Sortuj: data publikacji popularność
Zakwas na żurek

Zakwas na żurek

Zakwas na żur lub żurek to podstawa przy szykowaniu kwaśnej zupy na bazie mąki żytniej. Mój przepis na zakwas na żurek stosuję od lat. Taki zakwas zawsze warto mieć w lodówce np. przed Świętami.

Czytaj dalej: Zakwas na żurek
Ciasto na pizze

Ciasto na pizze

Sekretem najlepszych przepisów na ciasto do pizzy włoskiej jest dobrej jakości mąka pszenna, odpowiednia ilość drożdży oraz wyrabianie i wyrastanie ciasta. Poznaj mój przepis na idealne ciasto na pizzę.

Z tej porcji wychodzą dwie cienkie lub jedna duża i gruba pizza. Jest to uniwersalny przepis na ciasto drożdżowe do wytrawnych wypieków. Możesz z niego upiec domową pizzę, chleb pszenny, bułeczki śniadaniowe, drożdżowe paluchy chlebowe, czy domową focaccia. 

Czytaj dalej: Ciasto na pizze
Jak wykorzystać przejrzałe banany

Jak wykorzystać przejrzałe banany

Co zrobić z dużą ilością bananów, które leżą w kuchni lub w salonie na paterze i nikt nie chce ich zjeść? Zobacz moje sprawdzone sposoby na to jak wykorzystać dojrzałe banany.

Wśród przepisów znajdziesz świetne ciasta z przejrzałych bananów, koktajle, czy nawet serniki na zimno. 
Jakie są Twoje sprawdzone sposoby na dojrzałe banany?

Czytaj dalej: Jak wykorzystać przejrzałe banany
Krem budyniowy

Krem budyniowy

Przedstawiam mój najprostszy krem budyniowy z dodatkiem masła. Z kilku składników możesz wyczarować pyszny, puszysty krem uniwersalny do deserów, tortów, ciast oraz domowych tart. To idealna masa budyniowa!

- bez dodatku żółtek
- idealny nawet do tortów i tart
- krem budyniowy z budyniu w proszku

Czytaj dalej: Krem budyniowy
Reklama
Jak oczyścić ośmiorniczki

Jak oczyścić ośmiorniczki

Zobacz jak prosto i szybko oczyścić i przygotować do przepisu świeże ośmiorniczki baby. Przygotowałam też zdjecia, gdzie krok po kroku tłumaczę, jak prawidłowo oczyścić małe ośmiornice.

Czytaj dalej: Jak oczyścić ośmiorniczki
Jak ugotować pulpę z dyni?

Jak ugotować pulpę z dyni?

Prosty i szybki przepis na gotowaną dynię. Ugotowaną pulpę z dyni można dodać do ciasta, naleśników, dżemów, zup czy zrobić z niej puree do obiadu. Zblendowaną pulpę z dyni można też spakować do woreczków i zamrozić na potem. 

Ta pulpa dyniowa idealnie sprawdza się w przepisie na muffinki dyniowe :-)

Czytaj dalej: Jak ugotować pulpę z dyni?
Jak zrobić ciasto na pierogi z masłem i jajkiem

Jak zrobić ciasto na pierogi z masłem i jajkiem

Cudowny i chyba najlepszy przepis na na pierogi z masłem, jaki do tej pory robiłam. Masło oraz żółtka sprawiają, że ciasto nie wysycha i idealnie się lepi. To bardzo stary i tradycyjny przepis na ciasto pierogowe. Przepis pochodzi z 1910 roku - jest ponadczasowy! 

Ciasto na domowe pierogi z jajkiem jest miękkie i elastyczne. Nie ma potrzeby podsypywania go mąką podczas wałkowania. 

Jako nadzienie do pierogów na słodko polecam użyć uniwersalnej masy serowej jak w przepisie twaróg do naleśników. Możesz też dać do środka ulubione owoce. Na wytrawnie polecam przepis na uniwersalny farsz - kapustę na ciepło z rydzami. Fantastycznie są również pierogi z kaszą gryczaną i fetą

Jakie są Wasze ulubione pierogi?

Czytaj dalej: Jak zrobić ciasto na pierogi z masłem i jajkiem
Jajka na twardo

Jajka na twardo

Zobacz jak gotować jajka na twardo, by nie były gotowane ani za krótko, ani za długo. Co zrobić, by jajka nie pękały w czasie gotowania. Jak sprawić, by skorupka odchodziła z łatwością bez uszkodzenia jajka.

- proste porady
- wiele zastosowań w kuchni
- idealny sposób na jajka na twardo

Czytaj dalej: Jajka na twardo
Reklama