Ciasto śnieżny puch

Biały sernik bez pieczenia z nutą kokosową to ostatnio chyba najczęściej wyszukiwany w internecie deser.

I wcale się nie dziwię. Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu, pięknie wygląda i świetnie smakuje.

Moja wersja śnieżnego puchu nie posiada spodu z herbatników. Uniknęłam również użycia „śnieżek” w proszku.

Serdecznie zapraszam!

Czas przygotowywania: do 40 minut
Czas chłodzenia: minimum 3 godziny
Ilość: tortownica średnicy 15-18 cm

Składniki na kokosowy spód i posypkę:

• 1 szklanka wiórków kokosowych
• 1/4 kostki masła – 50 g
• 2 łyżki cukru

Składniki na masę serową:
• 500 g twarogu mielonego – u mnie z kubełka Piątnicy
• 2 galaretki cytrynowe
• 500 ml wrzątku
• 200 g śmietanki 30 %


Wiórki, cukier i masło umieść w małym rondelku lub na patelni. Podsmażaj kilka minut tylko do rozpuszczenia masła. Odstaw do wystudzenia na kilka minut.

Galaretki cytrynowe zalej wrzątkiem (500 ml na obie torebki). 
Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Odstaw do wystudzenia.

Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Zapnij obręcz. Połowę masy wiórkowej przełóż na dno. Wyrównaj powierzchnię używając dna szklaki. Tortownicę umieść w lodówce.

Mielony ser umieść w dużej misce i zmiksuj na małych obrotach z całkowicie przestudzoną galaretką. Dobrze schłodzoną śmietankę miksuj na najwyższych obrotach, aż będzie całkiem sztywna. Delikatnie wmieszaj ją w ser łyżką lub szpatułką. Masę serową ostrożnie przelej do tortownicy, tak, by nie naruszyć spodu z wiórków. 

Sernik umieść w lodówce. Po godzinie możesz już przełożyć na jego powierzchnię resztę masy wiórkowej. Odstaw ciasto do lodówki do całkowitego stężenia masy serowej (najlepiej na całą noc).

1l

2l

3l

W moim przepisie ograniczam liczbę składników do minimum. Dlatego też zrezygnowałam z osobnego spodu z herbatników.

Galaretki cytrynowe są wystarczająco słodkie, dlatego też w masie serowej nie ma dodatkowego cukru.

Pamiętaj, że sernik będzie jeszcze bardziej puchaty, jeśli ubitą śmietanę dodasz do schłodzonej masy serowej. Im masa będzie cieplejsza, tym bita śmietana szybciej się w niej rozpuści i straci bąbelki powietrza.

Smacznego 🙂

74 myśli na temat “Ciasto śnieżny puch”

        1. Ulu, używasz dwóch galaretek cytrynowych (w nich jest żelatyna). Nie używasz mleka, tylko 500 g twarogu mielonego. Skład jest podany na górze w przepisie.

  1. Ymm…wygląda obłędnie:) zapisałam sobie przepis, może kiedyś wypróbuję. Nie robiłam nigdy sernika ale bardzo lubię i od dawna mam ochotę spróbować zrobić sama.

  2. Ciasto wygląda przepysznie 🙂 czy można je zrobić w zwykłej blaszce do pieczenia i jaka powinna być ilość składników na dużą tortownicę? Nie chcę sama kombinować z tymi składnikami żeby nic ni zepsuć 😛

    1. Agnieszko, możesz zrobić sernik w dowolnym naczyniu. Ważne jest byś miała go jak wyjąć. Możesz używając zwykłej formy użyć papier do pieczenia. By było Ci łatwiej wyścielić papierem formę polecam ją najpierw lekko natłuścić od wewnątrz (wówczas papier przylega do ścianek i nie odstaje podczas wylewania sera). Jakiej wielkości – średnicy – tortownicy chcesz użyć?

  3. Zrobię go,wygląda pysznie ! Tylko mam pytanko czy warto dodać jeszcze do środka wiórki i skórkę cytrynową lub pomarańczową ?

    1. Dziękuję Magdo.. myślę, że nie ma potrzeby. A skórkę cytrynowa możesz dodać na „kruszonkę” z wiórków. Oczywiście jak dodasz do sernika wiórki, to również się uda.. jednak nie zachowa tak pięknej (gładko krajalnej) struktury 😉

  4. Najlepsze jakie do tej pory robiłam.. i w końcu bez śnieżki w przepisie. Głównie dlatego zrobiłam z Twojego przepisu.. i jeszcze te zdjęcia!!!!

  5. Czy można zastąpić margarynę np. olejem kokosowym? Chodzi mi o zmniejszenie wartości kalorycznych.

    1. Tak, jak najbardziej możesz. (W przepisie jest masło, nie margaryna) 🙂 Udanego sernikowania!

  6. Czy galaretki rozpuszcza się w 0.5 l wody tak jak w przepisie na opakowaniu czy w mniejszej ilości?

    1. Zazwyczaj jedną galaretkę rozpuszcza się w 500 ml wrzątku. Tutak w 500 ml wrzątku rozpuszczasz dwie torebki galaretki. Pamiętaj o tym, by mieszać całość aż do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny.

  7. Czy dobrze rozumiem, że na pół wiaderka sera idzie 0,5l rozpuszczonej galaretki? Wychodzi to bardzo płynne…??

      1. Ja użyłam całego wiaderka sera czyli 1 kg i tez pięknie się ścięło a sernika wyszło dwa razy więcej

  8. Witam bardzo przypadł mi do gustu Twój przepis, dziś wlaśnie zrobilam choc z mala modyfikacja bo zrobilam na biszkopcie kakaowym no i zwiekszylam ilosc skladnikow do 1kg sera automatycznie reszta tez , wyszedł super. Zamiast wiorek udekorowalam odrobina rozpuszczonej czekolady.Dziekuje za inspiracje i przepis.Napewno bedzie smakował,pozdrawiam

  9. Moj zmodyfikowany sniezny puch
    http://aniagotuje.pl/ciasto-sniezny-puch/
    skladniki podwoilam i dodalam sok z 1 1/2 cytryny(do galaretek) zamiast wiorek spod z tego przepisu:
    6jajek
    1szkl.mąki
    1/2 szkl. cukru
    1/2 lyzeczki sody (mozna dac sama sode )
    1/2 lyzeczki proszku
    2 lyzki kakao
    Bialka ubic mna sztywno z cukrem dodac zoltka dalej ubijac Make przesiac z soda,proszkiem i kakao delikatnie wymieszacz masa jajeczna. Przelac ciastodo formy( u mnie duza blacha) piec w 180stopniprzez 25 min do suchego patyczka
    Na wierzchu esy-floresy z nutelli i wiorek
    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1343325345698117&set=pcb.1829443720673402&type=3

  10. Aniu powyzej przeslalam moja modyfikacje i zdjecie ciastaa inspiracja byl twoj przepis. Ciasto wyszlo super i tak smakuje. Dziekuje

    1. Pani Aniu ja zamiast wiórków kokosowych na wierzchu dodałam brzoskwinie w syropie i zalałam galaretką cytrynową

  11. Zrobiłam ,chłodzi się w lodówce lekko zmodyfikowałam bo zapomniałam kupić wiórek kokosowych spód zrobiłam z dodatkiem czekolady 🙂 jak wyjdzie potem napisze 🙂

  12. Rodzice przyjeżdżają w odwiedziny więc zrobię bo uwielbiają serniki. Ciekawa jestem reakcji 😉
    Jak długo może on stać a lodówce?

  13. Pani Aniu. Mieszkam za granica i niestety ale nigdzie Nie mozna kupic mielonego twarogu. Czym moge sie poratowac? Uzycie mascarpone to dobry pomysl?

    1. Olu, mascarpone może być za ciężkie, za tłuste. Możesz zakupić zwykły, tłusty lub półtłusty twaróg i zmielić go w maszynce. Sprawdź jeszcze, czy są dostępne sery śmietankowe – one są trochę rzadsze, ale mają idealną konsystencję.

  14. A czy ciasto nie bedzie malo slodkie bez cukru. W innych przepisach jest sniezka i 3 lyzki cukru pudru, wiec duzo wiecej slodyczy. Jak to jest tutaj?

    1. Izo, ogólnie staram się nie przesadzać z cukrem. Mam kilka starszych książek kucharskich, gdzie ilość cukru do ciast jest przeogromna 🙂 Jeśli użyjesz do sernika dobrej jakości galaretkę (tanie gorszych marek są bardzo kwaśne), to według mnie ilość słodyczy jest idealna.

    1. Kasiu, wyjdzie na pewno 🙂 Tutaj ważnej jest, by użyć dobrej jakości galaretki (by nie były zbyt kwaśne 😉

  15. Idealne jest te ciasto – uwielbiam takie wypieki.
    Dziękuję za ten przepis postaram się go wykorzystać jak najszybciej to możliwe!

  16. Aniu, tortownicy, o jakiej wielkości użyłaś, że ciasto jest tak wysokie? Przymierzam się do zrobienia.

    1. Asiu, mała tortownica o średnicy 18 cm. Możesz użyć tortownicy 24-26 cm i podwoić ilość składników.

  17. Czy wykonując spód bez cukru uzyskam odpowiednią konsystencję?
    Czy ilość cukru zastąpi taką samą ilością wiórek?

    1. Pani Paulino, powinna być już całkowicie ostudzona. Jeśli chodzi o konsystencję, to nie gęstsza niż rzadki kisiel.

  18. Chce zrobić ten sernik ale mam pytanie co do masy , czy ona jest miękka ? Bo niektóre serniki mają tą masę taka twarda ,zbita .

  19. A jakby tak galaretka ananasowa? Wyjdzie coś a’la pina colada? Straszną mam ochotę na ten sernik 🙂 taka philadelphia się nada? Tu gdzie jestem tylko to jest podobne do naszego twarogu sernikowego 🙂

    1. Iwonko, jeśli masz galaretkę ananasową, to super ;-).. będzie pysznie. Philadelphia byłaby ok, ale dla mnie nawet ta naturalna jest słona.. poza tym zrobienie ciasta wyjdzie dość drogo. A jest ricotta?

  20. Ricotta jest jak naj bardziej tylko boje się ze wyjdzie bardzo tłuste. . Może pół na pół w takim razie? 🙂

  21. Dam na pewno. Mam zamiar zaskoczyć moją włoską teściową;) ciągle się domaga jakiejś polskiej słodkości a ja z pieczenia jestem raczej kiepska;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *