Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Pumpkin spice latte

Pumpkin spice latte

Pumpkin spice latte to wspaniały, jesienny napój kawowy z dodatkiem prawdziwej dyni i przypraw korzennych. Przepis na domowe, dyniowe latte jest prostszy, niż by się wydawało. 

- również w wersji bez kofeiny i nabiału
- do przygotowania w formie łagodnej i ostrzejszej
- w opisie dużo ciekawych porad i pomysłów na dodatki

Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 2 duże napoje kawowe

Kaloryczność kcal: 145 w 1 latte
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki

  • 150 g świeżego miąższu z dyni - najlepiej prowansalskiej lub piżmowej
  • 1,5 szklanki mleka - około 375 ml
  • pół szklanki wody - około 125 ml
  • 2 x espresso po 25 ml
  • 2 płaskie łyżeczki cukru trzcinowego
  • nasiona wydłubane z jednej laski wanilii lub pasta waniliowa
  • przyprawy: 1 płaska łyżeczka cynamonu; pół łyżeczki imbiru; spora szczypta gałki muszkatołowej
  • jadalna dekoracja: bita śmietana i cynamon

Pumpkin spice latte

Szklanka do odmierzania składników ma u mnie pojemność 250 ml.
*50 ml włoskiego espresso = 2 x espresso po 25 ml. Każde parzone z 7 gramów ziaren kawy. W wersji dla dzieci przygotuj kawę zbożową np. Inkę. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Kalorie policzone zostały do jednej Pumpkin spice latte bez dodatków (bita śmietana). Przed szykowaniem przepisu zachęcam też do przeczytania najpierw całego wpisu. W treści podaję bowiem dużo ciekawych porad dotyczących składników oraz ich zamienników.

Pumpkin spice latte, 1

Pumpkin spice latte, 2

Pumpkin spice latte przepis

Aby zrobić dyniowe latte używam świeżej dyni dyni prowansalskiej, zwanej też dynią Muscat de Provence, lub też dyni piżmowej. Mają one bardzo smaczny i delikatny miąższ przypominający w smaku melona, więc do napoju z kawą sprawdzają się idealnie. Kawałek dyni obierz i pokrój w bardzo drobną kostkę (dynia wypełni szklankę o pojemności 250 ml) lub zetrzyj na tarce, na grubych oczkach. Miąższ z dyni umieść w małym rondelku. Wlej do niego pół szklanki wody i ustaw średnią moc palnika. Gdy woda z kawałkami dyni zacznie się gotować, zredukuj nieco moc palnika. Mieszaj zawartość rondelka przez 5-10 minut. Po tym czasie dynia powinna zmięknąć lub nawet rozpaść się i połączyć w wodą w papkę. Dynia nie musi bardzo mięknąć, ponieważ zagotujesz ją jeszcze z mlekiem i przyprawami i zblendujesz na gładko.

Do rondelka z miękką dynią wlej półtorej szklanki mleka lub ulubionego napoju roślinnego (polecam owsiany lub kokosowy). Dodaj dwie płaskie łyżeczki cukru trzcinowego oraz nasiona wydłubane z jednej laski wanilii i przyprawy: 1 płaska łyżeczka cynamonu; pół łyżeczki imbiru; spora szczypta gałki muszkatołowej. Całość zamieszaj i doprowadź do wrzenia, a następnie od razu zmiksuj na gładko przy pomocy blendera ręcznego typu żyrafa. 

Porada 1: Możesz też użyć 120-130 gramów gotowego puree z dyni. Nie musisz go wówczas gotować w wodzie, tylko od razu dodajesz do mleka i przypraw. Całość zagotowujesz i dodatkowo blendujesz.

Porada 2: Cukier trzcinowy można zamienić na cukier zwykły lub ulubiony syrop. Nasiona z laski wanilii można zamienić na cukier wanilinowy lub odrobinę esencji albo pasty waniliowej. Aby wyszło Ci delikatne latte, możesz pominąć imbir. Jeśli ma wyjść ostrzejsze, daj go nieco więcej. Jeśli zastanawiasz się nad innymi przyprawami, to do pumpkin spice latte pasują też goździki. Na szybko zaś zestaw wymienionych przypraw można zamienić na gotową mieszankę przyprawy do szarlotki, czy nawet do piernika. Sprawdzaj jednak skład takich przypraw, by nie zawierały one mąki. 

Pumpkin spice latte, 3

Do dwóch szklanek wlej po jednym, świeżo zaparzonym espresso, a następnie rozlej też gorące mleko z dynią i przyprawami. Górę pumpkin spice latte polecam udekorować bitą śmietaną i szczyptą cynamonu lub startą na małych oczkach czekoladą. Napój kawowy podawaj gorący, od razu po zrobieniu. 

Porada 1: Jeśli lubisz słodsze napoje, to z kawą możesz też wlać odrobinę mleka słodzonego, skondensowanego. 
Porada 2: Jeśli nie masz maszynki do kawy, to mocne espresso można zamienić na dwie/trzy łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w niewielkiej ilości wrzątku. W wersji dla dzieci używamy kawy rozpuszczalnej zbożowej typu Inka.

Pumpkin spice latte, 4

Pumpkin spice latte, 5

Smacznego.  
Średnia 4.8 / 5 (100 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Pumpkin spice latte

Przywitajmy wrzesień na prawdę jesiennym napojem. Pumpkin Spice Latte, który przyciąga wszystkich swoim wyjątkowym, ciepłym, korzennym smakiem. To niezwykle popularny napój, który zdobywa coraz więcej entuzjastycznych fanów. Ale dlaczego Pumpkin Spice Latte jest tak wyjątkowy i wart naszych kulinarnych wysiłków? Przyjrzyjmy się temu bliżej. Lato zawsze kojarzy się nam  ze świeżymi owocami i lodami, ale jesień ma swoje własne, niepowtarzalne uroki. Wyobraźcie sobie ciepłe swetry, skrzynki pełne dyni i soczystych jabłek, czerwone i złote liście spadające z drzew. To jest prawdziwa magia jesieni. A kawa spiced pumpkin latte idealnie wpisuje się w tę jesienną atmosferę. Dyniowe latte to napój na bazie espresso, zmieszany ze śmietanką (u mnie w formie ubitej), mlekiem i puree z dyni lub ze słodkim syropem o smaku dyni przyprawionej mieszanką przypraw korzennych. Są to zazwyczaj: cynamon, gałka muszkatołowa, imbir i goździki. Te przyprawy to tak zwane "przyprawy korzenne", które są tak charakterystyczne dla kuchni jesiennej i zimowej. Zapach tych przypraw jest niezwykle intensywny i przywodzi na myśl ciepło domowego kominka. Struktura Pumpkin Spice Latte jest naprawdę wyjątkowa. Ten aksamitny, gęsty napój doskonale wpisuje się w nastrojowy, jesienny klimat. Pianka ze śmietanki na wierzchu nadaje mu dodatkowej miękkości, a posypka z korzennych przypraw dodają mu oryginalności i smaku. Pumpkin Latte to nie tylko smak, to doświadczenie wszystkich zmysłów. Jego kolor zdaje się przywoływać złotą jesienną paletę, jego smak jest tak głęboki i bogaty, jak żaden inny napój, jego zapach jest tak kojący i jednocześnie pobudzający. Dyniowa Kawa Latte jest ucieleśnieniem domowego komfortu w chłodne, deszczowe dni. Podsumowując, napój kawowy Pumpkin Spice Latte to magiczna mieszanka sezonowości, smaku i struktury. Jest wspaniałym symbolem jesieni, który zasługuje na to, aby przyciągać nasze kubki smakowe każdego roku. Kiedy więc poczujesz chłodny powiew wiatru na twarzy lub zobaczysz pierwsze liście zmieniające kolor, wiedz, że nadszedł czas na Pumpkin Spice Latte w najlepszym, domowym wydaniu.