Chrupiące ciasteczka z płatków jaglanych i kokosa

Raj dla podniebienia.. pyszne, słodkie i chrupiące ciasteczka z płatków jaglanych i wiórków kokosowych.

To przepis, w którym każdy składnik dobrałam tak, by osiągnąć efekt kruchości, świeżości.. słodyczy..

Ciasteczka są proste, bardzo proste do zrobienia. Są też bezglutenowe, więc mam nadzieję, że większość z Was będzie mogła ich spróbować. Ostrzegam jednak, że są słodkie.. tak już musi być 🙂

Czas przygotowywania: 30 minut
Czas pieczenia: 25 minut

Ilość ciasteczek: 20 dużych ciastek

Składniki:
• 1 jajko
• 100 g masła
• 150 g płatków jaglanych, błyskawicznych – pełna szklanka
• 2 czubate łyżki wiórków kokosowych
• łyżeczka proszku do pieczenia
• 100 g cukru – pełna szklanka
• 30 g mąki kokosowej lub jaglanej

Wszystkie składniki, z wyjątkiem mąki kokosowej lub jaglanej, umieść w misce i ręcznie wyrób lepiące się, nieformowalne ciasto. Odstaw miskę na 10 minut.

Mąkę kokosową wysyp na talerz. Łyżką nabieraj ciasto z miski. Formuj kulki średnicy około 2 cm. Obtaczaj je w mące (u mnie kokosowa) i spłaszczaj wnętrzem dłoni do średnicy 4-5 cm. 

Ciasteczka okładaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowaj odstępy minimum 1,5 cm, gdyż ciastka podczas pieczenia lekko się rozejdą i urosną.

Ciastka piecz 25 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.

2l

4l

6l

7l


Te aromatyczne pyszności zaserwowałam sobie na cudnym zestawie Bolesławieckiej ceramiki. Komplet kamionkowy zaprojektował Polski Artysta Oskar Zięta.

Podkładka, kubek oraz talerz.. idealny zestaw śniadaniowy oraz na romantyczną kolację 🙂

Ceramika Bolesławiecka znana jest w Polsce jak i na świecie, jako niepowtarzalny i unikatowy symbol Bolesławca.

Dzięki wprowadzeniu metody stempelkowej ceniona jest w całej Europie. Zachwyca urodą barwnej dekoracji i zdobywa serca ludzi wrażliwych na sztukę, ręcznie malowane i zdobione przedmioty codziennego użytku.

Walory artystyczne Ceramiki Bolesławieckiej idą w parze ze znakomitą jakością tych naczyń, ceramika z bolesławca jest bowiem żaroodporna i kwasododporna.

Zachęcam do odwiedzenia sklepu ceramika-design.com.pl. Znajdziesz tu wszystkie aktualnie dostępne kolekcje ceramiki Bolesławieckiej.

*Wpis zawiera lokowanie produktu

 

16 myśli na temat “Chrupiące ciasteczka z płatków jaglanych i kokosa”

  1. Chętnie spróbuję tych ciasteczek. Tylko cukier zastąpię jakąś zdrowszą alternatywą. Bardzo ciekawy przepis 🙂

    1. Z każdego rodzaju płatków można wyczarować pyszne ciasteczka.. owsiane są najuniwersalniejsze i najpopularniejsze.. pyszne prawie ze wszystkimi dodatkami 🙂

    1. Dokładnie tak.. dlatego wiórki kokosowe nadają im wilgotności i takiej świeżej słodyczy 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *