Bliny
Domowe bliny są nie tylko proste do zrobienia, ale i super pyszne. Przepis jest niezwykle uniwersalny, ponieważ można je podać i na słodko i na wytrawnie, z ulubionymi dodatkami.
Czas przygotowania: 5 minut
Czas wyrastania ciasta: 1 godzina
Czas smażenia jednej serii max.: 3 minuty
Liczba porcji: 13 dużych placków
Kaloryczność kcal: 115 w 1 placku
[ więcej ]
Składniki [ więcej ]
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej - 160 g
- 1 szklanka mąki gryczanej - 180 g
- 2 niepełne szklanki lekko ciepłego mleka - 450 ml
- 1 duże jajko - około 60 g po rozbiciu
- 15 g świeżych drożdży lub pełna łyżeczka suszonych
- 1 płaska łyżeczka cukru - lub więcej w wersji na słodko
- niewielka szczypta soli
- olej lub masło klarowane do smażenia
Bliny
W jednej misce umieść suche składniki, czyli szklankę mąki pszennej tortowej - 160 gramów, szklankę mąki gryczanej - 180 gramów oraz szczyptę soli. Całość przesiej lub wymieszaj dokładnie przy pomocy rózgi kuchennej.
Porada: Mąkę gryczaną można w ostateczności zamienić na tyle samo mąki żytniej jasnej.
Do drugiej miski wlej niecałe dwie szklanki, lekko ciepłego mleka (temperatura do 30 stopni). Dodaj płaską łyżeczkę cukru oraz wkrusz 15 gramów świeżych drożdży lub wsyp łyżeczkę drożdży suszonych instant. Całość mieszaj i rozcieraj, aż drożdże połączą się i rozpuszczą w mleku.
Porada: Mleko krowie można zamienić na mleko roślinne owsiane lub sojowe. Jeśli planujesz podać bliny na słodko, to możesz dodać dodatkowe dwie łyżeczki cukru.
Nie czekając aż mleko z drożdżami zacznie pracować, do miski wsyp mieszankę mąk z solą oraz wbij jedno duże jajko. Całość dokładnie wymieszaj łyżką, aż ciasto zrobi się jednolicie gładkie. Może to potrwać kilka minut. Ciasto na placki może się wydawać dość luźne, o konsystencji ciepłego budyniu, ale takie powinno być.
Miskę z ciastem przykryj ściereczką bawełnianą lub przezroczystą folią spożywczą i odłóż w ciepłe miejsce do wyrastania. Latem wystarczy odłożyć miskę na blat kuchenny. Zimą zaś warto trzymać miskę z ciastem w pobliżu kaloryfera. Po około 60 minutach ciasto powinno mocno wyrosnąć i napuszyć się, co widać na zdjęciu poniżej. Jeśli Twoje ciasto jeszcze nie urosło wystarczająco, to zostaw je na maksymalnie dwie godziny.
Uwagi: Ciasto nie wyrośnie tylko wtedy, gdy drożdże zostały sparzone za ciepłym mlekiem lub były zepsute. Jeśli zaś użyte były zimne składniki i drożdże są aktywne, to ciasto i tak się napuszy. Jest to już tylko kwestia czasu. Jeśli ciasto będzie wyrastało za długo (np. kilka godzin), to zapewne przerośnie i zapach oraz smak drożdży będzie znacznie bardziej wyczuwalny. Z takiego ciasta nadal można smażyć placki, ale trzeba się liczyć z tym, że pewnie nieco opadną i będą mocno drożdżowe.
Zaplanowałam duże placki o średnicy około 11 cm, zatem smażyłam je pojedynczo na małej patelni. Jeśli jednak planujesz smażyć malutkie bliny, to wybierz dużą patelnie i smaż po kilka sztuk na raz. Takie małe placki usmażą się zapewne znacznie szybciej, niż te duże.
Zacznij nagrzewać patelnię z grubym dnem. Ustaw średnią moc i poczekaj, aż ciepło rozprowadzi się równo po całej powierzchni użytkowej patelni. Na patelnię wyłóż odrobinę oleju do smażenia lub masła klarowanego. Tłuszcz rozprowadź po całej patelni. Pozwól, by olej dobrze się nagrzał. Przy pomocy dużej łyżki nakładaj spore lub małe porcje (zależy od tego, jaką wielkość placków preferujesz).
Gdy bliny zaczną się od spodu lekko rumienić, to przewracaj je na drugą stronę (u mnie już po około 1,5 minuty). Tu przydatna będzie łopatka. Druga strona potrzebuje zazwyczaj trochę mniej czasu na usmażenie. Bliny są gotowe do zdjęcia z patelni, gdy z obu stron ładnie się zarumienią i wyrosną. Jeśli więc rumienią się za szybko, to zmniejsz moc palnika. To jak długo będą się smażyć zależy od patelni i jej grubości oraz od ustawionej mocy palnika. Usmażyłam tak 13 dużych placków.
Bliny na wytrawnie można podawać z kawiorem, łososiem wędzonym i śmietaną oraz koperkiem lub śledziem i pieczonym burakiem. Dobrze smakują z różnymi pastami i marynatami warzywnymi. Sama daję też często śmietanę i fetę oraz pomidory i zioła.
Bliny można też podawać ze słodkimi dodatkami, takimi jak śmietana, dżemy, miód, syropy owocowe, świeże owoce lub twarożek słodzony cukrem lub miodem.
Przestudzone bliny przechowuj w lodówce (przez około 2-3 dni), najlepiej w szklanym naczyniu z przykrywką. Podgrzewaj je krótko na suchej patelni pod przykrywką.
Smacznego.