Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Tagliatelle z kurkami

Tagliatelle z kurkami

Cudowny makaron tagliatelle i pyszne dodatki skąpane w sosie śmietanowym. Tagliatelle z kurkami to fantastyczny obiad dla całej rodziny!

- bez mięsa 
- podane w jednym naczyniu
- proste i pyszne danie sezonowe

Czas przygotowania: 1 godzina
Liczba porcji: 6-8

Dieta: wegetariańska

Składniki

  • 500 g makaronu tagliatelle Barilla
  • 500 g kurek
  • 200 g śmietanki 30 %
  • 70 g kaparów z zalewy
  • mała główka czosnku
  • 5 łyżek masła klarowanego
  • pęczek koperku
  • sok z 1 cytryny - lub mniej
  • łyżeczka soli i pieprzu ziołowego

Tagliatelle z kurkami

Zacznij od sosu:
Kurki bardzo dobrze przepłucz pod bieżącą, zimną wodą. Osusz je i posiekaj (małe sztuki możesz zostawić w całości). Na dużej patelni rozgrzej masło klarowane. Dodaj obrane i pokrojone w plasterki ząbki czosnku. Podsmażaj je kilka minut na średniej mocy palnika. Dodaj posiekane kurki oraz sól i pieprz. Po 10 minutach duszenia bez przykrywki, wlej również śmietankę. Dodaj kapary (bez zalewy), posiekany koperek oraz świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Ja lubię dodawać dużo soku z cytryny, ale to już kwestia gustu. Na początku daj zatem 1-2 łyżki soku, zamieszaj i wypróbuj jak smakuje sos.

W trakcie przyrządzania sosu ugotuj makaron:
Do garnka wlej wodę i zagotuj. Wodę posól dopiero, gdy zacznie się gotować. Do całej paczki makaronu dodaję do wrzątku pełną łyżkę soli. W garnku umieść makaron i gotuj al dente. Makaron powinien być sprężysty, ale nie łamać się po nawinięciu na palec. 

Odlewając wodę zostaw przynajmniej pół szklanki na potem - przyda się do nadania odpowiedniej konsystencji i finalnego smaku potrawy. Makaron z durszlaka przełóż z powrotem do garnka. 

Całość sosu z patelni dodaj do makaronu. Jeśli uznasz, że makaron mógłby być wilgotniejszy dodaj wodę, która została wcześniej odlana.
Podawaj od razu.

Tagliatelle z kurkami, 1

Gorąco zachęcam też do zrobienia również innych dań z kurkami. Bardzo smaczna jajecznica z kurkami oraz sos kurkowy czekają na Blogu.
Smacznego.
Średnia 4.8 / 5 (241 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania