Ciasto leśny mech

Leśny mech.. ciasto ze szpinakiem, śmietanowym kremem oraz kontrastującym granatem.

Najprostszy przepis na na ten zjawiskowy deser..

Czas przygotowywania: do 1h
Czas pieczenia: około 40 minut
Ilość porcji: mała tortownica do 18 cm średnicy

Składniki na ciasto:
• 200 g mąki pszennej tortowej –  1 szklanka
• 200 g świeżego szpinaku baby
• 3 małe jajka
• niecałe pół szklanki cukru
• niecałe pół szklanki oleju
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• pół łyżeczki sody

Składniki na krem i dodatki:
• 150 g śmietanki 30-36 %
• 1 łyżka cukru pudru
• 1 śnieżka – 50 g
• połowa pestek z owocu granatu


Całe jajka (wcześniej wyjęte z lodówki), przepłukany szpinak oraz olej zmiksuj na gładki krem przy pomocy blendera.

Mąkę, cukier, proszek i sodę wymieszaj w misce i dodaj do papki szpinakowej. Całość dobrze wymieszaj łyżką.

Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i zapnij obręcz. Formę od środka wysmaruj resztkami oleju. Ciasto wylej do tortownicy i umieść na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Piecz 40 minut do suchego patyczka.

are-getting-marriedsunday-may-5-2016

Kilka uwag:
•  Możesz użyć szpinaku mrożonego,
jednak pamiętaj o tym , by odcisnąć go z nadmiaru wody. Kolor po upieczeniu nie będzie tak intensywny, jak w przypadku szpinaku świeżego.

•  W przypadku użycia małej tortownicy i pokazanej ilości składników ciasto wyrasta w kopczyk, jest dość ciężkie i wilgotne. Jeśli planujesz użyć większej blaszki i podwoić ilość składników polecam wcześniej udzielić białka od żółtek. Żółtka zmiksować z olejem i szpinakiem. Białka ubić na sztywno i wmieszać delikatnie w masę na sam koniec, przed przelaniem ciasta do formy.


Po wyłączeniu piekarnika lekko uchyl drzwi na 10 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika i poczekaj aż ostygnie. Ostrym nożem odetnij wystający fragment ciasta i odłóż go do późniejszego pokruszenia.

Dobrze schłodzoną śmietankę, cukier i śnieżkę ubijaj klika minut mikserem na bardzo gęsty krem.

Krem wyłóż na ciasto. Następnie obsyp go pokruszonym ciastem z odciętego grzybka. Górę udekoruj pestkami owocu granatu.

1l

3l

4l

5l

Smacznego!

6 myśli na temat “Ciasto leśny mech”

  1. Pani Aniu, zdecyduję się ubić osobno białko, ponieważ zrobię wyższe ciasto i dodatkowo przełożę je masą.. to będzie taki torcik 🙂

    1. Oczywiście, że tak. W okresie zimowym idealnie sprawdzają się owoce granatu. Jeśli jednak masz ochotę użyć np. malin, borówek czy też innych owoców – bardzo proszę 🙂 Pamiętaj tylko o tym, by były to owoce, które nie puszczają za mocno soku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *