Ciasteczka kokosowe z mąki amarantusowej

Bezglutenowe ciasteczka z mąki z nasion amarantusa, z wiórkami kokosowymi. Wyglądają jak mini bochenki chleba a smakują tak pysznie, że można zjeść całą blaszkę..

Czas przygotowywania: 10 minut
Czas formowania ciastek: 20 minut
Czas pieczenia: 20 minut

Ilość ciasteczek: około 50 wielkości orzecha włoskiego

Składniki:
• 1 jajko
• 100 g masła
• 100 g wiórków kokosowych
• 100 g cukru
• 100 g mleka kokosowego (biała masa z puszki)
• 200 g mąki z amarantusa
• 2 łyżki soku z cytryny
• 70 g mleka w proszku

Cukier, wiórki, masło i mleko kokosowe podgrzej lekko w rondelku tylko do rozpuszczenia mała i połączenia składników.

W misce umieść mąkę i jajko i sok z cytryny. Dodaj jeszcze ciepłą masę z rondelka. Wymieszaj całość łyżką lub ręcznie.

Z ciasta formuj kulki wielkości mniejszego orzecha włoskiego. Obtaczaj każdą kulkę w misce z mlekiem w proszku i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowuj niewielki odstęp, gdyż ciastka nie rosną.

Ciasteczka umieść na 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

3l

4l

Smacznego zajadania!

22 myśli na temat “Ciasteczka kokosowe z mąki amarantusowej”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *