Cynamonowe gwiazdki
Cynamonowe gwiazdki to najprostsze ciasteczka maślane, jakie można upiec. Przepis na te przepyszne, kruche ciastka w kształcie gwiazdek to prawdziwy HIT każdych Świąt.
Czas przygotowania: 15 minut
Czas chłodzenia ciasta: 2 godziny
Czas pieczenia łącznie: 1 godzina 25 minut
Liczba porcji: 68 ciasteczek
Kaloryczność kcal: 50 w 1 ciastku
[ więcej ]
Dieta: wegetariańska
Składniki [ więcej ]
- 400 g mąki pszennej uniwersalnej lub tortowej - około 2,5 szklanki
- 200 g masła - 1 klasyczna kostka
- 100 g cukru pudru - około pół szklanki
- 1 duże jajko - około 60 g po rozbiciu
- 1 łyżka mielonego cynamonu - około 10 g
- 2 arkusze papieru do pieczenia Jan Niezbędny [zobacz]
Cynamonowe gwiazdki
Do miski wsyp 400 gramów mąki pszennej uniwersalnej lub tortowej oraz 100 gramów cukru pudru i solidną łyżkę cynamonu. Całość wymieszaj dokładnie np. przy pomocy rózgi kuchennej lub przesiej przez sitko do drugiego naczynia.
Porada: Można też dodać szczyptę soli oraz kardamonu.
Do składników sypkich wbij jedno, duże jajko oraz dodaj 200 gramów zimnego masła (pokrojone na mniejsze kawałki lub starte na tarce, na dużych oczkach).
Porada: Masło można zamienić na kostkę roślinną do pieczenia, zaś jajko na około 40 gramów kwaśnej śmietany. Dla smaku można też dołożyć nasiona wydłubane z jednej laski wanilii lub łyżkę esencji albo pasty waniliowej.
Składniki wyrabiaj dłońmi lub mikserem z hakami do ciasta kruchego. Postaraj się to zrobić szybko. Wolę wyrabiać ciasto ręcznie w dużej misce, ale możesz też zrobić to na dużej desce, na czystym blacie lub na stolnicy. Z ciasta uformuj kulę. Zawiń ją w przezroczystą folię spożywczą i umieść w lodówce na dwie godziny.
Porada: Ciasto można odłożyć do lodówki nawet na całą noc. Po wyjęciu zrobi się jednak znacznie twardsze. Należy odłożyć je na blat, by ponownie lekko zmiękło.
Zacznij już nagrzewać piekarnik. Ustaw 180 stopni z opcją pieczenia góra/dół lub 170 stopni z funkcją termoobiegu.
Schłodzone ciasto umieść na stolnicy lub na czystym blacie. Blat trzeba dodatkowo oprószyć mąką. Odkrawaj po kawałku ciasta. Ucięty kawałek rozwałkuj na placek grubości minimum 4-5 mm. Przy pomocy wykrawaczki w kształcie gwiazdek (rozmiar 6 cm) wycinaj ciasteczka.
Porada: Możesz też użyć innych, jesiennych lub świątecznych foremek o podobnym wymiarze. Cynamonowe gwiazdki zachowują wzorki po upieczeniu. Można zatem użyć dodatkowo np. wałka z tłoczonym wzorem.
Cienką blaszkę wyłóż arkuszem papieru do pieczenia Jan Niezbędny. Arkusze są obustronne, zatem nie ma znaczenia której strony użyjesz. Wycięte cynamonowe gwiazdki układaj obok siebie na blaszce. Między ciasteczkami zachowaj niewielkie odległości, ponieważ tylko odrobinę rosną jeszcze w piekarniku. Po wycięciu pierwszych ciastek zagniataj resztki ciasta, dodawaj kawałek świeżego i ponownie wałkuj na placek. Wycinaj kolejną porcję gwiazdek. Resztki ciasta po wycinaniu warto odkładać do lodówki.
Gwiazdki piekę w kilku turach. Używam zatem dwóch blaszek i dwóch arkuszy papieru do pieczenia. Gdy jedna partia się piecze, szykuję już drugą, by umieszczać je na zmianę w nagrzanym piekarniku. Papier do pieczenia Jan Niezbędny jest bardzo mocny i nie przypala się w trakcie pieczenia, zatem nie ma potrzeby wymieniania arkusza na nowy, gdy na tej samej blaszce piekę kolejną partię ciastek.
Blaszkę z ciasteczkami umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wybierz środkową półkę w piekarniku. Jeśli do pieczenia gwiazdek nie używasz cienkiej blaszki z wyposażenia piekarnika, tylko mniejszych blaszek (tak jak ja), to kładź je na nagrzanej kratce z wyposażenia. Cynamonowe gwiazdki piecz około 12-15 minut (do lekkiego zarumienienia).
Ciasteczka można od razu wyjmować z piekarnika i wkładać do komory kolejną partię gwiazdek. Jak widać na zdjęciu poniżej, arkusz papieru idealnie nadaje się do ponownego użycia. Dzięki silikonowej warstwie ciasteczka nie przywierają i można je bez najmniejszego problemu zdejmować z papieru.
Każdą porcję upieczonych ciasteczek warto odkładać na kilka minut na kratkę do studzenia wypieków. Cynamonowe gwiazdki najlepiej smakują po całkowitym przestudzeniu. Są wówczas idealnie kruche i pyszne. Można je jeść bez dodatków.
Jeśli ciastka pieczesz z myślą o Świętach, to polecam ozdobić je lukrem klasycznym lub białym. Zanim lukier zastygnie warto zatopić w nim jadalny brokat, czy też posypki i inne cukrowe lub czekoladowe dekoracje.
Jeśli ciastka cynamonowe gwiazdki nie zostaną zjedzone w dniu pieczenia, to po przestudzeniu i ewentualnym udekorowaniu należy zawinąć je luźno w papier śniadaniowy, a następnie w zwykłą torbę, woreczki śniadaniowe i przechowywać np. w chlebaku lub w szafce kuchennej. Lepiej jednak umieścić je w specjalnym pudełku do przechowywania wypieków/puszce. Świeżość zachowają przynajmniej przez tydzień, a może i dłużej. Smacznego.
Wpis zawiera lokowanie produktu.