Niebiański sernik pod kokosową pierzynką

Wspaniały sernik pieczony bez spodu.
Dodatek kokosowej pierzynki oraz akcentów z wiórków kokosowych i aksamitnych Raffaello sprawia, że ciasto wygląda i smakuje niebiańsko 🙂

Musisz spróbować!

Czas przygotowywania: 30 minut
Czas pieczenia: 1,5 h

Ilość porcji: sernik na 10-12 osób (średnica 23 cm)

Składniki:
• 4 jajka
• 1 kg sera mielonego (kubełkowego Piątnicy)
• 150 g mleczka kokosowego
• 150 g wiórków kokosowych
• 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
• 7 czubatych łyżek cukru pudru
• olej kokosowy do wysmarowania formy
• sok z połowy cytryny

Oddziel żółtka od białek. Białka odłóż do szaleniej miski – będziesz z nich ubijać kokosową pierzynkę.

W większej misce umieść: zmielony ser, mleko kokosowe, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny, 6 łyżek cukru pudru, żółtka. Dobrze wszystko wymieszaj.

Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i zapnij obręcz. Od środka wysmaruj tortownicę olejem kokosowym. Na dno rozsyp po całej powierzchni 50 g wiórków kokosowych.

Wylej masę sernikową. Na dno piekarnika połóż naczynie (np. keksówkę) wypełnione wodą. Dzięki temu sernik nie będzie pękał w czasie pieczenia. Sernik piecz na środkowej półce 40 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz kolejnych 30 minut. Na ostatnie 20 minut wylej na wierzch kokosową pierzynkę*

*Kokosowa pierzynka
Białka z jajek ubij na sztywno.  Dodaj łyżkę cukru pudru i dalej ubijaj. Wsyp 50 gramów wiórków kokosowych i lekko wymieszaj masę. Gotową kokosową pierzynkę wyłóż na sernik na 20 minut przed zakończeniem pieczenia.

Po upieczeniu, sernik zostaw na 30 minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.

Sernik możesz udekorować wiórkami kokosowymi oraz Raffaello lub kokosankami z tego przepisu 🙂

3l

7l

13l

1l

14

Ciasto podałam gościom na kameralnym przyjęciu. Piękne narcyzy idealnie dopełniły bajeczny klimat w jaki wprowadziła wszystkich błękitna ceramika Bolesławiec.

Każdy szczegół zestawu dopracowany jest do perfekcji. Patera w zestawie posiada również niesamowity, szklany klosz. Do koloru oprócz talerza, wazonu, czy miseczki można dokupić maselniczkę, miski, dzbanki i wiele innych…

Ceramika Bolesławiecka znana jest w Polsce jak i na świecie, jako niepowtarzalny i unikatowy symbol Bolesławca.

Dzięki wprowadzeniu metody stempelkowej ceniona jest w całej Europie. Zachwyca urodą barwnej dekoracji i zdobywa serca ludzi wrażliwych na sztukę, ręcznie malowane i zdobione przedmioty codziennego użytku.

Walory artystyczne Ceramiki Bolesławieckiej idą w parze ze znakomitą jakością tych naczyń, ceramika z bolesławca jest bowiem żaroodporna i kwasododporna.

Zachęcam do odwiedzenia sklepu ceramika-design.com.pl. Znajdziesz tu wszystkie aktualnie dostępne kolekcje ceramiki Bolesławieckiej.

*Wpis zawiera lokowanie produktu

 

 

30 myśli na temat “Niebiański sernik pod kokosową pierzynką”

    1. Polecam Ci Sylwio.. bardzo sycący i ładny. W wolnej chwili zachęcam również do zerknięcia na ceramikę Bolesławiecką.. jest cudna!

  1. Ojj tak przepis stworzony dla mnie 🙂 Uwielbiam serniki, kokoski, rafaello mniam 🙂 A piękna zastawa ze zdjęć idealnie komponuje się z ciachem 🙂 Pozdrawiam

  2. Ależ cudownie się prezentuje, faktycznie to musi być niebiański sernik. 🙂 Natychmiast podchwytuję przepis, zakochałam się już w samym wyglądzie tego ciasta. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *