Gryczany kopiec miłości

Fantastyczny i bardzo prosty biszkopt z mąki gryczanej. Ciasto jest niezwykle puchate, wyrośnięte i zdrowe!

Jako dodatek proponuję czapkę z bitej śmietany z dodatkiem owoców.

Czas przygotowywania: do 1 h
Czas pieczenia: 25 minut
Ilość: tortownica średnicy 18 cm

Składniki na biszkopt:

• 3 duże jajka
• 1 łyżka drobnego cukru
• 3 czubate łyżki mąki gryczanej
• pół łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na słodką czapkę:
• 200 g śmietanki 30%
• 2 łyżki cukru pudru
• po 100 g świeżych malin i borówek

Jajka wyjmij wcześniej z lodówki. Odziej białka od żółtek (bardzo dokładnie). Białka ubij na sztywno przy pomocy miksera. Dodaj cukier i ubijaj jeszcze dwie minuty. Dodaj żółtak oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia (przez sitko). Wymieszaj całość delikatnie łyżką.

W spód tortownicy wpuść papier do pieczenia i zapnij obręcz. Od wewnątrz wysmaruj tortownicę olejem roślinnym.

Delikatnie przełóż ciasto do tortownicy. Wyrównaj powierzchnię i umieść formę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Piecz około 25 minut, do suchego patyczka.

Ciasto zostaw w wyłączonym piekarniku na 10 minut. Następnie uchyl lekko drzwi i wyjmij ciasto po kolejnych 10 minutach. Odstaw do wystudzenia.

1l

Uwaga – ciasto jest mało słodkie. Możesz je śmiało użyć do wykonania tortu. Idealnie podzieli się przynajmniej na dwa placki. Świetnie się sprawdzi również jako biszkopt do ponczowania.

Dodatki
Dobrze schłodzoną śmietankę ubijaj przy użyciu miksera w wysokim naczyniu. Zaczynaj od małych obrotów, na najwyższych pracuj od drugiej minuty. Gdy śmietanka będzie już gęstsza niż budyń dodaj cukier i ubijaj dalej jeszcze 5 minut.

Ubitą śmietanę wyłóż na wyjęty z formy i całkowicie wystudzony biszkopt. Na wierzch ułóż owoce. Na koniec możesz jeszcze oprószyć całość cukrem pudrem.

5l

4l

7l

Smacznego!

3 myśli na temat “Gryczany kopiec miłości”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *