Sernik konfiturowy
Sernik konfiturowy to niezwykłe połączenie delikatnego sernika z eksplozją owocowego smaku. Upieczenie domowego sernika konfiturowego jest nie tylko proste.. to przepis na każdą okazję.
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 1 godzina 10 minut
Liczba porcji: forma 24 cm - 1700 g
Kaloryczność kcal: 235 w 100 g sernika
[ więcej ]
Dieta: wegetariańska
Składniki na ciasteczkowy spód [ więcej ]
- 200 g ciasteczek typu Digestive (owsiane, pełnoziarniste)
- 2 łyżki masła - około 30 - 40 g
- 1 niepełna łyżka kakao - około 7 g
Składniki na sernik konfiturowy
- 1kg półtłustego lub tłustego twarogu lub wysokiej jakości sera twarogowego mielonego
- 4 bardzo duże jajka - łącznie około 270 g
- 150 g cukru drobnego lub erytrolu - około pół szklanki
- 1 saszetka budyniu waniliowego bez cukru - około 40 g
- 150 g wiśni bez cukru - konfitura Polski Spichlerz [zobacz]
- 100 g pomarańczy bez cukru - konfitura Polski Spichlerz [zobacz]
Sernik konfiturowy
Do miski malaksera włóż 200 gramów ciasteczek pełnoziarnistych. Zmiksuj je na piasek. Jeśli nie masz malaksera, to ciastka możesz umieścić w misce i rozgnieść przy pomocy tłuczka drewnianego z okrągłą końcówkową lub umieścić je w woreczku strunowym i pokruszyć wałkiem. Do zmielonych ciasteczek dodaj do 40 gramów roztopionego i całkowicie przestudzonego masła (może to być też bardzo miękkie masło). Dodaj też łyżkę kakao. Całość bardzo dokładnie wymieszaj.
Porada: Do sernika polecam użyć dobrej jakości ciasteczek zbożowych (najlepiej owsiane, pełnoziarniste) typu Digestive.
Przygotuj sobie formę do pieczenia. Ja użyłam tortownicy o średnicy 24 cm. Dno oraz boki formy wyłóż papierem/pergaminem do wypieków i zapnij obręcz. Aby papier dobrze się trzymał, boki wysmaruj od wewnątrz miękkim masłem. Do natłuszczonych boków przyłóż wyższe paski papieru do pieczenia (trzeba je sobie samodzielnie wyciąć z arkusza papieru do pieczenia).
Masę ciasteczkową przełóż do formy i uklep ją wyrównując powierzchnię. Możesz do tego użyć szpatułki do tortów lub łyżki stołowej. Na czas szykowania masy serowej formę z przygotowanym spodem zostaw na blacie kuchennym lub odłóż do lodówki.
Potrzebujesz 1 kg wysokiej jakości twarogu mielonego. Sama zmieliłam tym razem 500 gramów twarogu tłustego oraz 500 gramów twarogu półtłustego. Można też sięgnąć po sery kubełkowe o dobrym składzie. Nie polecam twarogów kubełkowych rzadkich oraz kwaśnych.
Porada: Wszystkie składniki lodówkowe użyte do sernika, wyjmujemy wcześniej, by nabrały temperatury pomieszczenia.
Do dużej miski wbij cztery bardzo duże jajka lub pięć mniejszych jajek (u mnie łącznie 270 gramów po rozbiciu) i wsyp około 150 gramów cukru drobnego. Sięgam po cukier drobny, ponieważ szybko się rozpuszcza. W wersji dietetycznej daj tyle samo lub nieco więcej erytrolu.
Cukier z jajkami ubijaj mikserem na wysokich obrotach tak długo, aż cukier całkowicie rozpuści się w jajkach. Pod koniec ubijania ma powstać puszysta i jasna masa. Ubijanie może trwać nawet 10 minut (z dobrym mikserem do 5 minut).
Do miski z puchem jajecznym dodaj kilogram zmielonego twarogu. Wsyp też opakowanie/saszetkę budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru o wadze 35-40 gramów. Całość miksuj chwilkę na najniższych obrotach miksera, a na koniec delikatnie, ale dokładniej wymieszaj masę sernikową przy pomocy szpatułki.
Całą masę ostrożnie wylej/wyłóż do formy ze spodem z ciasteczek. Moja masa wyszła bardzo gęsta, ale twoja może być rzadsza jeśli użyty był twaróg z wiaderka.
Na wierz sernika wyłóż 150 gramów wiśni bez cukru oraz 100 gramów pomarańczy bez cukru. Dwupak bez dodatku cukru zawiera obie konfitury, które kupisz w sklepie Polski Spichlerz. Konfitura wiśniowa jest idealnie kwaśna i ma bardzo przyjemny smak oraz piękny kolor, dlatego dajemy jej nieco więcej. Pomarańcze bez cukru są wyjątkowo intensywne i bardzo aromatyczne. Zawierają też skórkę z pomarańczy, dlatego też tej konfitury dajemy nieco mniej.
Sernika nie piekę z funkcją pary. Nie stosuję też kąpieli wodnej, ponieważ nie przeszkadza mi to, że lekko popęka w tracie pieczenia, ponieważ na wierzchu wyłożone były wilgotne konfitury.
Formę z sernikiem umieść w piekarniku nagrzanym do 165 stopni (wybierz środkową lub nieco niższą) i piecz sernik przez około 70-80 minut z funkcją pieczenia góra/dół. Po wyłączeniu piekarnika nie uchylaj drzwiczek pieca przynajmniej przez 10 minut. Potem uchyl je nieznacznie na 30 minut. Po tym czasie otwórz piekarnik i wyjmij sernik konfiturowy. Przestudzony sernik umieść w lodówce pod kloszem na minimum cztery godziny, a najlepiej na całą noc. Idealną strukturę osiąga bowiem po schłodzeniu.
Porady: Jeśli góra sernika będzie za blisko grzałek i w połowie pieczenia zacznie się za mocno podpiekać, to zredukuj moc palnika o 10 stopni. Jeśli Twoja masa serowa była rzadka, polecam wydłużyć pieczenie sernika nawet o 20 minut.
Sernik konfiturowy będzie idealny na Wielkanoc. Wystarczy udekorować go np. listkiem mięty, jadalnymi kwiatkami bratków oraz czekoladowymi jajeczkami w cukrowej posypce. Aby sernik był jeszcze intensywniejszy w smaku, przed podaniem można wyłożyć na jego wierz dodatkową porcję wiśniowych i pomarańczowych konfitur.
Upieczony i schłodzony sernik konfiturowy przechowuj w lodówce pod kloszem. Trzymany w chłodzie (6-10 stopni, w lodówce) świeżość zachowa przynajmniej przez tydzień. A najsmaczniejszy jest na 1-2 dni po upieczeniu.
Wpis zawiera lokowanie produktu.
Smacznego.