Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Burgery z placków ziemniaczanych

Burgery z placków ziemniaczanych

Większe i grubsze placki ziemniaczane w formie pysznych i kolorowych burgerów. Fantastyczna propozycja na każdy posiłek w ciągu dnia. Prosto i zdrowo, kolorowo i smacznie. Bez mięsa.

Czas przygotowania: 1 godzina
Czas smażenia: 1 godzina
Liczba porcji: 6

Dieta: wegetariańska

Składniki na placki

  • 1 kg ziemniaków ważone przed obraniem
  • 1 duża cebula
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • przyprawy: 2 łyżeczki cukru, 2 płaskie łyżeczki soli, pół łyżeczki pieprzu i słodkiej papryki

Składniki na wypełnienie

  • 2 duże pomidory
  • pół cebuli
  • 200 g mozzarelli z zalewy
  • ogórek
  • liście szpinaku lub sałaty
  • koperek, kolendra lub pietruszka do posypania

oraz olej do smażenia - najlepiej rzepakowy

Burgery ziemniaczane

Ziemniaki umyj, obierz i zetrzyj na bardzo drobnych oczkach tarki lub zmiel w maszynce do mięsa (ja mielę w maszynce). To samo zrób z cebulą.

Do miski wbij jajka, dodaj mąki i przyprawy. Wszystko wymieszaj.

Nagrzej patelnię i wlej olej, w takiej ilości, by przykrył całe dno. Nakładaj małą chochelką porcje na placki. 1 placek to mniej więcej porcja wielkości większej mandarynki. Placki mają być dość grube, o średnicy około 10 cm. 

Usmażone na rumiano (średnia moc palnika, około 1,5 minuty na stronę) placki odkładaj na talerz, jeden na drugim.

W między czasie szykuj warzywa i ser. Warzywa umyj i osusz. Składniki pokrój na plasterki. Zioła poszatkuj.

Składaj burgery: najpierw placek, potem ser, ogórek, pomidor, szpinak, cebula... na koniec drugi placek i posypka ziołowa ;-)

Burgery z placków ziemniaczanych, 1
Burgery z placków ziemniaczanych, 2
Burgery z placków ziemniaczanych, 3

Możesz, tak jak ja, umieścić podwójną warstwę składników.. będzie pyszne!

Jako dodatek polecam pyszny i zdrowy sok z buraka. Jeżeli lubisz placki ziemniaczane to wypróbuj też mój przepis na placki z gotowanych ziemniaków.

Smacznego!

Średnia 4.9 / 5 (144 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania