Błyskawiczne ciastka migdałowe

Ciastka z kilku składników, które zrobisz w kilka minut. Jeśli lubisz smak migdałów.. zapraszam do pieczenia 🙂

– bez mleka
– bez mąki pszennej

Czas przygotowywania: około 10 minut
Pieczenie: 25 minut
Ilość ciasteczek: około 30 sztuk średnicy do 3 cm

Składniki:
• 
100 g mąki migdałowej (mielone migdały)
• 1 jajko
• 2 łyżki cukru np. trzcinowego
• 2 krople aromatu migdałowego
• około 75 g migdałów w płatkach

Wszystkie składniki z wyjątkiem płatków migdałowych wymieszaj w misce.

Na głęboki talerz wysyp płatki migdałowe. Ja swoje dodatkowo lekko pokruszyłam, by były drobniejsze. Łyżeczką nakładaj porcję lepkiego ciasta i umieszczaj w talerzu z płatkami. Dłońmi obtaczaj i formuj kuleczki.

Ciastka układaj obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piecz ciastka do 25 minut do lekkiego zarumienienia.

1l

2l

Ciastka najsmaczniejsze są po całkowitym wystudzeniu.
Przechowuj je w suchym i chłodnym miejscu w puszce lub słoiku do 10 dni.

Smacznego 🙂

8 myśli na temat “Błyskawiczne ciastka migdałowe”

  1. Super przepis wypróbuj na pewno 🙂 a co polecasz zrobić z maki kukirydzianej i ryzowej bo mam jej troszkę w szafce? 🙂

    1. Dziękuję Domoniko. Obie mąki sprawdzą się do naleśników (polecam jednak wymieszać z pszenną). Zarówno mąką kukurydzianą, jak i ryżową można zagęszczać zupy i sosy.

  2. zrobiłam je przed chwilą 🙂 są bardzo, bardzo smaczne ale przyznam szczerze zasmucił mnie fakt, że zamiast 30tu otrzymałam 14 malutkich ciasteczek 🙁 zastanawia mnie skąd taka rozbieżność mi wyszła 🙂 znikają w tempie zatrważającym!

    1. Nie wiem czemu Marianno.. być może źle zmierzyłam ciasteczka. Upiekę raz jeszcze i sprawdzę średnicę 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *