Sortuj: data publikacji popularność
Ciasto na pizze

Ciasto na pizze

Sekretem najlepszych przepisów na ciasto do pizzy włoskiej jest dobrej jakości mąka pszenna, odpowiednia ilość drożdży oraz wyrabianie i wyrastanie ciasta. Poznaj mój przepis na idealne ciasto na pizzę.

Z tej porcji wychodzą dwie cienkie lub jedna duża i gruba pizza. Jest to uniwersalny przepis na ciasto drożdżowe do wytrawnych wypieków. Możesz z niego upiec domową pizzę, chleb pszenny, bułeczki śniadaniowe, drożdżowe paluchy chlebowe, czy domową focaccia. 

Czytaj dalej: Ciasto na pizze
Jak wykorzystać przejrzałe banany

Jak wykorzystać przejrzałe banany

Co zrobić z dużą ilością bananów, które leżą w kuchni lub w salonie na paterze i nikt nie chce ich zjeść? Zobacz moje sprawdzone sposoby na to jak wykorzystać dojrzałe banany.

Wśród przepisów znajdziesz świetne ciasta z przejrzałych bananów, koktajle, czy nawet serniki na zimno. 
Jakie są Twoje sprawdzone sposoby na dojrzałe banany?

Czytaj dalej: Jak wykorzystać przejrzałe banany
Krem budyniowy

Krem budyniowy

Przedstawiam mój najprostszy krem budyniowy z dodatkiem masła. Z kilku składników możesz wyczarować pyszny, puszysty krem uniwersalny do deserów, tortów, ciast oraz domowych tart. To idealna masa budyniowa!

- bez dodatku żółtek
- idealny nawet do tortów i tart
- krem budyniowy z budyniu w proszku

Czytaj dalej: Krem budyniowy
Reklama
Jak ugotować pulpę z dyni?

Jak ugotować pulpę z dyni?

Prosty i szybki przepis na gotowaną dynię. Ugotowaną pulpę z dyni można dodać do ciasta, naleśników, dżemów, zup czy zrobić z niej puree do obiadu. Zblendowaną pulpę z dyni można też spakować do woreczków i zamrozić na potem. 

Ta pulpa dyniowa idealnie sprawdza się w przepisie na muffinki dyniowe :-)

Czytaj dalej: Jak ugotować pulpę z dyni?
Jak zrobić ciasto na pierogi z masłem i jajkiem

Jak zrobić ciasto na pierogi z masłem i jajkiem

Cudowny i chyba najlepszy przepis na na pierogi z masłem, jaki do tej pory robiłam. Masło oraz żółtka sprawiają, że ciasto nie wysycha i idealnie się lepi. To bardzo stary i tradycyjny przepis na ciasto pierogowe. Przepis pochodzi z 1910 roku - jest ponadczasowy! 

Ciasto na domowe pierogi z jajkiem jest miękkie i elastyczne. Nie ma potrzeby podsypywania go mąką podczas wałkowania. 

Jako nadzienie do pierogów na słodko polecam użyć uniwersalnej masy serowej jak w przepisie twaróg do naleśników. Możesz też dać do środka ulubione owoce. Na wytrawnie polecam przepis na uniwersalny farsz - kapustę na ciepło z rydzami. Fantastycznie są również pierogi z kaszą gryczaną i fetą

Jakie są Wasze ulubione pierogi?

Czytaj dalej: Jak zrobić ciasto na pierogi z masłem i jajkiem
Jajka na twardo

Jajka na twardo

Zobacz jak gotować jajka na twardo, by nie były gotowane ani za krótko, ani za długo. Co zrobić, by jajka nie pękały w czasie gotowania. Jak sprawić, by skorupka odchodziła z łatwością bez uszkodzenia jajka.

- proste porady
- wiele zastosowań w kuchni
- idealny sposób na jajka na twardo

Czytaj dalej: Jajka na twardo
Jajka na miękko

Jajka na miękko

Jak gotować jajka, by wyszły na miękko za każdym razem? Zobacz mój sprawdzony sposób na idealne jajka na miękko. Jajka z płynnym żółtkiem i ściętym białkiem to idealne, zdrowe śniadanie dla każdego. 

Ważne, by jajka były jak najświeższe, przed gotowaniem miały temperaturę pomieszczenia i były gotowane posegregowane wielkością. Jako małe będzie się bowiem gotować znacznie szybciej niż to duże. 
Zobacz też jak ugotować jajka na twardo!

Czytaj dalej: Jajka na miękko
Reklama