Krupnik na golonce z indyka

Rozgrzewający krupnik na golonce z indyka.
Polecam szczególnie dla Dzieci.


Łączny czas przygotowywania:
 1,5 h
Ilość porcji: 6-8

Składniki:
• 1,5 litra wody
• 800 g golonki z indyka – dwie sztuki
• 3 średnie marchewki
• mały korzeń pietruszki
• kawałek selera
• 400 g ziemniaków
• torebka kaszy jęczmiennej (150 g)
• 2 płaskie łyżeczki soli, łyżeczka pieprzu, 3 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego

Do garnka wlej 1,5 litra wody. Golonki z indyka umyj i umieść w garnku. Marchewkę, selera i pietruszkę umyj i obierz. Dodaj przyprawy i gotuj wszystko godzinę na małej mocy palnika.

Wyjmij golonki i warzywa z garnka. Odłóż na bok, by ostygły. W tym czasie obierz i pokrój w kostkę ziemniaki. Kaszę jęczmienną wysyp z torebki do wywaru razem z ziemniakami.

Wystudzone warzywa pokrój w plasterki i umieść ponownie w garnku (selera możesz wyrzucić). Z golonki zdejmij mięso i również dodaj do zupy. Zupę gotuj jeszcze 30 minut, aż ziemniaki będą miękkie.

2l

3l

Taki krupnik najlepiej smakuje ze świeżą natką pietruszki lub kolendry 🙂
Smacznego!

10 myśli na temat “Krupnik na golonce z indyka”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *