„Suche” puree z dyni Hokkaido

Pieczona dynia japońska Hokkaido 🙂

Czemu na sucho?
Ponieważ szczelnie zawinięta w folię oraz długo pieczona w wyższej temperaturze charakteryzuje się intensywnym smakiem i mocnym aromatem. Bez nadmiaru wody, esencjonalna, uniwersalna..

Czas przygotowywania: 10 minut
Pieczenie: 1h
Ilość Pulpy: 600-800 g

Składniki:
• 1 dynia Hokkaido

Dynia Hokkaido, to japońska odmiana jadalnej dyni o małych rozmiarach. Ma dość cienką skórę oraz zwarty, pomarańczowy miąższ.

Uważana jest za jedną ze smaczniejszych odmian.. i ja się z tym zgadzam 🙂 Poza tym jest idealna do pieczenia „na raz”.

pumpkins_hokkaido_vegetables

Dynię umyj, osusz ręcznikiem papierowym. Ostrym nożem odetnij ogonki z obu stron. Obcinamy je po to, by po przecięciu jej na pół ładnie stały na blaszce do pieczenia 🙂

Dynię przetnij na pół w poprzek i wydrąż cały miąższ. Obie połówki zawiń szczelnie w folię i umieść w piekarniku nagrzanym do 200 stopni – najlepiej na środkowej szynie, na blaszce.

Po tym czasie wyjmij dynie z pieca i odstaw na 20 minut, by lekko przestygły. Zdejmij folię i delikatnie, łyżką wybierz upieczony miąższ do miski.

UWAGA: Możesz też zblendować całą dynię razem ze skórą. Dynia hokkaido jest w całości jadalna 🙂

Przy użyciu ręcznego blendera zmiksuj pulpę na gładki, gęsty krem. 

1l

Uwagi i porady:
• Nie wyrzucaj miąższu z dyni. Opłucz i wyłuskaj pestki. Osusz je na ręczniku  i umieść w gorącym piekarniku, w którym piekła się dynia. Po uprażeniu pestki stają się bardzo smaczną przekąską.
• Uważaj przy wyjmowaniu miąższu z upieczonej dyni. Skóra po tak długim pieczeniu w folii będzie krucha i „sucha” tak samo jak miąższ. Mimo, że miąższ będzie odchodził od skóry płatami należy uważać, by nie umieścić skóry w misce z pulpą 🙂
• gotowe puree/pulpę przechowuj po ostudzeniu w szklanym naczyniu, pod przykrywką do 7 dni.

Do czego puree z dyni:
do placków i sałatek
• do sosów i past
• do dżemów marmolad
• Do zupy dyniowej
• Do ciast i babeczek

2l

…i wiele, wiele innych 🙂
Smacznego pieczenia!

13 myśli na temat “„Suche” puree z dyni Hokkaido”

  1. Widuję tą dynię w moim sklepie ale nie wiedziałam jak się do niej sensownie zabrać. To jest dobry przepis! Już wiem po co sięgnę na kolejnych zakupach

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *