Gjuwecz – halibut pieczony z dzikim ryżem i fasolką

Gjuwecz to zarówno nazwa glinianego naczynia, jak i przyrządzanej w nim potrawy

Bałkańskie potrawy pieczone i podawane w ręcznie wyrabianym z górskiej gliny naczyniu są wyborne. Smaki przechodzą przez całą potrawę, mieszają się, tworząc niesamowitą kompozycję!

Czas przygotowywania: 20 minut
Pieczenie: 1,5 h
Ilość porcji: 8

Składniki:
• 0,5 kg filetu z halibuta bez skóry
• szklanka, suchego dzikiego ryżu
• szklanka wody
• 0,5 kg zielonej fasolki szparagowej
• pełna łyżka masła np. klarowanego
• łyżeczka soli
• przyprawy do ryby: po łyżeczce bazylii, kminku, zielonego pieprzu oraz szczypta soli

Naczynie do pieczenia: Gjuwecz o pojemności 6 litrów

Do czystego gjuweczu wsyp ryż. Zalej go wodą. Fasolkę umyj i odetnij końce. Umieść na ryżu. Rozłóż masło oraz posyp wszystko solą.

Rybę umyj, osusz ręcznikiem papierowym i obsyp przyprawami. Możesz podzieli ją na mniejsze kawałki. Ułóż na fasoli.

kolaz

Gjuwecz przykryj przykrywką i wstaw do zimnego piekarnika. Ustaw temperaturę na 190 stopni i zostaw garnek w piekarniku na 1,5 godziny 🙂

4l

8l

7l

6l
Potrawa ta zmieści się również w mniejszym gjuweczu o pojemności 4 litry. 

Warto dodać, że w rączce przykrywki znajduje się otwór. Podczas pieczenia wydostaje się przez niego nadmiar wody w postaci pary. Dzięki temu potrawa po upieczeniu ma idealną konsystencję 🙂

*Wpis zawiera lokowanie produktu

15 myśli na temat “Gjuwecz – halibut pieczony z dzikim ryżem i fasolką”

    1. Dziękuję.. smak wyszedł rewelacyjnie. Przyzna, że pierwsze skrzypce grał jednak dziki, czarny ryż 🙂

  1. Takie dania sa wspaniałe, a teraz, jesienią, po prostu wymarzone 🙂 No i te garnuszki, rewelacja!

    1. Dziękuję Moniko! Mam już sporo pomysłów, co w nich upiec. Kolejne będą ziemniaki (jestem ciekawa smaku) oraz bigos 🙂

    1. Dobre pytanie Kasiu.. Naczynie umieszczasz w zimnym piekarniku. Proces podgrzewania trochę trwa. Dodatkowo naczynie musi się nagrzać i zacząć kumulować ciepło. Oczywiście Twój piekarnik może nagrzewać się szybciej niż mój i czas pieczenia skrócisz o 20 minut. Sprawdź i daj znać 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *