Sirocco. Wspaniałe smaki Bliskiego Wschodu

Sirocco. Wspaniałe smaki Bliskiego Wschodu

Sabrina Ghayour, królowa kuchni Bliskiego Wschodu i jej nowa książka "Sirocco. Wspaniałe smaki Bliskiego Wschodu".
Pięknie wydana, z kuszącą, orientalną okładką. Niesamowite zdjęcia dań i bardzo dobre opisy.

To moje pierwsze wrażenia, jakich doznałam po tym jak książka trafiła w moje ręce. Natychmiast przekartkowałam ją, od początku do końca.

Od razu wyłapałam kilka przepisów, które po prostu musiałam zrobić. Planowałam pokazać Wam tylko jedno danie z książki. Spodobało mi się jednak o wiele, wiele więcej przepisów. Pokusiłam się i wybrałam kilka.. a dokładnie cztery. Każdy zaś z innej kategorii :-)

Czytaj dalej: Sirocco. Wspaniałe smaki Bliskiego Wschodu
Kuchnia Polska z Lidlem i Karolem Okrasą

Kuchnia Polska z Lidlem i Karolem Okrasą

Listopad to taki miesiąc, w którym dużo się dzieje w kulinarnym świecie. Nikt się do tego nie przyznaje, jednak wszyscy myślimy już o Świętach...

Lidl wyszedł na przeciw oczekiwaniom wszystkich i wspólnie z Karolem Okrasą przygotował dla nas książkę z przepisami najwspanialszej kuchni - Kuchni Polskiej :-)

Warsztaty odbyły się w Studio CookUp w Warszawie na Bielanach. To jedno z największych miejsc w których można coś ugotować w stolicy.

Piękne dekoracje, wystrój i atmosfera udzielała się wszystkim już od początku spotkania.

Czytaj dalej: Kuchnia Polska z Lidlem i Karolem Okrasą
Zdrowe, naturalne wędliny w Akademii Smaku Sokołów

Zdrowe, naturalne wędliny w Akademii Smaku Sokołów

To już moja druga wizyta w Woli Suchożeberskiej, w Akademii Smaku Sokołów.

Tym razem warsztaty poświęcone były zdrowemu odżywianiu i prawidłowemu komponowaniu codziennych posiłków.

Mieliśmy też okazję poznać nową linię produktów marki Sokołów, Naturrino.

Wszyscy wiemy, że odpowiednie odżywianie korzystnie wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie, wydatnie podnosząc ogólną jakość życia. Nie zawsze jednak wiemy jak powinniśmy się do tego zabrać :-)

Czytaj dalej: Zdrowe, naturalne wędliny w Akademii Smaku Sokołów
Nie marnujmy jedzenia "Światowy Dzień żywności"

Nie marnujmy jedzenia "Światowy Dzień żywności"

Całkowita strata części jadalnych produktów na Świecie wynosi 1,3 mld ton rocznie* W Polsce zaś marnuje się blisko 9 mln ton żywności.**

Każdy Polak wyrzuca około 52 kg żywności rocznie. Dane te sytuują Polskę na piątej pozycji państw marnujących żywność w Unii Europejskiej za Wielką Brytanią, Niemcami, Francją i Holandią.

[caption id="attachment_3061" align="alignnone" width="1000"] Gospodarz i Kucharz Marco Ghia oraz Prezes Federacji Banków Żywności Marek Borowski[/caption]

16 października obchodzimy Światowy Dzień Żywności. To dobry moment, by przeprowadzić rachunek sumienia i zastanowić się, ile jedzenia wyrzucamy dzień w dzień i co zrobić, by temu zapobiec.

Po raz kolejny do akcji edukacyjnej prowadzonej przez Banki Żywności włączyła się Akademia Kulinarna Whirlpool na czele z jej szefem, Marco Ghia. W tym roku i ja wraz z innymi Blogerami oraz Dziennikarzami miałam przyjemność uczestniczyć w tym wydarzeniu.

Czytaj dalej: Nie marnujmy jedzenia "Światowy Dzień żywności"
Garden Party w Akademii Smaku Sokołów

Garden Party w Akademii Smaku Sokołów

Dwa tygodnie temu byłam w raju :-)

Dworek Ziemiańskiego w Woli Suchożebrskiej to siedziba sokołowskiej Akademii. Miałam przyjemność spędzić tam dzień... Piękny dzień na świeżym powietrzu, z przemiłymi ludźmi, w świetnej scenerii i atmosferze.

Warsztaty dla blogerów kulinarnych zorganizowała firma Sokołów. Partnerem medialnym był magazyn kulturalno-kulinarny Kukbuk.

Czytaj dalej: Garden Party w Akademii Smaku Sokołów
Warsztaty kulinarne Akademii Whirlpool - wegańskie śniadanie

Warsztaty kulinarne Akademii Whirlpool - wegańskie śniadanie

Lubię zdrową kuchnię i różne ciekawostki, więc wybrałam się ostatnio na warsztaty do Alicji z bloga Wegan Nerd. Alicja mieszka w Krakowie, więc skorzystałam z okazji, by ją poznać u mnie.. w Warszawie :-)

Sobotnie, wegańskie śniadanie w Akademii Kulinarnej Whirlpool.. coś pięknego ;-) Sami zobaczcie...

Czytaj dalej: Warsztaty kulinarne Akademii Whirlpool - wegańskie śniadanie

Przepisy wydarzenia i recenzje

Masz ochotę dowiedzieć się, co ciekawego dzieje się w świecie kulinariów? Zajrzyj do kategorii wydarzenia i recenzje. Blog kulinarny Ania Gotuje właśnie tam zbiera wszelkie nowości i rekomendacje.

Na jakie szkolenie warto się wybrać? Jaką książkę kulinarną warto przeczytać? Jakie sprzęt kuchenny sprawdzi się najlepiej? Sprawdź moje subiektywne recenzje.