Placki rolnika

Bardzo szybkie placki z gotowanych ziemniaków i szatkowanej, kwaszonej kapusty.

Czas przygotowywania: 25 minut
Ilość placów: 10 sztuk 3 x 5 cm

 

Składniki:
• 150 g kwaszonej kapusty
• 180 g gotowanych ziemniaków
• 1 jajko
• pół łyżeczki słodkiej papryki i szczypta pieprzu
• smalec do smażenia

Kapustę kwaszoną przepłucz, odciśnij wodę i pokrój ją nożem. Do miski dodaj jajko oraz przyprawy. Gotowane ziemniaki ugnieć na puree. Dodaj do reszty.

Wszystko dobrze wymieszaj. Patelnię nagrzej. Dodaj smalec. Foruj grubsze placki w kształcie kotletów mielonych. Smaż na średniej mocy palnika po 5 minut z każdej strony.

1l

Smacznego 🙂

15 myśli na temat “Placki rolnika”

  1. Bardzo fajne… Można się najeść, a jest szybciutkie w przyrządzeniu 😉
    Ale mam pytanko: czy można użyć KISZONEJ kapusty zamiast KWASZONEJ? Moim zdaniem nie robi to różnicy, ale wolę zapytać 😉

    1. Dziękuję Kasiu. Tak naprawdę prawidłowo powinno się mówić i pisać – kapusta kwaszona. Nazwa „kiszona” weszła jednak do naszego słownictwa i teraz stosuje się te nazwy zamiennie. Bardzo często producenci trochę oszukują i nie kwaszą/kiszą kapusty tak, jak powinni. Dodają octu i różnych, niepotrzebnych konserwantów przyspieszających proces zakwaszania. Zwróć uwagę na skład kapusty lub kupuj „od Chłopca z beczki” 🙂 .. a czy będzie napisane kiszona, czy kwaszona – bez różnicy. Jeśli nie masz podanego składu musisz umieć rozróżnić dobrą kapustę po wyglądzie. Ta z octem będzie jasna, prawie jak świeża. Kapusta dobrze kwaszona powinna mieć żółtawy kolor i być naprawdę kwaśna 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *