Maślano serowe ciasteczka z marmoladą

Absolutny numer jeden wśród ciastek maślanych z serem. Są pyszne!
Nie wiem co napisać, byś się skusił/a na ich upieczenie..

Zachwycają zarówno smakiem jak i prostotą w wykonaniu..
Do dzieła 😉

Czas przygotowywania: 5 minut
Czas leżakowania w lodówce: 60 minut
Czas pieczenia: 20 minut

Ilość porcji: do 40 ciastek

Składniki:
• 200 g masła
• 200 g sera mielonego*
• 200 g mąki pszennej
• 50 g cukru**
• powidła twarde np. wieloowocowe

*Ja użyłam sera z kubełka Piątnicy. Ser powinien być tłusty i niekwaśny.
**Jeśli dodasz więcej powideł, cukier możesz pominąć.

Masło potnij na kawałki do miski. Dodaj mąkę, ser i cukier. Wyrabiaj ręcznie ciasto kilka minut, aby uzyskać jednolitą masę. Uformuj kulę, zawiń w folię i odłóż do lodówki na godzinę.

Wyjmij ciasto z lodówki. Stolnicę podsyp mąką. Wałkuj ciasto na cienki placek. Wysmaruj go powidłami i zwiń ciasno w rulon.

Ciastka potnij nożem na plasterki grubości około 2 cm. Układaj je na papier do pieczenia w 2 cm odstępach.

Blachę umieść na 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

2l

3l


Ciastka urosną.. będą kruche, maślane.. cudownie serowe i słodkie 🙂
Smacznego!

 

8 myśli na temat “Maślano serowe ciasteczka z marmoladą”

  1. Początkowo zamiast sera mielonego przeczytałam mięsa mielonego i myślę: „co to za mięsne ciasteczka?” 😀 Wyglądają super.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *