Sortuj: data publikacji popularność
Konfitura z żurawiny

Konfitura z żurawiny

Jeśli lubisz żurawinę i dodajesz ją czasem do smażonego sera, kaczki czy też słodkich deserów, to zapraszam po mój prosty przepis. Domowa konfitura z żurawiny świeżej lub mrożonej zamknięta w słoiku na zimę...

Do konfitury dodaję czasem również inne owoce. Najchętniej sięgam po gruszki oraz jabłka. Zdarzyło mi się też żurawinę gotować nawet z pigwą. W moim przepisie jest sporo cukru. Szykując tę konfiturę od lat opieram się na recepturze Pani Monatowej, która zawsze żurawinę traktowała z cukrem w stosunku 1:1. 

Czytaj dalej: Konfitura z żurawiny
Sok z aronii

Sok z aronii

Poznaj mój sposób pyszny sok z aronii. Jest nie tylko bardzo smaczny, ale i zdrowy i uniwersalny. Po rozcieńczeniu z wodą powstaje super napój, który uwielbiają dzieci. Można nim też polewać placki i jogurty.

- super sok z aronii na zimę
- sprawdzony i niezawodny przepis
- gęsty sok, który rozcieńcza się wodą

Czytaj dalej: Sok z aronii
Kompot z winogron

Kompot z winogron

Jakie są najlepsze przetwory z winogron ogrodowych? Zdecydowanie polecam zrobić kompot z winogron na zimę, który podany do obiadu smakuje cudownie. Taki domowy kompot robi się bardzo prosto i szybko. 

Z winogron możesz też zrobić smaczny deser dla dzieci. Zerknij na mój przepis na kisiel z winogron

Czytaj dalej: Kompot z winogron
Dżem porzeczkowy

Dżem porzeczkowy

Domowy dżem porzeczkowy to super pomysł na wykorzystanie kwaśnych porzeczek w szczycie sezonu owocowego. Dżem z czerwonej porzeczki jest bardzo prosty do zrobienia. Potrzebujesz jedynie świeże owoce i cukier. 

Z porzeczek polecam też upiec pyszny sernik na kruchym spodzie z porzeczkami, albo zrobić naturalne lody porzeczkowe

Czytaj dalej: Dżem porzeczkowy
Dżem morelowy

Dżem morelowy

Wspaniały przepis na dżem morelowy. To najlepszy domowy dżem z moreli, który zrobisz tylko z trzech składników i bez dodawania substancji żelujących. Jest idealny na naleśniki, kanapki, gofry czy do ciasta. 

- super pyszny dżem uwielbiany przez dzieci
- domowy dżem morelowy z trzech składników
- bardzo prosty do zrobienia i wyjątkowo zdrowy

Czytaj dalej: Dżem morelowy
Reklama
Dżem truskawkowy

Dżem truskawkowy

Stary, tradycyjny i sprawdzony przepis na dżem truskawkowy bez substancji żelujących. Dodaję do niego wyłącznie naturalny konserwant, czyli cukier. I to w niewielkiej ilości w stosunku do wagi truskawek.

Naturalny dżem truskawkowy jest bardzo gęsty a truskawki gotowane są w całości. W trakcie długiego gotowania truskawki ciemnieją a dżem robi się gęsty coraz bardziej aromatyczny. Zapraszam na prawdziwy, domowy dżem z truskawek.

Czytaj dalej: Dżem truskawkowy
Syrop z rabarbaru

Syrop z rabarbaru

Przepis na syrop z rabarbaru i cytryny jest niezwykle prosty. Taki domowy syrop smakuje o niebo lepiej niż sklepowy. Jest mniej słodki i naturalny. Syrop z rabarbaru możesz rozcieńczyć z wodą na lemoniadę.

Zastosowanie syropu z rabarbaru:
- do rozcieńczania z wodą niegazowaną i gazowaną na lemoniadę
- jako syrop do polewania naleśników i placków
- jako dodatek do serników, ciast i frużelin
- do herbat i naparów ziołowych

Czytaj dalej: Syrop z rabarbaru
Czosnek marynowany

Czosnek marynowany

Zapraszam po super prosty przepis na czosnek marynowany. Czosnek marynowany z octem i gorczycą, to jeden z lepszych sposobów na przechowywanie czosnku na zimę. Gorąco polecam przepis i zapraszam do robienia.

- idealny do kanapek i mięs na zimno 
- prosty sposób na czosnek marynowany
- dużo porad dotyczących rodzajów czosnku

Czytaj dalej: Czosnek marynowany
Grzyby marynowane na ostro

Grzyby marynowane na ostro

Jeśli chcesz się dowiedzieć jak zrobić grzybki marynowane, to zapraszam do przepisu. Grzyby marynowane na ostro są gotowe do zjedzenia już po trzech dniach po zamarynowaniu. Grzybki są jędrne i pyszne.

Jeśli lubisz delikatny smak marynowanych grzybków, to zachęcam do sprawdzenia moje przepisu na grzyby marynowane klasyczne. 

Czytaj dalej: Grzyby marynowane na ostro
Syrop truskawkowy

Syrop truskawkowy

Jak zrobić domowy, gęsty i aromatyczny syrop truskawkowy na zimę?
Nie ma nic prostszego!

Wystarczą Ci 3 składniki i spory garnek.. oraz czas.. kilka godzin wystarczy. Muszę też dodać, że podczas gotowania syropu, nie trzeba go wcale mieszać ;-) Po dodaniu soku z cytryn smak syropu jest jeszcze lepszy!

Do tego, całkiem gratis otrzymasz na koniec ponad 600 ml najwyższej jakości "marmolady" z całych truskawek! Tak więc nic tu się nie zmarnuje.

Czytaj dalej: Syrop truskawkowy
Reklama