Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Ciasto Narcyz

Ciasto Narcyz

Niesamowity sernik na zimno Narcyz o smaku bardzo zbliżonym do Wedlowskiego ptasiego mleczka. Ten sernik będzie idealny również jako tort urodzinowy. To szybkie ciasto bez pieczenia, bez spodu oraz bez glutenu.

- bez pieczenia
- bez spodu
- bez glutenu
- prosty i szybki

Kto jeszcze nie próbował najpopularniejszego w sieci sernika Biały Puch

Czas przygotowania: 40 minut
Czas chłodzenia: 4 godziny
Liczba porcji: tortownica średnicy do 20 cm

Dieta: bezglutenowa

Składniki

  • 100 g serka homogenizowanego naturalnego
  • 200 g serka mascarpone
  • 300 g twarogu mielonego np. z kubełka
  • 3 płaskie łyżki żelatyny i szklanka wrzątku
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki likieru amaretto lub kilka kropel zapachu migdałowego
  • 250 g mleka słodzonego skondensowanego*
  • 200 g słodkiej śmietanki 36 %
Ciasto Narcyz, 1

Jak zrobić sernik na zimno Narcyz:

Trzy łyżki żelatyny zalej szklanką wrzątku. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Odstaw do wystudzenia na czas szykowania pozostałych składników.

*Można też użyć mleka skondensowanego niesłodzonego. Ciasto nie będzie wówczas bardzo słodkie.

Dno tortownicy możesz wyłożyć papierem do pieczenia lub też nie. Jeśli masz ceramiczny spód, to nie ma potrzeby przenoszenia potem ciasta. Zapnij obręcz.

Wszystkie sery połącz np. mikserem w jednej misce. Dodaj mleko skondensowane wymieszane z likierem i wymieszaj całość raz jeszcze. Lekko wystudzoną żelatynę wlewaj powoli cienką strużką do sera, ciągle miksując go na małych obrotach.

W drugiej misce umieść dobrze schłodzoną śmietankę oraz cukier. Miksuj na najwyższych obrotach, aż śmietanka będzie całkiem sztywna. Przy 36 procentowej śmietance powinno to zająć tylko chwilę.

Ubitą śmietankę umieść w misce z serem. Wmieszaj ją w ser łyżką lub szpatułką, ale nie rób tego dokładnie. W masie mają powstać "chmurki" z bitej śmietany. Masę serową od razu przełóż do tortownicy.

Sernik umieść w lodówce do całkowitego stężenia na minimum 4 godziny.

Ciasto Narcyz, 2
Ciasto Narcyz, 3

Po schłodzeniu możesz posypać sernik pokruszoną bezą oraz dowolną cukrową posypką.

Smacznego.

Średnia 4.8 / 5 (555 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Sernik na zimno z serkiem mascarpone

Niezwykły sernik na zimno z serkiem homogenizowanym, mielonym twarogiem, serkiem mascarpone i mlekiem skondensowanym. To niesamowite połączenie zawiera jeszcze ubitą śmietankę. Mimo sporej ilości składników jest to bardzo prosty sernik na zimno. Nie użyłam do niego galaretki, jednak ostatnio na rynku pojawiły się bardzo delikatne w smaku galaretki przezroczyste i te faktycznie mogę polecić do tego sernika na zimno. 

Sernik na zimno z twarogiem

Ten sernik na zimno bez pieczenia ma niesamowitą strukturę. Jest bardzo delikatny a jednocześnie bogaty w smaku. Smakuje bardzo podobnie do wedlowskiego ptasiego mleczka. Sernik na zimno z sera gorąco polecam. Jest niesamowity. Ja zrezygnowałam ze spodu, jednak jeśli masz ochotę to możesz przygotować sernik na zimno na herbatnikach.

Sernik na zimno z mascarpone i kremówką

Sernik na zimno z serków homogenizowanych i mascarpone i jeszcze pyszna kremówka, którą ubijesz na sztywno i na koniec wmieszasz w masę. Sernik na zimno z mascarpone zyskuje aksamitność i jeszcze większą kremowość smaku. Jeśli lubisz serniki , to zapraszam po więcej moich przepisów na serniki.