Czekoladowe ciasteczka z mąki gryczanej

Najlepsze ciasteczka z mąki gryczanej. Bezglutenowe, kruche z zewnątrz i pysznie mięciutkie w środku.
Te wytrawnie czekoladowe pyszności z nutą goryczki możesz upiec nawet jeśli tolerujesz gluten. Warto spróbować czasem nowych smaków 🙂

Ilość ciasteczek: około 25 sztuk średnicy 3 cm

Składniki:
• szklanka mąki gryczanej – około 180 g
• 130 g mleka kokosowego – z puszki
• 0,5 szklanki cukru palmowego*
• 100 g masła
• 30 g kakao – 2 czubate łyżki
• łyżeczka proszku do pieczenia

*Cukier palmowy pozyskiwany jest z soku palny kokosowej. Możesz go zastąpić dowolnym innym cukrem.

Suche składniki przesiej do jednej miski.

Masło roztop w kąpieli wodnej, mikrofalówce na małej mocy lub na palniku w rondelku – również na małej mocy.

Masło i mleko kokosowe dodaj do miski z suchymi składnikami i mieszaj łyżką do połączenia w gęstą masę.

Ciasto przykryj folią i włóż do lodówki na minimum 1 godzinę. Im dłużej potrzymasz ciasto w lodówce, tym łatwiej będzie Ci potem formować z niego kulki.

Po wyjęciu ciasta z lodówki ustaw piekarnik na 190 stopni. Blachę przykryj papierem do pieczenia. Formuj dłońmi kulki wielkości małego orzecha włoskiego i układaj na papier w odstępach minimum 3 cm.

Piecz ciastka 20 minut. Wyłącz piekarnik i zostaw je jeszcze w środku na pięć minut. Po wystudzeniu są gotowe do zjedzenia 🙂

2l

3l

5l


Przed podaniem możesz lekko oprószyć je cukrem pudrem 🙂

Co Ty na to?

10 myśli na temat “Czekoladowe ciasteczka z mąki gryczanej”

  1. Fantastyczny przepis akurat nie mam co zrobić z mąką gryczana. Pewnie coś pozmieniam, ale wykonanie będę sumiennie naśladować 🙂 jeśli masz ochotę poznać jakieś moje przepisy zapraszam ! waciki-na-toniki.blogspot.com
    Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *