Sortuj: data publikacji popularność
Jak wykorzystać przejrzałe banany

Jak wykorzystać przejrzałe banany

Co zrobić z dużą ilością bananów, które leżą w kuchni lub w salonie na paterze i nikt nie chce ich zjeść? Zobacz moje sprawdzone sposoby na to jak wykorzystać dojrzałe banany.

Wśród przepisów znajdziesz świetne ciasta z przejrzałych bananów, koktajle, czy nawet serniki na zimno. 
Jakie są Twoje sprawdzone sposoby na dojrzałe banany?

Czytaj dalej: Jak wykorzystać przejrzałe banany
Ciasto na pierogi ruskie

Ciasto na pierogi ruskie

Mój sprawdzony przepis na idealne ciasto na pierogi ruskie ma w składzie olej. To ciasto na pierogi bez jajka wyjdzie idealne, jeśli doda się do niego odpowiednią ilość gorącej wody. 

Piszcie jakie jest Wasze idealne ciasto na pierogi?

Czytaj dalej: Ciasto na pierogi ruskie
Jak zrobić krem budyniowy?

Jak zrobić krem budyniowy?

Przedstawiam mój najprostszy krem budyniowy z dodatkiem masła. Z kilku składników możesz wyczarować pyszny, puszysty krem uniwersalny do deserów. Masa budyniowa z budyniu w proszku wychodzi przepyszna.

Kremem budyniowym możesz przełożyć biszkopt do tortu. Krem możesz wycisnąć na babeczki, czy też użyć go jako jeden ze składników tarty z owocami. Domowy krem budyniowy sprawdzi się również jako nadzienie do rurek, przełożenie wafli, czy też baza pod desery z pucharków. Zdecydowanie najlepszy krem budyniowy do domowej karpatki

Czytaj dalej: Jak zrobić krem budyniowy?
Jak ugotować pulpę z dyni?

Jak ugotować pulpę z dyni?

Prosty i szybki przepis na gotowaną dynię. Ugotowaną pulpę z dyni można dodać do ciasta, naleśników, dżemów, zup czy zrobić z niej puree do obiadu. Zblendowaną pulpę z dyni można też spakować do woreczków i zamrozić na potem. 

Ta pulpa dyniowa idealnie sprawdza się w przepisie na najlepsze babeczki dyniowe :-)

Czytaj dalej: Jak ugotować pulpę z dyni?
Jak zrobić ciasto na pierogi z masłem i jajkiem

Jak zrobić ciasto na pierogi z masłem i jajkiem

Cudowny i chyba najlepszy przepis na na pierogi z masłem, jaki do tej pory robiłam. Masło oraz żółtka sprawiają, że ciasto nie wysycha i idealnie się lepi. To bardzo stary i tradycyjny przepis na ciasto pierogowe. Przepis pochodzi z 1910 roku - jest ponadczasowy! 

Ciasto na domowe pierogi z jajkiem jest miękkie i elastyczne. Nie ma potrzeby podsypywania go mąką podczas wałkowania. 

Jako nadzienie do pierogów na słodko polecam użyć uniwersalnej masy serowej. Możesz też dać do środka ulubione owoce. Na wytrawnie polecam przepis na uniwersalny farsz - kapustę na ciepło z rydzami. Fantastycznie są również pierogi z kaszą gryczaną i fetą

Jakie są Wasze ulubione pierogi?

Czytaj dalej: Jak zrobić ciasto na pierogi z masłem i jajkiem
Jak zrobić ciasto na pierogi

Jak zrobić ciasto na pierogi

Sposobów na ciasto pierogowe z mąki pszennej jest co najmniej kilka. Mój przepis na ciasto na pierogi bez jajka najczęściej używam do pierogów z owocami i z warzywami. Ciasto jest delikatne i elastyczne.

- 3 składniki
- bez masła
- bez jajka

Jako nadzienie do pierogów na słodko polecam użyć uniwersalnej masy serowej. Możesz też dać do środka ulubione owoce. Na wytrawnie polecam przepis na uniwersalny farsz - kapustę na ciepło z rydzami
Jakie są Wasze ulubione pierogi?

Czytaj dalej: Jak zrobić ciasto na pierogi
Jak ugotować jajko na miękko

Jak ugotować jajko na miękko

Jak gotować jajka, by wyszły na miękko za każdym razem? Zobacz mój sprawdzony sposób na idealne jajka na miękko. Jajka z płynnym żółtkiem i ściętym białkiem to idealne, zdrowe śniadanie dla każdego. 

Ważne, by jajka były jak najświeższe, przed gotowaniem miały temperaturę pomieszczenia i były gotowane posegregowane wielkością. Jako małe będzie się bowiem gotować znacznie szybciej niż to duże. 
Zobacz też jak ugotować jajka na twardo!

Czytaj dalej: Jak ugotować jajko na miękko
Reklama