Pierogi z serem – krok po kroku

Ciasto, lepienie, farsz, gotowanie oraz pyszne dodatki 🙂

Pierogi z serem od początku do końca, czyli krok po kroku dla każdego miłośnika pierogów!

Przepis z filmem 🙂

Łączny czas robienia: 1-1,5 h
Ilość pierogów: do 50 sztuk

Składniki na ciasto:
• 500 g mąki pszennej tortowej
• 300 ml bardzo gorącej wody
• płaska łyżeczka soli

Składniki na farsz:
• 500 g twarogi mielonego
• nasiona z laski wanilii lub łyżka esencji waniliowej
• 2 łyżki cukru pudru

• owoce i jogurt naturalny

Pomoce:
drewniana stolnica, wałek, okrągła wykrawaczka do ciastek, bawełniana ściereczka, olej, duży garnek, cedzak z sitkiem

Serowy farsz
Dobrej jakości ser (u mnie Piątnica) wymieszaj w misce z wanilią oraz cukrem pudrem. Odstaw.

1l

Ciasto na pierogi
Do dużej miski przesiej mąkę z solą. Zagotuj wodę i odmierz dokładnie 300 ml. Poczekaj, aż ostygnie na tyle by można było na chwilę zanurzyć palce, bądź wymieszaj wrzątek z odrobiną zimnej wody. Pamiętaj, by nie było więcej niż 300 ml!

Do mąki wlej bardzo gorącą wodę i szybko dłonią łącz składniki. Zagniataj ciasto na elastyczną, zwartą masę (forma plasteliny). Ciasto powinno parzyć w dłonie. Kulę zawiń w bawełnianą ściereczkę, by nie wyschło.

Do wałkowania ciasta użyj drewnianej stolnicy. Kulę podziel na dwie części. Jedną zawiń w ściereczkę. Drugą rozwałkuj na na cienki placek – ciasto nie grubsze niż 1 mm. Przy pomocy szklanki lub okrągłej wykrawaczki do ciastek wycinaj koła (u mnie średnica 9 cm).

Po wykrojeniu placków resztę ciasta zagnieć ponownie w zwartą kulę i rozwałkuj, tak jak poprzednio. Po 2 czy 3 serii ciasto połącz z drugą częścią, która na samym początku została zawinięta w ściereczkę. Wykrawaj i formuj pierogi aż do zużycia całego ciasta. Bardzo ważne, by gotowe (surowe) pierogi ułożyć na suchym blacie (możesz podsypać go mąką) i przykryć ściereczką, by nie wysychały. Leżakujące pierogu nie powinny się dotykać.

grafikal

Uwagi:
– Bardzo gorąca woda w cieście powoduje, że staje się ono elastyczne i nie rwie się.
– Drewniana stolnica jest lepsza niż np. kamienny blat, ponieważ można używać noża bez obawy o rysy na stole. Ciasto prawie nie wymaga podsypywania mąką.
– Do wykrawania pierogów używaj okrągłych foremek do wykrawania ciastek. Mają one cieńsze i ostrzejsze brzegi.

Film – jak lepić pierogi :-)


Na środek każdego pieroga nakładaj po małej łyżeczce sera. Farsz nie powinien dotykać brzegów ciasta, ponieważ utrudni to sklejanie pieroga.

Palec namocz w wodzie i delikatnie przesuń po brzegu ciasta, do połowy. Drugą połowę przyłóż do części zwilżonej (lub odwrotnie) i zamknij pieróg. Używając trzech palców drugiej dłoni wykonaj kilka falbanek.

Gotowanie pierogów
W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem łyżeczki soli oraz dwiema łyżkami oleju roślinnego. Przykryte ściereczką pierogi wkładaj ostrożnie do garnka po tyle sztuk w jednej serii, by mogły swobodnie wypłynąć na powierzchnię. Zmniejsz moc palnika, by woda tylko lekko bulgotała. Od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię, odczekaj jeszcze 3-4 minuty i wyławiaj je przy pomocy płaskiego sitka/cedzaka.

8l

Ugotowanie pierogi układaj na natłuszczonym talerzu.

Uwagi:
– Pamiętaj, by pierogi dobrze odcedzić z nadmiaru wody.
– Na chwilę po zanurzeniu surowych jeszcze pierogów w garnku, lekko zamieszaj je cedzakiem, by upewnić się, że żaden pieróg nie przywarł do dana i nie skleił się z innym
– Po kilku minutach pierogi ułożone na talerzu lekko poprzesuwaj, by uniknąć sklejenia.

9l

Pierogi z serem, czy owocami najlepiej smakują od razu po ugotowaniu. Podawaj je same, z jogurtem naturalnym i owocami 🙂

13

12l

11l

14l

 

Podczas całego procesu robienia pierogów towarzyszyła mi piękna zastawa ceramiczna z Bolesławca. Autorką tej nowoczesnej kolekcji jest Artystka Magdalena Gazur.

Klikając na zdjęcie zostaniesz przekierowany do danego przedmiotu z kolekcji. Gorąco zachęcam do odwiedzenia sklepu ceramika-design.com.pl. Znajdziesz tu wszystkie aktualnie dostępne kolekcje Polskiej ceramiki Bolesławieckiej.

*Wpis zawiera lokowanie produktu

 

20 myśli na temat “Pierogi z serem – krok po kroku”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *