500 g suchego makaronu Fettuccine lub innego

Sos Alfredo

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Śmietankę kremówkę wyjmij wcześniej z lodówki, by osiągnęła temperaturę pomieszczenia. 
Sosu z makaronem powinno wystarczyć na 3-4 porcje. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Podczas liczenia kaloryczności uwzględniłam sam sos, bez makaronu. Zanim zaczniesz szykować sos Alfredo, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.

Sos Alfredo, 1

Sos Alfredo przepis

W trakcie szykowania sosu zalecam zacząć już gotować makaron. Na podane przeze mnie proporcje polecam ugotować 500 gramów suchego makaronu. Co prawda nie użyłam makaronu Fettuccine, który jest zalecany do sosu Alfredo, ale wybrany przeze mnie makaron jest równie smaczny. Sięgnęłam po włoski makaron fusilli lunghi bucati. Po ugotowaniu wyszło mi około 1100 gramów makaronu.   

Zacznij nagrzewać patelnię z grubym dnem. Ustaw niższą niż średnia moc palnika. Na patelni umieść 60 gramów masła. Do roztopionego masła dodaj jeden lub dwa małe ząbki czosnku - obrane i przepuszczone przez praskę (można je pominąć). Podsmażaj je przez chwilę, by nie zdążyły się zarumienić, a następnie wlej też niecałe 1,5 szklanki śmietanki kremówki 30 %. Całość mieszaj powoli drewnianą łyżką, aż śmietanka zacznie się gotować. 

Sos Alfredo, 2

Do gotującej się śmietanki dodaj również 100 gramów startego na drobnych oczkach parmezanu oraz przyprawy: po 1/4 płaskiej łyżeczki soli i białego pieprzu i ewentualnie szczypta gałki muszkatołowej. Całość mieszaj drewnianą łyżką, aż sos zacznie się gotować i zrobi się jednolity. Gotowy sos od razu wlej do naczynia z ugotowanym i dopiero co odlanym makaronem. Wymieszaj danie i od razu podawaj. 

Porada: Sos Alfredo w wersji najbardziej podstawowej i tradycyjnej składa się z masła, śmietanki i parmezanu. Możesz zatem poeksperymentować z przyprawami i czosnkiem, które nie są tutaj niezbędne. 

Sos Alfredo, 3

Smacznego. 
Średnia 4.9 / 5 (186 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Sos Alfredo

Sos Alfredo zdecydowanie jest jednym z najbardziej charakterystycznych i uwielbianych sosów włoskich. Pochodzący z serca Rzymu, jego szlachetnie prosty smak przenosi nas prosto do słonecznej Italii, prosto na obiad w rodzinnej atmosferze. Jego nazwa wiąże się ze swoim twórcą, restauratorem Alfredo di Lelio, który na początku XX wieku stworzył ten sos, aby zadowolić apetyt swojej ciężarnej żony. Sos Alfredo składa się zaledwie z trzech składników: śmietanki, masła i parmezanu. Delikatne połączenie tych składników daje gęsty i kremowy bukiet smaków, który idealnie komponuje się z różnymi rodzajami makaronów, szczególnie z makaronem fettuccine. Powstaje wówczas danie Alfredo Fettuccine. Klasyczna receptura nie wymaga dodawania żadnych przypraw, choć czasem szczypta białego pieprzu czy odrobina świeżej gałki muszkatołowej mogą dodać sosowi dodatkowej głębi. Mimo swojej prostej receptury, sos Alfredo jest symbolem elegancji i wyrafinowania. Wydobywa bogactwo ukryte w prostocie, co jest czymś, co doceniają włoscy kucharze. Bez wątpienia, każde danie z sosem Alfredo to zaproszenie do delektowania się smakiem, wolnym od pompatycznej ekstrawagancji, za to pełnym ciepłej, rodzinnej atmosfery włoskiej kuchni. Czy jest coś piękniejszego? Trudno znaleźć lepszy sposób na poznanie włoskiej kultury kulinarnej, niż przez tę prosta, a zarazem wykwintna recepturę. Aż dziwię się, że dopiero teraz zdecydowałam się na dodanie tego przepisu. U mnie nie jest to co prawda fettuccine alfredo ale moje Alfredo również podałam z włoskim makaronem Fusilli Lunghi bucati, który urzekł mnie na zakupach. Postanowiłam go kupić i podać właśnie z sosem Alfredo. Makaron z sosem alfredo to świetny pomysł na szybki i prosty obiad. Taki właśnie alfredo sos będzie idealny jako danie na lato, gdy nie mamy ochoty spędzać wielu godzin w gorącej kuchni. Uwielbiam sos Alfredo i szykuję go z czosnkiem, by miał jeszcze ciekawszy smak. Zapraszam również po super przepis na sos Aioli do frytek i nie tylko. Ciekawym przepisem jest też sos teriyaki, który można użyć i do mięsa i do ryby lub warzyw.