Domowy kisiel z rabarbaru

W kwietniu leniwie rozpoczyna się sezon na rabarbar 🙂
Ciasta, babeczki, tarty i muffiny.. same pyszności.

Dla odmiany przygotowałam dla Was kisiel.. domowy kisiel z rabarbaru.
Przepyszny!

Czas przygotowywania: 30 minut
Ilość porcji: 3 x 250 ml

Składniki:
• 500 g łodyg rabarbaru
• 600 ml wody
• 30 g cukru trzcinowego
• 100 ml wody i 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

Zobacz też film na moim kanale YouTube :-)

 

Przygotuj garnek. Rabarbar umyj i pokrój dowolnie w kawałki (tak, by zmieściły się w garnku). Nie obieraj łodyg. Zalej wodą i gotuj około 15 minut do rozpadnięcia się łodyg.

Jeśli nie masz różowej odmiany rabarbaru, możesz dodać odrobinę różowego barwnika (ja trochę dodałam).

Przelej sok wraz z łodygami przez sitko. Przetrzyj jak najwięcej soku i musu a gęstą papkę wyrzuć. Umyj garnek i przelej do niego przetarty sok z musem. Dodaj cukier.

W małej miseczce wymieszaj 100 ml wody z mąką ziemniaczaną i wlej do garnka. Ciągle mieszając gotuj kisiel na małej mocy palnika aż do zgęstnienia – około 3 minut. Możesz od razu przelewać go do szklanek 🙂

3l

Smacznego 🙂

8 myśli na temat “Domowy kisiel z rabarbaru”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *