Ciasto ucierane ze śliwkami

To jedno z moich ulubionych ciast ze śliwkami. Bardzo proste i super smaczne. Najważniejsze, że zawsze wychodzi 🙂

Czas przygotowywania: 15 minut
Czas pieczenia: 1h

Ilość porcji: średniej wielkości keksówka

Składniki:
• 1 szklanka mąki pszennej tortowej
• 3 jajka
• ponad 1/3 szklanki leju – 100 ml
• 5 łyżek drobnego cukru
• 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
• 600 g śliwek ważonych przed wypestkowaniem

Jajka oraz cukier ucieraj kilka minut np. przy pomocy miksera. Ciągle miksując dodaj olej oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Keksówkę wysmaruj od środka resztkami oleju. Wylej ciasto, na które układaj umyte i wypestkowane połówki śliwek. Najpierw po ukosie, resztę zaś skórką do ciasta.

Keksówkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Piecz około godziny, do suchego patyczka. Po wyłączeniu piekarnika lekko uchyl drzwiczki i poczekaj, aż temperaturą się wyrówna.

1l

3l

7l

8l

Smacznego 🙂

10 myśli na temat “Ciasto ucierane ze śliwkami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *