Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Sernik konfiturowy

Sernik konfiturowy

Sernik konfiturowy to niezwykłe połączenie delikatnego sernika z eksplozją owocowego smaku. Upieczenie domowego sernika konfiturowego jest nie tylko proste.. to przepis na każdą okazję. 

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 1 godzina 10 minut
Liczba porcji: forma 24 cm - 1700 g

Kaloryczność kcal: 235 w 100 g sernika [ więcej ]
Dieta: wegetariańska

Składniki na ciasteczkowy spód [ więcej ]

  • 200 g ciasteczek typu Digestive (owsiane, pełnoziarniste)
  • 2 łyżki masła - około 30 - 40 g
  • 1 niepełna łyżka kakao - około 7 g

Składniki na sernik konfiturowy

  • 1kg półtłustego lub tłustego twarogu lub wysokiej jakości sera twarogowego mielonego
  • 4 bardzo duże jajka - łącznie około 270 g
  • 150 g cukru drobnego lub erytrolu - około pół szklanki
  • 1 saszetka budyniu waniliowego bez cukru - około 40 g
  • 150 g wiśni bez cukru - konfitura Polski Spichlerz [zobacz]
  • 100 g pomarańczy bez cukru - konfitura Polski Spichlerz [zobacz]

Sernik konfiturowy
Sernik konfiturowy, 1

Sernik konfiturowy, 2

Krok 1: Zmiksuj ciasteczka

Do miski malaksera włóż 200 gramów ciasteczek pełnoziarnistych. Zmiksuj je na piasek. Jeśli nie masz malaksera, to ciastka możesz umieścić w misce i rozgnieść przy pomocy tłuczka drewnianego z okrągłą końcówkową lub umieścić je w woreczku strunowym i pokruszyć wałkiem. Do zmielonych ciasteczek dodaj do 40 gramów roztopionego i całkowicie przestudzonego masła (może to być też bardzo miękkie masło). Dodaj też łyżkę kakao. Całość bardzo dokładnie wymieszaj. 

Porada: Do sernika polecam użyć dobrej jakości ciasteczek zbożowych (najlepiej owsiane, pełnoziarniste) typu Digestive.

Zmiksuj ciasteczka

Krok 2: Umieść spód w formie

Przygotuj sobie formę do pieczenia. Ja użyłam tortownicy o średnicy 24 cm. Dno oraz boki formy wyłóż papierem/pergaminem do wypieków i zapnij obręcz. Aby papier dobrze się trzymał, boki wysmaruj od wewnątrz miękkim masłem. Do natłuszczonych boków przyłóż wyższe paski papieru do pieczenia (trzeba je sobie samodzielnie wyciąć z arkusza papieru do pieczenia). 

Masę ciasteczkową przełóż do formy i uklep ją wyrównując powierzchnię. Możesz do tego użyć szpatułki do tortów lub łyżki stołowej. Na czas szykowania masy serowej formę z przygotowanym spodem zostaw na blacie kuchennym lub odłóż do lodówki.

Umieść spód w formie

Krok 3: Przygotuj twaróg

Potrzebujesz 1 kg wysokiej jakości twarogu mielonego. Sama zmieliłam tym razem 500 gramów twarogu tłustego oraz 500 gramów twarogu półtłustego. Można też sięgnąć po sery kubełkowe o dobrym składzie. Nie polecam twarogów kubełkowych rzadkich oraz kwaśnych.

Porada: Wszystkie składniki lodówkowe użyte do sernika, wyjmujemy wcześniej, by nabrały temperatury pomieszczenia. 

Przygotuj twaróg

Krok 4: Ubij jajka z cukrem

Do dużej miski wbij cztery bardzo duże jajka lub pięć mniejszych jajek (u mnie łącznie 270 gramów po rozbiciu) i wsyp około 150 gramów cukru drobnego. Sięgam po cukier drobny, ponieważ szybko się rozpuszcza. W wersji dietetycznej daj tyle samo lub nieco więcej erytrolu. 

Cukier z jajkami ubijaj mikserem na wysokich obrotach tak długo, aż cukier całkowicie rozpuści się w jajkach. Pod koniec ubijania ma powstać puszysta i jasna masa. Ubijanie może trwać nawet 10 minut (z dobrym mikserem do 5 minut). 

Ubij jajka z cukrem

Krok 5: Dodaj resztę skłądników

Do miski z puchem jajecznym dodaj kilogram zmielonego twarogu. Wsyp też opakowanie/saszetkę budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru o wadze 35-40 gramów. Całość miksuj chwilkę na najniższych obrotach miksera, a na koniec delikatnie, ale dokładniej wymieszaj masę sernikową przy pomocy szpatułki. 

Dodaj resztę skłądników

Krok 6: Wyłóż masę do formy

Całą masę ostrożnie wylej/wyłóż do formy ze spodem z ciasteczek. Moja masa wyszła bardzo gęsta, ale twoja może być rzadsza jeśli użyty był twaróg z wiaderka. 

Wyłóż masę do formy

Krok 7: Dodaj konfitury

Na wierz sernika wyłóż 150 gramów wiśni bez cukru oraz 100 gramów pomarańczy bez cukru. Dwupak bez dodatku cukru zawiera obie konfitury, które kupisz w sklepie Polski Spichlerz. Konfitura wiśniowa jest idealnie kwaśna i ma bardzo przyjemny smak oraz piękny kolor, dlatego dajemy jej nieco więcej. Pomarańcze bez cukru są wyjątkowo intensywne i bardzo aromatyczne. Zawierają też skórkę z pomarańczy, dlatego też tej konfitury dajemy nieco mniej. 

Dodaj konfitury

Krok 8: Upiecz sernik

Sernika nie piekę z funkcją pary. Nie stosuję też kąpieli wodnej, ponieważ nie przeszkadza mi to, że lekko popęka w tracie pieczenia, ponieważ na wierzchu wyłożone były wilgotne konfitury. 

Formę z sernikiem umieść w piekarniku nagrzanym do 165 stopni (wybierz środkową lub nieco niższą) i piecz sernik przez około 70-80 minut z funkcją pieczenia góra/dół. Po wyłączeniu piekarnika nie uchylaj drzwiczek pieca przynajmniej przez 10 minut. Potem uchyl je nieznacznie na 30 minut. Po tym czasie otwórz piekarnik i wyjmij sernik konfiturowy. Przestudzony sernik umieść w lodówce pod kloszem na minimum cztery godziny, a najlepiej na całą noc. Idealną strukturę osiąga bowiem po schłodzeniu.

Porady: Jeśli góra sernika będzie za blisko grzałek i w połowie pieczenia zacznie się za mocno podpiekać, to zredukuj moc palnika o 10 stopni. Jeśli Twoja masa serowa była rzadka, polecam wydłużyć pieczenie sernika nawet o 20 minut.

Upiecz sernik

Sernik konfiturowy będzie idealny na Wielkanoc. Wystarczy udekorować go np. listkiem mięty, jadalnymi kwiatkami bratków oraz czekoladowymi jajeczkami w cukrowej posypce. Aby sernik był jeszcze intensywniejszy w smaku, przed podaniem można wyłożyć na jego wierz dodatkową porcję wiśniowych i pomarańczowych konfitur. 

Sernik konfiturowy, 11

Sernik konfiturowy, 12

Upieczony i schłodzony sernik konfiturowy przechowuj w lodówce pod kloszem. Trzymany w chłodzie (6-10 stopni, w lodówce) świeżość zachowa przynajmniej przez tydzień. A najsmaczniejszy jest na 1-2 dni po upieczeniu. 

Wpis zawiera lokowanie produktu.
Smacznego. 
Średnia 4.9 / 5 (31 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Sernik konfiturowy

Czy jest coś bardziej urzekającego niż zapach świeżo pieczonego sernika unoszący się w powietrzu? Wyobraźcie sobie tę symfonię smaków - lekko słodkiego twarogu, kruchej bazy ciasteczkowej z dodatkiem kakao i boską kwintesencję owocowej konfitury bez dodatku cukru. Dziś opowiem Wam o serniku konfiturowym, deserze, który jest istną poezją smaków i prostotą w przygotowaniu. Sernik konfiturowy na spodzie z ciasteczek zbożowych z kakao to prawdziwy król wśród deserów. Uniwersalność tego przepisu tkwi w jego genialnej prostocie oraz możliwości personalizacji. Wiśnie bez cukru i pomarańcze bez cukru, które wykładamy na masę serową, to tylko jedna z wielu propozycji – w rzeczywistości ogranicza nas jedynie wyobraźnia. Polski Spichlerz oferuje nie tylko pyszne konfitury bez cukru i z bardzo dobrym składem, ale i inne pyszne delikatesy oraz fantastyczne zestawy upominkowe na różne okazje. Polecam zerknąć np. na zestawy na Wielkanoc. Wracając jednak do przepisu na sernik z konfiturą z wiśni i pomarańczy.. sekretem tego wyjątkowego deseru jest jego spód, który tworzymy z rozdrobnionych ciasteczek zbożowych z dodatkiem kakao. To one nadają naszej bazie nie tylko chrupkość, ale i delikatny tylko, kakaowy smak, który doskonale kontrastuje z pyszną masą serową i kwaśnym dodatkiem z owoców.

Sernik z konfiturą

Na tę cudowną bazę wykładamy naszą gwiazdę, czyli właśnie konfitury bez cukru. Wiśnie dodają delikatnego kwasku, podkreślając słodycz twarogu, natomiast pomarańcze wnoszą do deseru soczystą słodycz i owocową świeżość oraz naturalną intensywność skórki pomarańczowej. Te dwa smaki łączą się w niebanalny sposób, tworząc pełne harmonii połączenie, które zadowoli nawet najbardziej wyrafinowane podniebienia. Pieczony sernik konfiturowy to wspaniały pomysł na każdą okazję. Idealnie sprawdzi się jako deser wielkanocny, dodając tradycyjnej świątecznej uczcie wyrafinowanego charakteru. Ale nie zatrzymujmy się tylko na wielkanocnych dekoracjach! Jego uniwersalność sprawia, że sernik ten jest doskonałym wyborem na wszelkie uroczystości, od rodzinnych spotkań po eleganckie przyjęcia. Prostota przygotowania to kolejny atut, który sprawia, że sernik konfiturowy jest doskonałym wyborem dla każdego, kto chce sprawić swoim bliskim coś wyjątkowego, nie spędzając całych godzin w kuchni. Wystarczy kilka podstawowych składników, trochę kreatywności i już po krótkim czasie możemy cieszyć się aromatycznym, delikatnym i niezwykle smakowitym deserem. Podsumowując, sernik konfiturowy to prawdziwe kulinarne dzieło sztuki, które zachwyca swoją smakową głębią i prostotą wykonania. To deser, który jednocześnie przyciąga swoją innowacyjnością i tęsknotą za tradycją. Nie ważne, czy planujecie wielkanocny obiad, rodzinne spotkanie czy po prostu chcecie sprawić sobie małą, słodką przyjemność. Ten sernik zawsze będzie strzałem w dziesiątkę. Koniecznie sprawdź też moje super przepisy na muffinki na każdą okazję. Wspaniały i pyszny jest też krem sułtański na każda okazję. Ciasto Balladyna to przepiękne, przepyszne i wbrew pozorom dość proste w przygotowaniu ciasto, które można podać również jako tort.