Cegiełki czekoladowe z masłem orzechowym i goi

Niezwykłe czekoladki z masłem z orzechów ziemnych, cudowną czekoladą oraz suszonymi owocami goi.

Ilość czekoladek: 8-10 sztuk wielkości około 5 cm

Składniki:
masa orzechowa
• masło z orzechów ziemnych – 100 g*
• 80 g cukru pudru
• 40 g masła
czekolada
• czubata łyżka mleka w proszku – 20 g
• czekolada deserowa – 100 g
• łyżka masła – 20 g

opcjonalnie:
• suszone owoce goi – 50 g

Przygotuj sobie małą foremkę, blaszkę lub papilotki na czekoladki. Ich kształt, wysokość i wielkość zależny od Ciebie i Twoich upodobań.

* Wybierz masło z orzechów ziemnych – fistaszków bez dodatku soli czy cukru. Jest to nic innego jak zmielone orzechy.

Do miseczki włóż miękkie masło (możesz je wcześniej wyjąć z lodówki, podgrzać w mikrofalówce, czy w kąpieli wodnej), masło orzechowe oraz cukier puder. Mieszaj łyżką, aż składniki się połączą w jedną zwartą kulę.

Masę wyłóż do przygotowanych foremek. Wyrównaj powierzchnię.

W małym rondelku umieść połamaną czekoladę, masło i mleko w proszku. Podgrzewaj chwilę na małej mocy palnika cały czas mieszając, aż czekolada i masło rozpuszczą się do połowy. Zdejmij z palnika i mieszaj dalej do połączenia w błyszczącą, lejącą masę czekoladową. Ostudź.

Masę czekoladową wylej na orzechową. Posyp owocami goi i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny do stężenia.

3l

1l

18 myśli na temat “Cegiełki czekoladowe z masłem orzechowym i goi”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *