Chińszczyzna z kurczakiem i szparagami

Chińszczyzna ze szparagami? Czemu nie! Z sezamem i olejem kokosowym, to prawdziwa rozkosz dla podniebienia 🙂

Czas przygotowywania: 50 minut
Ilość porcji: 4-6 

Składniki:
pierś z kurczaka
• 3 łyżki sezamu
• 1 łyżka słodkiej papryki
• 3 łyżki sosu sojowego

• 1 cebula
• 1 marchewka
• 2 łodygi selera naciowego
• kilka zielonych szparagów
• 3 łyżki oleju kokosowego
• 5 łyżek sosu sojowego
• 2 łyżki syropu np. klonowego
• pół łyżeczki chilli

• 2 x 200 g makaronu ryżowego

Cebulę i marchewkę obierz i pokrój na plasterki i piórka. Łodygę selera i szparagi pokrój w cienkie plasterki. Nagrzej dużą patelnię z olejem kokosowym i dodaj wszystkie warzywa oraz sos sojowy i chilli. Przykryj przykrywką i duś na średniej mocy palnika przez 25 minut.

Pierś umyj, osusz ręcznikiem papierowym, oczyść i pokrój w małą kostkę. Do miski wsyp sezam, słodką paprykę i 3 łyżki sosu sojowego. Kawałki kurczaka wymieszaj z mieszanką.

Odkryj przykrywkę w warzywach i dodaj mięso oraz syrop klonowy. Zwiększ moc palnika i podsmażaj całość do 15 minut, co jakiś czas mieszając.

Podawaj z makaronem ryżowym 🙂

2l

Smacznego!

16 myśli na temat “Chińszczyzna z kurczakiem i szparagami”

    1. Agnieszko.. miałam tak w Dzieciństwie z sałatką Świąteczną a potem jak się tylko pojawiły zupki chińskie w Polsce 🙂 Z sałatką mi przeszło, zaś zupek chińskich nie jadam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *